~ En İyi Film ~
1) Parasite
Son yılların en çok “çok iyi” filminin bir arada bulunduğu 2019’da en iyiyi belirlemek oldukça güçtü. Aslında en iyi olarak belirlediğim film dahil hiçbiri kusursuz değildi ancak hepsi de iyi oldukları alanlarda çok çok iyilerdi. Özellikle ilk üç sıradaki filmlerin hepsi de ilk sırayı almaya yakın güçte filmlerdi… Bu üç film arasında nihai kararım Bong Joon Ho yönetmenliğindeki Güney Kore yapımı Parasite oldu. Uzak doğu filmlerine mesafeli biri olarak bir gün bir Güney Kore filmini en iyi film ilan edeceğimi söyleseler muhtemelen inanmazdım ama Parasite herkes için pek çok ön yargıyı yıkan bir iş oldu. Sonunu tam anlamıyla beğenmemiş olsam da yılın en iyisi ilan etmekte bir sakınca görmüyorum. Film toplam 5 dalda izleryazar Film Ödülü adayı…
2) Jojo Rabbit
Savaş gibi yıkıcı bir konudan komedi çıkarabilmek herkesin harcı değil. Charlie Chaplin, Roberto Benigni’den sonra Taika Waititi de bunu başardı. 9 dalda aday.
3) 1917
Sam Mendes, Bond serisinden geri dönüşüyle birlikte savaş filmlerine bakış açımızı tamamen değiştirecek bir işe, türünün bence en iyisine imza attı. 9 dalda aday.
Noah Boambach, sıradan gözüken bir konudan nasıl kuvvetli bir film ortaya konabileceğinin dersini verdi. Evlilik üzerine yapılan en iyi filmlerden biriyle… 8 dalda aday.
5) Toy Story 4
25 yıldır varlığıyla animasyon türünün büyümesine ciddi katkı sunan Toy Story serisinin dördüncü halkası da öncekiler kadar başarılı ve bir o kadar anlamlıydı. 3 dalda aday.
6) Knives Out
Rian Johnson, “katil kim” temalı filmler arasında en üstlere oynayacak bir senaryo harikasına imza attı. Bunu eksantrik karakterlerle başarması da eğlenceyi katladı. 6 dalda aday.
Fransız Celine Sciamma, bugüne kadarki en iyi LGBT filmine imza attı. Muhteşem prodüksiyonuyla yılın en iyilerindendi. 6 dalda aday.
James Mangold, araba yarışı konulu en iyi filmlerden birine imza attı. Artık Ron Howard’ın Rush’ı yalnız değil. 3 dalda aday.
9) The Irishman
Martin Scorsese, kendininki başta olmak üzere sinemanın bir dönemine saygı duruşuyla karşımızdaydı. Belki kusursuz değildi ama hisettirdikleri değerliydi. 6 dalda aday.
Quentin Tarantino, muhteşem kadrosunun getirdiği avantajı da kullanarak kendi tarzının dışında da iyi işler ortaya koyabildiğini gösterdi. 8 dalda aday.
~ En İyi Yönetmen ~
1) Sam Mendes
1917
1917
Uzun süredir kendini James Bond serisine veren, bu yıl 1917 ile yeniden ne kadar yetenekli bir yönetmen olduğunu kendine ve dünyaya hatırlattı. Bugüne dek çekilmiş en iyi savaş filmi olarak nitelendirmekte sakınca görmediğim 1917, tam bir yönetmen başarısıydı…
2) Noah Baumbach
Marriage Story
Marriage Story
Sıradan gözüken konusunun perdeye bu kadar iyi yansıması, oyunculuklardan bu kadar yüksek verim alabilmesi büyük oranda yönetmen başarsıydı.
3) Bong Joon Ho
Parasite
Parasite
Önceki filmlerinin hayranı olmasam da Parasite ile birlikte kariyerini bambaşka bir noktaya taşıdı.
4) Celine Sciamma
Portrait of a Lady on Fire
Portrait of a Lady on Fire
Yılın benim için en büyük sürprizlerinden birine imza attı. Filmdeki yönetmen etkisi çok yüksek.
