~ En İyi Film ~

Şov dünyasının kurucularından kabul edilen P.T. Barnum’un hayatından yola çıkan The Greatest Showman, müzikal türünün en görkemli örneklerinden biri. Birbirinden muhteşem şarkıları, başarılı kareografileriyle muhteşem bir sinema hazzı yaşatan film benim için yılın en iyisiydi.
 
Contratiempo olarak da bilinen yeni nesil İspanyol sinemasının yükselen değeri Oriol Paulo’nun son filmi şaşırtıcı senaryosuyla türünün en iyileri arasında anılmayı hak ediyor.
Komedi filmleriyle tanınan Edgar Wright, müziğin sinemada nasıl etkili kullanılabileceğinin dersini verdiği filmiyle aksiyon türünün en iyilerinden birine imza attı.
Siyahilerle ilgili yapılan klasik başarı hikayelerinden usandığımız şu günlerde harika senaryosuyla umut ışığı oldu ve korku türünün en çarpıcı örneklerinden biri haline geldi.
İyiliği, nezaketi aşılayan film herkesin izlemesi, herkese izletilmesi gereken türden bir güzellik.
Üçüncü nesil Star Wars, The Force Awakens’ın ardından yine oldukça başarılı bir filmle yoluna devam ediyor. Aykırılığı nedeniyle bazı fanların tepkisini çekse de bana göre serinin zirve noktalarından biriydi.
7) Coco
Özgün fikirleri karşımıza çıkarmaya devam eden Pixar, bu kez ölüler diyarıyla kalbimizi fethetti. Ölüm ve unutulmak üzerine yapılan en iyi filmlerden biri belki de.
8) Ayla
Konu kısırlığı çeken ana akım Türk sinemasında nihayet birileri gerçek hikayelerin gücünü keşfedebildi. Sadece yılın en etkileyici filmlerinden biri değil, ana akım Türk sineması için umut ışığı.
Türk sinemasının belki de en ünlü yönetmen-oyuncu ikilisi Yavuz Turgul ve Şener Şen’i yıllar sonra yeniden buluşturan film, etkileyici senaryosu ve dolu dolu diyaloglarıyla bana göre yılın en iyilerindendi.
Kumail Nanjiani’nin kendi hayat hikayesinden esinlenerek yazdığı film, yılın en samimi işlerinden biri oldu. Komedi türünde gözükse de bana göre draması çok daha değerli.

~ En İyi Yönetmen ~

1) Edgar Wright
Baby Driver
Başka bir yönetmenin elinde oldukça sıradan bir aksiyon olabilecek Baby Driver, Edgar Wright’ın ellerinde adeta bir başyapıta dönüştü. Yılın en fark yaratan yönetmenliği Edgar Wright’a ait bana kalırsa.
 
2) Michael Gracey
The Greatest Showman
Henüz ilk fimiyle büyük bir yükün altına giren yönetmen, müthiş bir başarıyla müzikal türünün en iyi örneklerinden birine imza attı.
3) Denis Villeneuve
Blade Runner 2049
Son yılların en çalışkan yönetmenlerinden olan Villeneuve, bu yılı da boş geçmedi ve son derece başarılı bir devam filmine imza attı.
4) Luca Guadagnino
Call Me by Your Name
A Bigger Splash ile ümit verse de konunun yetersizliğinde parlayamayan Guadagnino biraz daha iyi hikayeyle yılın en iyi yönetmenlik başarılarından birine imza attı.
5) Christopher Nolan
Dunkirk
Dunkirk, belki Nolan’dan beklediğimiz film değildi ve kariyerinin en zayıf halkalarından biri oldu ama yine de türün en çarpıcı ve yönetmenlik açısından en başarılı filmlerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
6) Andy Muschietti
It
Hiç sevmediğim bir türde olsa da It, muhteşem çekilmiş sahneleriyle bu yılın başarılı filmlerinden birine dönüştü.

