~ En İyi Film ~

1) Room
2015 çok sayıda iyi filmin çıktığı bir yıl olsa da “çok iyi” film sayısının epey az olduğu bir yıl oldu. Böyle bir ortamda benim için aradan sivrilmeyi başaran film ise dokunaklı film Room oldu. Belki başka bir yıl olsa izleryazar Film Ödülleri’nde şansı bu kadar yaver gitmeyebilirdi ama bu yılın bana kalırsa net bir şekilde en iyisiydi Room.
 
Pixar’ın son harikası bu yıla damgasını vuran yapımlardan biri oldu. Orijinal bir fikrin gayet sevimli bir şekilde işlenmesiyle yılın en iyilerinden biri ortaya çıkmış oldu.
Yılın güzel sürprizlerinden biriydi Ex Machina. İyi bir konunun, iyi oyuncularla iyi bir şekilde işlenmesinin sonucu ortaya çıkan gayet başarılı bir film.
Tom Hanks ve Steven Spielberg’ün Coenler destekli dördüncü birlikteliği de benim gözümde çok başarılı oldu. Evet belki biraz eski moda bir filmdi ama bu yılın en iyilerinden olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Benim için yılın en büyük sürpriziydi The Force Awakens. Normalde Star Wars serisine baya mesafeli biri olarak serinin yeniden doğuşuna adeta hayran kaldım.
Yılın en harika sinema deneyimlerinden birini yaşattı The Walk. Büyüleyici görüntüleri ve keyifli hikayesiyle yılın en keyif veren işlerinden biriydi. Keşke daha fazla değer görebilseydi.
Sinemayı sevenler için yılın en ilgi çekici yapımlarından biriydi Trumbo. Bryan Cranston eşliğinde Hollywood’un karanlık günlerine tanıklık etmek oldukça iyiydi.
Geçen yılki Whiplash’ten sonra bir kez daha Sundance galibi benim favorilerim arasında yer aldı. Orijinal anlatıya sahip bu şirin film keşke Sundance sonrasında da ilgi görebilseydi.
Belki listede görmek sizleri şaşırtmıştır ama bence Bana Masal Anlatma, son yıllardaki en iyi komedi filmlerinden biriydi. Hem orijinal konuya sahip olup hem de bolca güldürmek pek rastladığımız bir şey değil maalesef.
Doğrusu The Martian’ı izledikten sonra yılın en iyilerimden olacağını pek tahmin etmiyordum ama merakla beklediğim bazı filmlerin hayal kırıklığı çıkmasıyla The Martian cidden yılın en iyilerinden biri olarak kaldı benim için.

~ En İyi Yönetmen ~

1) Lenny Abrahamson
Room
Room’un çok iyi bir film oluşunun arkasındaki en önemli faktörlerden biriydi Lenny Abrahamson. Özellikle küçük oyuncu Jacob Tremblay’den yılın en iyi performanslarından birini elde etmesi kesinlikle takdire şayan.
 
2) Alejandro G. Inarritu
The Revenant
Geçen yıl Birdman ile ikinci olan Inarritu bu yıl da aynı sırasını korudu. The Revenant yönetmenlik açısından hayranlık uyandırıcı bir yapım ama keşke filmin bütünü daha iyi olabilseydi.
3) Alex Garland
Ex Machina
Ex Machina’nın bir ilk film olduğunu duymak sizi bilmem ama beni şaşırtmıştı. Genç yönetmen Alex Garland ilk filminde harika bir işe imza attı.
4) Steven Spielberg
Bridge of Spies
Spielberg, normalde sıkıcı olmaya müsait bir konudan yılın seyir zevki en yüksek yapımlarından birini çıkarmayı başardı ve son dönemlerdeki en iyi işine imza attı.
5) Robert Zemeckis
The Walk
Aktif en başarılı bir yönetmen olmasına karşın ne yazık ki hak ettiği değer gösterilmeyen bir yönetmen Zemeckis. İlk 3D filmiyle bence harika bir işe imza attı ama ödül döneminde adı anılmadı bile.
Yılın güzel sürprizlerinden biri olan Kingsman’in başarısının mimarlarından biriydi Matthew Vaughn.

~ En İyi Erkek Oyuncu ~

1) Leonardo DiCaprio
The Revenant
Sayısız unutulma filme imzasını atan DiCaprio bu yılın da en çok konuşulanlarından biri oldu. Şahsen The Revenant’tan daha iyi olduğu pek çok performansı olduğunu düşünüyorum ama bu The Revenant’ta da şahane olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yılın en iyisi.
 