5) Quentin Tarantino
Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood
Çoğu kez olduğunun aksine bu kez daha zayıf bir senaryoyla gelen Tarantino, yönetmen kimliğiyle bu açığı kapattı.
6) Taika Waititi
Jojo Rabbit
Jojo Rabbit
Bazı kısımlarda abartı dozunu tutturamadığını düşünsem de yılın en iyi sahnelerinden birkaçı Taika Waititi’nin filminde idi.
~ En İyi Erkek Oyuncu ~
1) Joaquin Phoenix
Joker
Joker
Oyunculuğuna her zaman hayran olsam da 2013’teki Her’den bu yana yanlış seçimlerinin kurbanıydı. Bu yıl ise Joker ile doğru bir filmde yeteneklerinin sınırlarını daha doğrusu sınırsızlığını bir kez daha göstermiş oldu. Yılın net şekilde en iyi performansıydı.
2) Adam Driver
Marriage Story
Marriage Story
Pek sevemediğim oyunculardan olsa da bunu yıkmayı başardı. Karakterin hislerini çok iyi geçirerek filmin başarısında büyük pay sahibi oldu.
3) Leonardo DiCaprio
Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood
Ödülü aldığı 2015’ten sonra yine muhteşem bir performansla döndü. Daha basit bir yılda bir kez daha ödülü dahi alabilirdi.
4) Adam Sandler
Uncut Gems
Uncut Gems
Çoğu kez kötü filmlerde oynasa da iyi filmlerde iyi işler çıkarabildiğini biliyorduk. Fakat bu kez yeni üst seviyesini gösterdi bizlere.
5) George MacKay
1917
1917
Film boyunca onunla hissetmemizi sağlamayı çok iyi başardı. Yılın yeterince değer görmeyen performanslarından.
6) Paul Walter Hauser
Richard Jewell
Richard Jewell
Clint Eastwood’un son filminin parlayan yıldızıydı. Karakterin hislerini çok iyi yaşattı.
~ En İyi Kadın Oyuncu ~
1) Lupita Nyong’o
Us
Us
Akademi ile uyuşamadığımız kategorilerden biri bu kategori oldu. Pek çok iyi kadın oyuncu performansı izlediğimiz bu yılda Akademi üyeleri en gösterişli, abartılı olanları seçmeyi uygun gördü. Bana göre bu yılın en iyisi kendi türü içinde muhteşem bir performans sunan Lupita Nyong’o oldu. Bu aynı zamanda ilk kez bir siyahi oyuncunun izleryazar Film Ödülü kazanması demek…
2) Scarlett Johansson
Marriage Story
Marriage Story
Bu yıl kariyer performansı sunan oyunculardan biriydi. Filmin başarısında payı çok büyük.
3) Jessie Buckley
Wild Rose
Wild Rose
İngiliz sinemasından çıkan güzel bir sürpriz oldu. Müzik performanslarının yanına karakterin ruhunu çok iyi yansıttı.
4) Ana de Armas
Knives Out
Knives Out
Son dönemin en parlak yıldız adaylarından biri olduğunu iyice kanıtladı. Filmi sevmeyi kolaylaştırdı.
5) Noemie Merlant
Portrait of a Lady on Fire
Portrait of a Lady on Fire
Fransız oyuncu, baştan sona gösterdiği yüksek performansla filmi taşıyan isimlerden oldu.
6) Saoirse Ronan
Little Women
Little Women
Film, beklentim altında kalsa da Saoirse yine harikaydı ve jenerasyonunun en iyilerinden olduğunu bir kez daha gösterdi.
~ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ~
1) Tom Hanks
A Beautiful Day in the Neighborhood
A Beautiful Day in the Neighborhood
Tartışmasız isimleriyle sezonun adayları en net kategorisiydi. Hemen her ödülde olduğu gibi bende de aynı altı isim ön plana çıktı. Zirvede ise son yıllarda yine sürekli üst düzey filmlerde üst düzey perfromanslar vermeye başlayan Tom Hanks yer aldı. Fred Rogers’ı onun kadar iyi oynayabilecek, filmin duygusunu o kadar iyi yansıtabilecek başka bi oyuncu düşünemiyorum. Al Pacino, Joe Pesci ve Anthony Hopkins gibi sinemanın devlerini yeniden böyle iyi filmlerde iyi performanslarla görmek de harikaydı.
2) Al Pacino
The Irishman
The Irishman
Gelmiş geçmiş en önemli oyunculardan olsa da yıllardır kariyerini yokuşa sürüklemekteydi. Nihayet buna son verip kendini hatırlattı.
3) Brad Pitt
Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood
Bence kariyerinde çok daha iyi performansları mevcut. Fakat bu filmde de oldukça başarılı ve sevilebilirdi.
4) Joe Pesci
The Irishman
The Irishman
Emeklilikten dönüşü şahane oldu. Scorsese ve De Niro filmlerinin olmazsa olmazı olduğunu belki de son kez gösterdi.
5) Willem Dafoe
The Lighthouse
The Lighthouse
Abartı dolu filmini hiç sevemesem de tiyatral tarzda çok iyi bir performans gösterdiğini kabul etmek gerek.
6) Anthony Hopkins
The Two Popes
The Two Popes
Belki diğer adaylar kadar gösterişli bir performansa sahip değildi ancak Jonathan Pryce ile muhteşem uyumu filmi sevmeyi çok kolay kıldı.
~ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ~
1) Margot Robbie
Bombshell
Bombshell
2019 sinema için çok zengin bir yıl olsa da yardımcı kadın oyuncu performansları açısından bir o kadar fakirdi. Öyle ki sezon başlarında burun kıvırdığım performansları aday yokluğundan dolayı aday yapmak durumunda kaldım. Tabii bu aday olanların başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle Margot Robbie bu boşluğu çok iyi değerlendirdi. Bombshell’deki performansı enfesti ve ödülü zorlanmadan aldı…
2) Adele Haenel
Portrait of a Lady on Fire
Portrait of a Lady on Fire
Üst düzey performnasıyla filmi taşıyan iki isimden biriydi, adaylıkta zorlanmadı.
3) Cho Yeo Jeong
Parasite
Parasite
Parasite daha çok toplu kadro başarısı olsa da Koreli oyuncu filmin öne çıkanıydı. Özellikle şaşkınlık ifadeleri sinema tarihine geçti bile.
4) Thomasin McKenzie
Jojo Rabbit
Jojo Rabbit
Geçen yıl Leave No Trace ile ilk adaylığını aldıktan sonra bu yılı da boş geçmedi. Jenerasyonunun en iyilerinden, görünen o ki devamı da gelecek.
5) Margot Robbie
Once Upon a Time in Hollywood
Once Upon a Time in Hollywood
Listedeki en sıra dışı aday. Minimum diyalogla sadece görüntüsüyle filme farklı bir ruh kattı.
6) Scarlett Johansson
Jojo Rabbit
Jojo Rabbit
Filmdeki pozitifliğin timsaliydi. Belki çok zorlu değil ama çok sevilebilir bir performans idi.