~ En İyi Erkek Oyuncu ~

1) Gary Oldman
Darkest Hour
Kadınların parladığı 2017’de erkek performansları 1-2 performans dışında geri planda kaldı. Sektörün saygın isimlerinden olsa da uzun süredir iyi roller bulmakta zorlanan Gary Oldman, tanınmaz hale geldiği Darkest Hour’la yılın en sağlam erkek başrol performansına imza attı.
 
2) Timothée Chalamet
Call Me by Your Name
2017’nin en çok konuşulan isimlerinden olan Chalamet, özellikle final sahnesindeki performansıyla geleceği parlak genç oyuncular arasına girdi.
3) Bryan Cranston
Last Flag Flying
Linklater’ın son filminin sırtlayıcısı olan Cranston, sevmesi kolay olmayan bir karakterle film boyunca ilgiyi canlı tutmayı başardı.
4) Engin Günaydın
Aile Arasında
Aile Arasında’da kahkhalarla güldüren sahnelerin çoğunda Gülse Birsel’in kaleminin yanı sıra Engin Günaydın’ın bireysel yeteneklerinin de payı büyüktü. Keşke daha fazla iyi rolde karşımıza çıksa!
5) Tom Hanks
The Post
Usta aktör, Spielberg ile dördüncü buluşmasında üst düzey performansıyla filmi sevmeyi kolaylaştırdı.
6) Daniel Day-Lewis
Phantom Thread
Son derece itici bir karakteri canlandırsa da Day-Lewis’in performansı Phantom Thread’i izlenebilir kılan şeylerdendi.

~ En İyi Kadın Oyuncu ~

Bu yılın açık ara en zorlu kategorisi kadın oyuncu kategorisi oldu. Birbirinden iyi performansların yarıştığı kategoride Jessica Chastain, Emma Stone gibi isimlerin üst düzey performansları dışarıda kalmak zorundaydı. Fakat bu zorlu yarışta bile birinciyi tayin etmek çok kolay. Bana göre yılın tüm dallardaki açık ara en iyi oyunculuk performansı Frances McDormand’a ait. Three Billboards belki abartıldığı gibi yılın en iyi filmlerinden biri değildi ancak McDormand’ın enfes performansı uzun süre unutulmayacak cinstendi.
 
2) Margot Robbie
I, Tonya
Tonya Harding rolünde adeta devleşen Margot Robbie, kariyeri için büyük bir fırsat yakaladı. Tek şanssızlığı McDormand ile aynı yıl yarışması oldu.
3) Alexandra Borbely
On Body and Soul
Macar filmi On Body and Soul’a ayılıp bayılanlardan olmadım ancak Alexandra Borbely’nin performansına kayıtsız kalmak zor. Bence yılın hak ettiği değeri görmeyen performanslarının başında geliyor.
4) Sally Hawkins
The Shape of Water
Dilsiz bir karakteri başarıyla canlandırarak filmi izlenebilir kılan faktörlerden olan Sally Hawkins yılın bir başka yıldızı oldu.
5) Zoe Kazan
The Big Sick
Yeterince değeri bilinmeyen oyunculardan olan iyi roller yakaladığında nasıl yıldızlaşabildiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
6) Saoirse Ronan
Lady Bird
Brooklyn ile birlikte kariyerinde yükselişe geçen Saoirse Ronan abartıldığını düşündüğüm filmin en iyi yönüydü. Bir yıllık aranın ardından ikinci izleryazar adaylığını kaptı.

~ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ~

Tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yardımcı erkek oyuncu yarışı pek zayıftı. Bu durumda da fark yaratan performanslardan ziyade fark yaratan karakterleri canlandıran oyuncular daha çok ön plana çıktı. Bu boşluktaki belki de tek fark yaratan performans sahibi, genç oyuncu Barry Keoghan zorlanmadan ödülü aldı. Başka genç oyuncuların göğe çıkarıldığı bir yılda keşke adından daha fazla söz ettirebilseydi.
 