2) Bryan Cranston
Trumbo
Trumbo, Bryan Cranston’ın Walter White’tan ibaret olmadığını ve geç keşfedilmiş harika bir yetenek olduğunu bir kez daha kanıtladı. Tek şanssızlığı DiCaprio ile aynı yıl yarışması oldu.
3) Jacob Tremblay
Room
Room’un en iyi yanlarından biri de minik Jacob Tremblay’in kendinden çok daha büyük performansıydı. Oscar adayı olamaması büyük talihsizlik.
4) Jason Segel
The End of the Tour
Komedi dizi ve filmlerinde görmeye alıştığımız Jason Segel bu yıl drama da ne kadar yetenekli olabildiğini kanıtladı. The End of the Tour filmini izlenebilir kılan şeydi harika performansı.
5) Eddie Redmayne
The Danish Girl
Yılın en Oscar kokan rolüyle Eddie Redmayne’nin rolü. Kendini göstermesi çok kolaydı ve bunu zor olmadan başardı. Performansı etkileyiciydi ama kusursuz değildi.
6) Ian McKellen
Mr. Holmes
Veteran oyuncu pek iyi sayılmayacak Mr. Holmes filminde oyunculuk anlamında gerçekten iyi bir iş ortaya koydu. Keşke filmi de daha iyi olsaydı.

~ En İyi Kadın Oyuncu ~

1) Brie Larson
Room
Short Term 12 ile tanıdığım ve hayran kaldığım Brie Larson çok geçmeden Room ile hak ettiği yere geldi. Room’daki performansı muazzam ve bana kalırsa yılın en iyisi.
 
2) Rooney Mara
Carol
Oscar dahil bazı yerlerde yardımcı kadın oyuncu dalında aday olsa da Rooney Mara net bir şekilde Carol’ın başrolüydü. Kusursuz performansıyla Rooney Mara, Carol’ı sevmemin ana sebeplerinden biriydi.
3) Saoirse Ronan
Brooklyn
Doğrusu pek sempatik bulmadığım bir isimdi Saoirse Ronan ama Brooklyn ile birlikte bunu yıkmayı başardı. Brooklyn mükemmel bir film değildi belki ama Saoirse Ronan’ın oyunu takdiri hak ediyor.
4) Emily Blunt
Sicario
Sicario’yu sevemesem de Emily Blunt’ın yılın en iyi performanslarından birini ortaya koyduğu inkar dilemez. Bu yılki ödül sezonunda hakkı en çok yenenlerden.
5) Cate Blanchett
Carol
Hep iyi performans gösteren kadınlardan biri Cate Blanchett ve Carol ile de gerçekten etkileyici ve kendisine yakışan bir performansa imza attı.
6) Anne Hathaway
The Intern
Anne Hathaway özel hayranlık beslediğim biri değil ama The Intern’deki performansına gerçekten hayran kaldım. Yılın daha çok değer görmesi gerekenlerindendi.

~ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ~

1) Mark Rylance
Bridge of Spies
Tecrübeli bir oyuncu olmasına karşın pek çok kişi gibi Mark Rylance’ı ben de Bridge of Spies ile tanıdım. Endişesiz Rus ajanı Abel rolüyle Rylance yılın en etkileyici performanslarından birini sergiledi.
 
Herkes Rocky’yi konuşadursun Harrison Ford yıllar sonra yine harika bir performansa imza attı.
3) Joel Edgerton
The Gift
Joel Edgerton pek ilgimi çeken bir oyuncu değildi ama kendi yönettiği film The Gift’teki performansı bence filmin en iyi noktalarındandı.
4) Sylvester Stallone
Creed
Yıllar sonra Rocky’yi yeniden izlemek kesinlikle çok iyiydi. Yalnız yılın en iyisi olarak gösterilmesi bence biraz da duygusal, benim dördüncü gösterme de buna dahil.
5) Oscar Isaac
Ex Machina
Son dönemin en yetenekli oyuncularından Oscar Isaac, Ex Machina’da da çok başarılıydı. Daha fazla övgü hak eden performanslardandı.
6) Michael Keaton
Spotlight
Geçen yıl Birdman’le muhteşem bir dönüş yapan Michael Keaton bu yıl da Spotlight’ta gayet yerinde bir performans sundu. Bence filmin en iyisiydi.

~ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ~

1) Alicia Vikander
The Danish Girl
İtiraf etmek gerekirse bu kategoride hile yaptım ve Alicia Vikander’ın The Danish Girl performansına yardımcı oyuncu kategorisinde yer verdim. Aslında rahatlıkla başrol kabul edilebilir ama bu yıl üç harika performans sergileyen Alica Vikander’a ödül vermemeye gönlüm elvermedi. Hem koskoca Akademi bile bu kategoride kabul etmiş? Neyse The Danish Girl’de harikalar yaratan Alicia Vikander kategori fark etmeksizin ödül hak ediyor.
 
2) Jennifer Jason Leigh
The Hateful Eight
The Hateful Eight pek çok sorunu olan bir film olsa da Jennifer Jason Leigh hayran bırakan performansıyla filmin en iyi noktalarının başındaydı.
3) Alicia Vikander
Ex Machina
Bu yıl kendisiyle yarışan Alicia Vikander’ın çok iyi olduğu filmlerden biri de Ex Machina idi. Bir robot performansı anca bu kadar ilgi çekici olabilirdi herhalde?
4) Katherine Waterston
Steve Jobs
Herkes sıradan Kate Winslet, Michael Fassbender performanslarını konuşsa da Steve Jobs’un bana göre en iyisi rol aldığı kısacık sürede dikkat çekmeyi başaran Katherine Waterston idi.
Bates Motel’den hayran kaldığım Olivia Cooke, o dizidekine benzer bir karakteri epey farklı bir şekilde canlandırarak bu yılın başarılılarından biri olarak listeme girmeyi başardı.
6) Rachel Weisz
Youth
Çoğunlukla uyuşmadığım filmlerden biri Youth oldu. Jane Fonda’nın abartılı performansı övgü alsa Youth’un asıl yıldız kadın oyuncusu Rachel Weisz idi.

~ En İyi Toplu Performans ~

Spotlight’taki hiçbir oyuncunun performansı çok gösterişli değildi ama herkes işini çok iyi bir şekilde yapınca ortaya çok iyi bir sonuç çıkmış. Bana göre yılın en iyi toplu oyunculuk performansı Spotlight ekibinindi. Başrollerinden kısa süre alan konuk oyuncularına kadar… The Hateful Eight’in yıldızlarla dolu kadrosu ise Spotlight’ı en çok zorlayan kadro oldu.
 
4) Room

~ En İyi Senaryo ~

1) Room
Room’un çok başarılı olduğu noktalardan birisi de senaryosuydu. Özellikle filmin ilk yarısındaki senaryo muhteşemdi. Ex Machina, Inside Out hem çok orijinal olup hem de bunu iyi kotaran senaryolara sahip diğer filmlerdendi.
 

~ En İyi Kurgu ~

Star Wars serisinin yeniden uyanışında başarılı noktalardan biri kusursuza yakın kurgusuydu.
 
2) Room

~ En İyi Görüntü Yönetmenliği ~

Geçen yıl Lubezki’nin Birdman’ine hayran kalmıştım ama ödülü verememiştim, bu yıl ödülü teslim etme vakti. Carol ve Bridge of Spies’ta da muhteşem görüntüler filmden aldığım keyfi arttırır nitelikteydi.
 

~ En İyi Prodüksiyon Tasarımı ~

Son Spielberg filminin en iyi noktalarından biri kaliteli prodüksiyonuydu. Her şey yerli yerindeydi. Carol ve The Revenant, Bridge of Spies’ın en sıkı rakipleri oldular.
 

~ En İyi Müzik ~

Zayıf senaryosuna rağmen Carol’ı izlemeye değer klas bir film yapan noktaların en önemlilerinden biri kaliteli müzikleriydi.
 

~ En İyi Şarkı ~

1) Love Me Like You Do
Fifty Shades of Grey
Fifty Shades of Grey belki kötü bir filmdi ama iki muhteşem şarkıyı bizlere sundu. Tüm yıl boyunca severek dinlediğim Love Me Like You Do bence ödülü hak ediyor. Son Spectre şarkısı da Adele’in Skyfall’u kadar olmasa da iyiydi. Rudderless ise şarkılarına hayran kaldığım bir yapım olarak bu kategoriye damga vurdu.
 
2) Sing Along
Rudderless

3) Writing’s On The Wall
Spectre

5) Hold On
Rudderless

6) Real Friends
Rudderless

~ En İyi Görsel Efekt ~

Yüksek kaliteli efektleriyle Star Wars: The Force Awakens bu kategoride yılın en iyisiydi. Gerçekçi bir film olmasına karşın The Walk’un görsel efekt işçiliği de takdire şayandı, Oscar’a aday olamaması kabul edilemez bir durum.
 