~ En İyi Toplu Performans ~
Çokça yıldız dolu kadronun arasında en çok öne çıkanı Marriage Story oldu. Muhteşem başrol performanslarının yanı sıra kısa süreli rol alan isimler dahil filmde herkes çok başarılıydı…
~ En İyi Senaryo ~
1) Parasite
Her zamanki gibi adayları altıya indirmenin, sonrasında da kazananı belirlemenin en zor olduğu kategorilerden biri oldu. Parasite, özellikle son kısımda kusurları olduğunu düşünsem de ilk ve orta kısımdaki mükemmelliği ile ödülü almayı başardı. Diğer adaylar ise en iyi film adaylarından dördü ve son derece sürükleyici bir diyalog filmi olan The Two Popes’tan oluştu…
~ En İyi Kurgu ~
1) Jojo Rabbit
Jojo Rabbit’in son derece eğlenceli ve sürükleyici olmasında kurgusunun mükemmelliğinin payı büyüktü. Tek planda çekilmiş gibi hissettiren 1917, araba yarışı heyecanını çok iyi yaşatan Ford v Ferrari, karakterlerin pencerelerini dengeli şekilde dağıtmayı başaran Marriage Story, özellikle son anlarında inanılmaz bir heyecan yaşatan Uncut Gems ve çok sayıda karakteri efektif olarak kullanabilen Knives Out diğer birbirinden başarılı adaylar oldular…
~ En İyi Görüntü Yönetmenliği ~
1) 1917
1917’nin başarısındaki en büyük paylardan biri şüphesiz Roger Deakings’in kendi muhteşem kariyerinin dahi en iyilerinden birine imza attığı görüntü yönetmenliğiydi. Bu kadar üst düzey bir filmle yarışmak başta Portrait of a Lady on Fire olmak üzere diğer filmler için büyük şanssızlıktı…
~ En İyi Prodüksiyon Tasarımı ~
Birbirinden başarılı prodüksiyonlar arasında karar vermek çok zor olmadı. Belki 1917’nin yarattığı savaş atmosferi muhteşemdi ama Portrait of a Lady on Fire’ı bana sevdiren en önemli şey 1700’lü yılları yaşatan prodüksiyon tasarımıydı.
~ En İyi Müzik Kullanımı ~
1) Us
Bu yılın aday belirlemede zorluk derecesi yüksek kategorilerinden biri olsa da kazananı belirlemek hiç zor olmadı. Us, farklı müzikleriyle hem filmi izlerken çok farklı hissettirdi hem de filmi izledikten sonra dahi müzikle beyinde yankılanmaya devam etti…
~ En İyi Şarkı ~
1) Glasgow
Wild Rose
Wild Rose
Swan Song ve Carry On gibi başarılı şarkıları film ile çok alakalı olmadıklarını düşündüğüm için elediğim kategoride bu yılın kazananı Wild Rose filminin etkileyiciğini katlayan Glasgow (No Place Like Home) oldu. Bu yılın izlediğim tek müzikali Frozen II, iki başarılı şarkısıyla birden adaylar arasına girmeyi başardı.
~ En İyi Görsel Efekt ~
1) The Irishman
Bu yıl bu kategorinin ödülü sıradışı bir başarıya gitti. The Irishman için en çok heyecanlandıran nokta Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci gibi devleri yeniden genç olarak izleyebilecek olmaktı. Bu da görsel efektler ile mümkün olabildi…
~ En İyi Ses ~
1) 1917
1917, yarattığı savaş atmosferiyle komple çok başarılıydı. Ses de en başarılı olduğu noktalardandı.
~ En İyi Komedi ~
1) Jojo Rabbit
Güldürme amacını ön planda tutan filmleri ödüllendiren bu kategoride açıkçası bu yıl ciddi bir kıtlık mevcuttu. Buna karşın Jojo Rabbit, son yıllardaki en iyi komedi filmiydi ve ödülü çok çok rahat kazandı. Keşke yüzümüzü güldürmeyi başarabilen daha çok film çıksa da bu kategoriye aday çıkarmakta değil aday seçmekte zorlanabilsem!