2) Michael Stuhlbarg
Call Me by Your Name
Bu yılın üç en iyi film adayında birden izlediğimiz tecrübeli oyuncu, Call Me by Your Name’deki final sahnesiyle sinema tarihine geçti. Film genelindeki performansı da kısa süresine karşın çok iyiydi.
3) Çetin Tekindor
Ayla
Türk sinema ve televizyonunun en önemli değerlerinden olan Tekindor, yine gözleri dolduran etkileyici bir performansa imza attı. Filmin en etkileyici sahneleri onun yıldızlaştığı anlardı.
4) Mark Rylance
Dunkirk
2016’da Bridge of Spies ile bu kategoride ödülü kazanan Rylance, belki çok gösterişli bir role sahip değildi ama sade ve etkili performansıyla Dunkirk’ün en sevdiğim yanlarından biri oldu.
5) Steve Carell
Battle of the Sexes
Yılın en itici karakterlerinden birini izlettirmeyi keyif haline getiren Carell, Battle of the Sexes’in önemli artılarından biri oldu.
Belki Oscar’ı Sam Rockwell kazanacak ama benim için Three Billboards’ta Harrelson’ın performansı daha değerliydi.

~ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ~

1) Tatiana Maslany
Stronger
Yine zayıf sayılabilecek bir yarışın geçtiği kategorinin en iyisi Orhan Black ile gönlümüzde taht kuran ve 2016’da izleryazar TV Ödülü kazanan Tatiana Maslany’nin etkileyici performansıydı.
 
2) Allison Janney
I, Tonya
Televizyonun efsane ismi sonunda sinemada da değer göreceği bir rol buldu. Margot Robbie ile karşılıklı performansları yılın en iyilerindendi.
3) Holly Hunter
The Big Sick
Zoe Kazan ile birlikte The Big Sick’in bir başka parlayan ismi Holly Hunter’dı. Ray Romano’nun da katkılarıyla filmin önemli artılarından biri oldu.
4) Laurie Metcalf
Lady Bird
Bu kategorinin bir diğer televizyon ünlüsü de Metcalf oldu. Tecrübeli oyuncunun performansı gösterişten uzak ve etkileyiciydi.
5) Izabela Vidovic
Wonder
Wonder’ın en iyi yanlarından biri farklı gözlerden bakılan yan hikayeleriydi. Bunların da en iyisi Izabela Vidovic’in kısmıydı, genç oyuncu filmi daha da sevmeyi sağlayan faktörlerdendi.
6) Andrea Riseborough
Battle of the Sexes
Battle of the Sexes’in öne çıkarmadan işlediği başarılı yan hikayesinin işlemesini sağlayan sebeplerdendi Riseborough’un etkileyici performansı.

~ En İyi Toplu Performans ~

Kazananı belirlemede oldukça zorlandığım bu kategoride ödülü bu yılın en iyi performansını barındıran Three Billboards, Outside Ebbing Missouri’ye vermeyi uygun gördüm. Filmin en iyi yanı oyunculuklarıydı ve başka bir kadroyla filmin sezon içerisinde yakaladığı başarıyı elde edebileceğini düşünmüyorum. Yarışta adaylık elde etmeyi başaran diğer filmler de ayrı ayrı bu konuda övgüyü hak eden, oyunculukları sayesinde yükselen diğer filmlerdi…
 

~ En İyi Senaryo ~

Bir izleryazar Film Ödülleri geleneği olarak üç yıldır en iyi film ödülü ve en iyi senaryo ödülü aynı adrese gidiyordu. Bu yıl ise radikal bir değişiklikle en iyi film ödülünü kazanan The Greatest Showman, adaylık dahi alamayarak ilginç bir istisna oldu. Ödülü kazanan ise yılın en iyi ikinci filmi olan ve tüm başarısını zekice yazılmış senaryosuna borçlu olan The Invisible Guest (Contratiempo) oldu. Get Out, Wonder, Star Wars: The Last Jedi ve yerli yapımlar Yol Ayrımı ile Aile Arasında senaryoları sayesinde yılın en iyi filmleri arasına girdiler.
 