~ En İyi Ses ~

Doğrusu hakim olmadığım ve pek önemsemediğim bir teknik kategori ses kategorisi ve burada bu yıl The Martian’ı ödüle layık gördüm.
 

~ En İyi Komedi ~

Sadece güldürme amacı güden klasik komedilerin yarıştığı bu kategoride geçen yıl devam filmleri egemendi bu yıl ise Türk filmleri egemen oldu. Burak Aksak’ın iki filmi ilk iki sırayı alırken çok sevdiğim dizi Geniş Aile’yi sinemaya taşıyan Geniş Aile: Yapıştır da listede yer aldı.
 
3) Spy

~ En İyi Animasyon ~

Bu yıl ne yazık ki sadece iki animasyon izleyebildiğimden bu kategoride sadece kazanan ismi açıklamayı uygun gördüm. Inside Out sadece bu yılın değil son yıların en iyi animasyonlarından biriydi. İzlediğim diğer animasyon Anomalisa da gayet başarılıydı ama Inside Out ile yarışacak kapasitede değildi.
 

~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~

Room 7 adaylıkta 4 ödül
Bridge of Spies 7 adaylıkta 2 ödül
Star Wars: The Force Awakens 6 adaylıkta 2 ödül
The Revenant 5 adaylıkta 2 ödül
Carol 5 adaylıkta 1 ödül
The Danish Girl 5 adaylıkta 1 ödül
The Martian 4 adaylıkta 1 ödül
Inside Out 3 adaylıkta 1 ödül
Bana Masal Anlatma 2 adaylıkta 1 ödül
Fifty Shades of Grey 2 adaylıkta 1 ödül
Spotlight 2 adaylıkta 1 ödül
Paper Towns 1 adaylıkta 1 ödül
The Walk 6 adaylık
Ex Machina 6 adaylık
Me, Earl and Dying Girl 5 adaylık
The Hateful Eight 4 adaylık
Trumbo 3 adaylık
Rudderless 3 adaylık
Steve Jobs 3 adaylık
The Gift 2 adaylık
Sicario 2 adaylık
Brooklyn 2 adaylık
Kingsman: The Secret Service 2 adaylık
The Intern 2 adaylık
Creed 1 adaylık
Trainwreck 1 adaylık
Chappie 1 adaylık
Joy 1 adaylık
Southpaw 1 adaylık
Anomalisa 1 adaylık
Spy 1 adaylık
Geniş Aile: Yapıştır 1 adaylık
Kara Bela 1 adaylık
Spectre 1 adaylık
The End of the Tour 1 adaylık
Mr. Holmes 1 adaylık
Youth 1 adaylık
Concussion 1 adaylık

~ Mansiyon ~

Çok sevmeme rağmen diğer kategorilerde yer veremediğim filmleri anmak adına bu özel ödül kategorisini oluşturdum. Bu yıl kategorinin kazananı benim için yılın başarılı yapımlarından biri olan gençlik filmi Paper Towns oldu. Maalesef film kötü yorumlar aldı ama bence gayet başarılıydı. “Guilty pleasure” olarak hissetmemizi sağlayanlar utansın. Anomalisa, Southpaw, Joy, Chappie ve Concussion sevmeme rağmen hiçbir kategoride adaylığa layık göremediğim iyi sayılabilecek filmlerdendiler.
 
4) Joy





Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
45 Years, 99 Homes, Aloha, Anomalisa, Bana Masal Anlatma, Beasts of No Nation, Black Mass, Bridge of Spies, Brooklyn, Burnt, Carol, Chappie, Concussion, Creed, Ex Machina, Far from the Madding Crowd, Fathers and Daughters, Fifty Shades of Grey, Geniş Aile: Yapıştır, Infinitely Polar Bear, Inside Out, Insurgent, Irrational Man, Joy, Kara Bela, Kingsman: The Secret Service, Limonata, Little Boy, Love & Mercy, Mad Max: Fury Road, Me and Earl and the Dying Girl, Mr. Holmes, Mustang, Paper Towns, Room, Rudderless, Sicario, Sisters, Sleeping with Other People, Southpaw, Spectre, Spotlight, Spy, Star Wars: The Force Awakens, Steve Jobs, Straight Outta Compton, Ted 2, Testament of Youth, The Age of Adaline, The Big Short, The Brand New Testament, The Danish Girl, The Diary of a Teenage Girl, The End of the Tour, The Gift, The Hateful Eight, The Intern, The Lobster, The Martian, The Revenant, The Walk, Theeb, Trainwreck, Trumbo, Victoria, Who Am I, Youth