~ En İyi Animasyon ~
1) Toy Story 4
Kazananı belirlemenin en kolay olduğu kategoriydi şüphesiz. Toy Story 4 türünün en iyileri arasına giren bir film iken onun dışında etkili bir animasyon yoktu. Zayıf hikayesine karşın muhteşem müzik ve şarkılarıyla öne çıkan Frozen II ikinci sırayı alırken onu Noel Baba hikayesine farklı bakış getiren Klaus izledi…
~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~
1917 | 9 adaylıkta 3 ödül |
Jojo Rabbit | 9 adaylıkta 2 ödül |
Parasite | 5 adaylıkta 2 ödül |
Us | 3 adaylıkta 2 ödül |
Marriage Story | 8 adaylıkta 1 ödül |
Portrait of a Lady on Fire | 6 adaylıkta 1 ödül |
The Irishman | 6 adaylıkta 1 ödül |
Joker | 3 adaylıkta 1 ödül |
Wild Rose | 3 adaylıkta 1 ödül |
Bombshell | 3 adaylıkta 1 ödül |
Toy Story 4 | 3 adaylıkta 1 ödül |
A Beautiful Day in the Neighborhood | 2 adaylıkta 1 ödül |
El Camino: A Breaking Bad Movie | 1 adaylıkta 1 ödül |
Once Upon a Time in Hollywood | 8 adaylık |
Knives Out | 6 adaylık |
Frozen II | 3 adaylık |
Ford v Ferrari | 3 adaylık |
The Two Popes | 2 adaylık |
Uncut Gems | 2 adaylık |
Little Women | 2 adaylık |
Avengers: Endgame | 2 adaylık |
Klaus | 1 adaylık |
Saint Maud | 1 adaylık |
A Dog’s Journey | 1 adaylık |
Hotel Mumbai | 1 adaylık |
Shazam! | 1 adaylık |
Doctor Sleep | 1 adaylık |
Karakomik Filmler | 1 adaylık |
The Farewell | 1 adaylık |
Pokémon Detective Pikachu | 1 adaylık |
Organize İşler: Sazan Sarmalı | 1 adaylık |
Star Wars: The Rise of Skywalker | 1 adaylık |
Ad Astra | 1 adaylık |
Captain Marvel | 1 adaylık |
Alita: Battle Angel | 1 adaylık |
The Aeronauts | 1 adaylık |
Harriet | 1 adaylık |
The Lighthouse | 1 adaylık |
Richard Jewell | 1 adaylık |
The Peanut Butter Falcon | 1 adaylık |
~ Mansiyon ~
Çok sevmeme rağmen diğer kategorilerde yer veremediğim filmleri anmak adına oluşturduğum bu kategoride bu yılın öne çıkanı El Camino: A Breaking Bad Movie oldu. TV filmleri için herhangi bir özel kategoriye gerek duymadığım için onları da diğer filmlerle aynı kategoriye koysam da pek şansları olmuyor. Bu vesileyle Breaking Bad için ruhuna sadık, başarılı devam filminin başarısını övme şansı yakalamış oldum. Diğer adaylar da bu yılın yeterince değer görmeyen iyilerindendi.
Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
1917, A Beautiful Day in the Neighborhood, A Dog’s Journey, A Rainy Day in New York, Ad Astra, Alita: Battle Angel, Atlantics, Avengers: Endgame, Bacurau, Blinded by the Light, Bombshell, Booksmart, Captain Marvel, Cold Pursuit, Dark Waters, Doctor Sleep, Dolemite Is My Name, Dumbo, Earthquake Bird, El Camino: A Breaking Bad Movie, Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, Fighting with My Family, Five Feet Apart, Ford v Ferrari, Frozen II, Good Boys, Harriet, Hotel Mumbai, Hustlers, I Lost My Body, It Chapter Two, Jojo Rabbit, Joker, Judy, Just Mercy, Karakomik Filmler, Klaus, Knives Out, Kız Kardeşler, Little Women, Long Shot, Luce, Marriage Story, Mirage, Missing Link, Official Secrets, Once Upon a Time… in Hollywood, Organize İşler: Sazan Sarmalı, Pain and Glory, Parasite, Pokémon Detective Pikachu, Portrait of a Lady on Fire, Ready or Not, Richard Jewell, Rocketman, Shazam!, Sibel, Sorry We Missed You, Star Wars: The Rise of Skywalker, The Aeronauts, The Art of Racing in the Rain, The Boy Who Harnessed the Wind, The Farewell, The Highwaymen, The Irishman, The Laundromat, The Lighthouse, The Peanut Butter Falcon, The Report, The Two Popes, Togo, Toy Story 4, Uncut Gems, Us, Where’d You Go, Bernadette, Wild Rose, Yesterday, Zombieland: Double Tap