~ En İyi Kurgu ~

Kazananı belirlemenin zor olduğu kategorilerden olsa da The Invisible Guest kurgusuyla da yılın en iyi filmlerinden biriydi. Muhteşem aksiyon sahneleriyle Baby Driver ise ödülü az farkla kaçırdı.
 

~ En İyi Görüntü Yönetmenliği ~

Kazananı en kolay belirlenen kategorilerden biri görüntü yönetmenliği kategorisi oldu. Emektar görüntü yönetmeni Roger Deakins, inanılmaz görüntü kullanımıyla filmin en büyük artısını oluşturdu.
 
6) It

~ En İyi Prodüksiyon Tasarımı ~

Tüm adayları kıymetli olan ve aday olmanın bile zor olduğu bu kategoride bu yılın en iyisi bana göre The Greatest Showman oldu. Özellikle sirk sahnelerindeki prodüksiyon her yönüyle şahaneydi.
 

~ En İyi Müzik Kullanımı ~

Bu yıl “müzik kullanımı” olarak biraz daha genelleştirilen müzik kategorisinde yılın en iyisi Baby Driver oldu. Toplama şarkılardan oluşan sountrack albümü pek çok eski şarkıyı günümüze taşıdı. Müzik kullanımı konusunda ders niteliğinde okutulacak bir başarıydı Baby Driver’ınki. Birbirinden başarılı şarkılarıyla The Greatest Showman ise asıl ödülünü şarkı kategorilerinde aldı. Klasik film müziği olarak yılın en iyisi ise Hans Zimmer imzalı Dunkirk’e aitti. Dunkirk’teki müzik kullanımı da etkileyiciydi.
 
4) Ayla

~ En İyi Şarkı ~

Pek çok başarılı şarkının yarıştığı kategoriye The Greatest Showman üç şarkıyla birden aday olarak damgasını vurdu. Buna karşın Come Alive, Never Enough, Rewrite the Stars gibi harika şarkıları dışarıda kalmak zorunda kaldı. Ödülü filmin en iyi şarkısı olan This Is Me zorlanmadan alırken Battle of the Sexes’tan If I Dare Coco’dan Remember Me ve Call Me by Your Name’den Mystery of Love filmlerin değerini arttıran farklı tarzlarda başarılı şarkılardı. İzlemediğim filmlerdeki şarkıların bu kategoriye giremediğini dolayısıyla Taylor Swift & Zayn düeti “I Don’t Wanna Live Forever” gibi bazı hitlerin listeye giremediğini hatırlatmamda fayda var.
 
2) The Greatest Show
The Greatest Showman

4) A Million Dreams
The Greatest Showman

5) Remember Me
Coco

6) Mystery of Love
Call Me by Your Name

~ En İyi Görsel Efekt ~

Tıpkı The Force Awakens’ta olduğu gibi The Last Jedi’da da görsel efektler muhteşemdi. Pek çok özgün efekt sayesinde The Last Jedi da zorlanmadan kategorinin kazananı oldu.
 
3) It

~ En İyi Ses ~

Kazananı belirlemenin en kolay olduğu kategorilerden biriydi. Baby Driver sadece müzikleriyle değil her türlü ses düzenlemesiyle kusursuza yakındı.
 
6) Ayla

~ En İyi Komedi ~

Sadece güldürme amacı taşıyan filmlerin yarıştığı bu kategoride ne yazık ki bu yıl çok fazla iyi aday yoktu. Bu nedenle kategorinin tek adayı ve ödülün kazananı Gülse Birsel’in ilk kez sinema için senaryo yazdığı Aile Arasında oldu. Zengin oyuncu kadrosu ve seviyeli komedisiyle ülkemizde kaliteli komedilerin de gişede harikalar yaratabildiğini göstermiş oldu.
 

~ En İyi Animasyon ~

1) Coco
Az film izleyip izlediklerimin hepsini beğendiğim kategorinin en iyisi aynı zamanda yılın en iyi film adayları arasında olan Pixar yapımı Coco oldu. Bol bol güldüren The Lego Batman Movie ve ressamların hazırladığı tablolardan oluşmasıyla ilginç bir sinema deneyimi sunan Loving Vincent da oldukça başarılılardı.
 

~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~

The Greatest Showman 10 adaylıkta 3 ödül
Baby Driver 5 adaylıkta 3 ödül
The Invisible Guest 3 adaylıkta 2 ödül
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 3 adaylıkta 2 ödül
Blade Runner 2049 5 adaylıkta 1 ödül
Star Wars: The Last Jedi 5 adaylıkta 1 ödül
Aile Arasında 3 adaylıkta 1 ödül
Coco 3 adaylıkta 1 ödül
The Killing of a Sacred Deer 2 adaylıkta 1 ödül
Stronger 1 adaylıkta 1 ödül
Darkest Hour 1 adaylıkta 1 ödül
Gifted 1 adaylıkta 1 ödül
Call Me by Your Name 6 adaylık
Dunkirk 5 adaylık
The Post 4 adaylık
Battle of the Sexes 4 adaylık
Wonder 4 adaylık
The Big Sick 4 adaylık
Ayla 4 adaylık
Get Out 3 adaylık
It 3 adaylık
Last Flag Flying 2 adaylık
I, Tonya 2 adaylık
The Shape of Water 2 adaylık
Lady Bird 2 adaylık
Yol Ayrımı 2 adaylık
Beauty and the Beast 2 adaylık
Downsizing 2 adaylık
A Dog’s Purpose 1 adaylık
I Don’t Feel at Home in This World Anymore 1 adaylık
A Fantastic Woman 1 adaylık
Dangal 1 adaylık
On Body and Soul 1 adaylık
Loving Vincent 1 adaylık
The Lego Batman Movie 1 adaylık
Kong: Skull Island 1 adaylık
Wonder Woman 1 adaylık
Phantom Thread 1 adaylık
Wakefield 1 adaylık

~ Mansiyon ~

Çok sevmeme rağmen diğer kategorilerde yer veremediğim filmleri anmak adına oluşturduğum bu kategoride bu yılın öne çıkanı Gifted oldu. Yılın göz ardı edilen en iyi filmlerinden biriydi ama ne yazık ki adaylar arasında ben de yer bulmakta zorlandım. Hint sinemasının iyileri arasına giren Aamir Khan’ın Dangal’ı, köpeklerin dünyasına ilginç bir yolla göz atan A Dog’s Purpose, türünün en iyilerinden olan Şili yapımı A Fantastic Woman, yılın en harika ama bir o kadar uzun ismine sahip I Don’t Feel at Home in This World Anymore, Bryan Cranston’ın yıldızlaştığı ilginç bir terk ediş öyküsü Wakefield yılın övgü hak edenlerindendi.
 




Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
A Dog’s Purpose, A Fantastic Woman, A Ghost Story, Aile Arasında, Ayla, Baby Driver, Band Aid, Battle of the Sexes, Beauty and the Beast, Better Watch Out, Blade Runner 2049, Call Me by Your Name, Coco, Columbus, Dangal, Darkest Hour, Downsizing, Dunkirk, Get Out, Gifted, Good Time, Goodbye Christopher Robin, I Don’t Feel at Home in This World Anymore, I, Tonya, It, Kong: Skull Island, Lady Bird, Last Flag Flying, Life, Logan, Loveless, Loving Vincent, Molly’s Game, Mother!, Mudbound, Okja, On Body and Soul, Phantom Thread, Rememory, Roman J. Israel, Esq., Split, Star Wars: The Last Jedi, Stronger, The Big Sick, The Book of Henry, The Circle, The Death of Stalin, The Disaster Artist, The Florida Project, The Glass Castle, The Greatest Showman, The Invisible Guest, The Killing of a Sacred Deer, The Lego Batman Movie, The Meyerowitz Stories, The Post, The Shape of Water, The Square, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Wakefield, What Happened to Monday, Wind River, Wonder, Wonder Woman, Yol Ayrımı