~ En İyi Film ~

Efsane müzik grubu Queen’i beyazperdeye taşıyan Bohemian Rhapsody, yılın en sıra dışı sinema deneyimiydi. Birbirinden efsane şarkıların hikayelerini izlemenin yanında Freddie Mercury’nin hayatına bakış atmak, Live Aid’i yerinde yaşamışçasına hissetmek unutulmazdı…
 
Hayata yokluklar içinde başlayanların hikayesini ele alan film, yoksulluk ile ilgili yapılan en iyi filmler arasına girdi bile.
Türkiye’nin sorunlarını, gençliğin sorunlarını kendine has sadeliğiyle aldığı filmiyle Nuri Bilge Ceylan bir kez daha gönüllerimizi fethetmeyi başardı.
Ele aldığı birden fazla konuyla ilgi çekici olmayı başaran film, yılın sürprizlerinden oldu. Baba-kız ilişkisini en iyi ele alan filmlerden.
Sessizliğin gücünden yararlanan film, sinemada farklı fikirlerin değerini bir kez daha gösterdi. Yılın sevmesi en kolay filmlerindendi.
Ergenlik çağındaki çocuklarla ilgili çok fazla film yapılsa da en anlamlılarından biri olmayı başardı. Başarılı tespitleri, özgün kurgusuyla yılın en iyi bağımsızlarından oldu.
Danimarka’dan çıkan bu filmle tek mekanda da çok başarılı, gerilim dozu yüksek bir polisiye çekilebileceğini görmüş olduk.
Farklı bir tekniği başarılı uygulayan filmlerden biri oldu. Teknolojik aletler üzerindeki görüntülerle teknoloji üzerinde düşündüren film, yılın en değerlilerindendi.
Sıfır beklentiyle izlediğim film, sürpriz bir şekilde yılın en iyileri arasına girdi. Bold Pilot’ın hikayesi her yönüyle sıradan bir başarı öyküsünden çok daha fazlasıydı.
Sinemanın önemli klasiklerinden birinin günümüz uyarlaması, Bradley Cooper ve Lady Gaga’nın üst düzey performanslarıyla bizi müziğe doyurdu.

~ En İyi Yönetmen ~

1) Nadine Labaki
Capernaum
İlk kez izlediğim Lübnan’lı yönetmen, yılın en başarılı işlerinden birine imza attı. Capernaum’un etkileyiciliğinde, doğallığında onun payı çok büyüktü…
 
2) Nuri Bilge Ceylan
Ahlat Ağacı
Kış Uykusu ile kariyerinin zirvesini gördükten sonra yine bir başyapıta imza atmayı başardı.
3) Debra Granik
Leave No Trace
Adını duyurduğu Winter’s Bone’u sevememiş biri olarak beni bu yıl en çok şaşırtan yönetmenlerden oldu. Filmin başarısındaki en büyük pay sahibi.
4) John Krasinski
A Quiet Place
Oyuncu kimliğiyle tanıdığımız isimlerdendi ve bu yıl yönetmenlikte de iddialı olduğunu net şekilde ortaya koydu.
5) Bo Burnham
Eighth Grade
Genç yönetmen, ilk filmiyle büyük başarıya imza atarak yılın en iyi çıkış yapan ismi oldu.
6) Aneesh Chaganty
Searching
Orijinal bir fikre sahip olmanın yanı sıra onu iyi uygulayabilmek de çok önemli. Aneesh Chaganty, ilk filmiyle bunu başardı.

~ En İyi Erkek Oyuncu ~

1) Rami Malek
Bohemian Rhapsody
Freddie Mercury rolünü alarak çok ağır bir topun altına girerek bunun üstesinden gelmeyi başardı. Eğer performansı bu derece başarılı olmasaydı filmin bu derece etki yaratması beklenemezdi. Güçlü rakiplerinin arasında ödülü en çok hak edendi…
 
2) Bradley Cooper
A Star Is Born
İlk kez yönetmenliğe atıldığı filmiyle bugüne kadarki en iyi oyunculuk performansına imza attı. Sadece oyunculuğuyla değil şarkıcılığıyla da kariyer yapabileceğini düşündürdü.
3) Ah-in Yoo
Burning
Onun doğallığı sahnesinde Burning’i sevmek çok kolaylaştı. Hiçbir anında büyük oynamayan, karakterin gerçekliğine inandıran bir performanstı.
4) Christian Bale
Vice
Normal bir rolde göremediğimiz isimlerden. Başarılı ve bir hayli ağır makyajın altında yine çok iyiydi.
5) Viggo Mortensen
Green Book
Bizi İtalyan olduğuna inandıran sevmesi oldukça kolay performansıyla filmi sevmemizi kolaylaştırdı.
6) Jim Cummings
Thunder Road
Komedi filmi olarak yola çıkan filmde yılın en güçlü dramatik performanslarından birini sundu. Filmin başarısında en büyük pay onun performansına ait.

~ En İyi Kadın Oyuncu ~

1) Emily Blunt
A Quiet Place
Tıpkı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kadın oyuncu kategorisi rekabetin en zor yaşandığı kategori oldu. İlginçtir altı adaydan üç tanesi ödül sezonu boyunca yardımcı oyuncu olarak pazarlanmaya çalıştı, bence hepsi de net şekilde başrollerdi. Bu isimlerden biri olan Emily Blunt, A Quiet Place’in en iyi noktalarındandı. Üst düzey performansıyla ödülün sahibi oldu.
 
2) Thomasin McKenzie
Leave No Trace
Bu yılın en iyi çıkış yapan genç oyuncusu oldu. Muazzam performansı filme çok şey kattı. Keşke adından daha da çok söz ettirebilseydi.
3) Melissa McCarthy
Can You Ever Forgive Me?
Komedi filmleriyle tanıdığımız oyuncu aslında dramatik rollerde de başarılı olabileceğini kanıtladı. Performansıyla filmin ilgi çekiciliğine katkısı büyük.
4) Elsie Fisher
Eighth Grade
Eighth Grade’in gerçekliğine en büyük katkı verenlerdendi. Filmde iyi olan çok şey vardı ama onun performansı olmadan tüm bunlar anlam kazanmayabilirdi.
5) Emma Stone
The Favourite
Renkli performansıyla filme katkısı büyüktü. Filmin ekran süresi en fazla olan ana karakteri olmasına rağmen yardımcı kategoriden Oscar adayı olması sezonun ilginçliklerindendi.
6) Olivia Colman
The Favourite
İzlediğimiz en ilginç kraliçelerden birine hayat verdi, filmin bir başka iyisiydi.

~ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ~

1) Richard E. Grant
Can You Ever Forgive Me?
Her ne kadar adayların hepsi de başarılı olsalar da ödülü teslim edecek kişiyi belirleme konusunda zorlandığım kategorilerden oldu. Çünkü hiçbirisi de çok çok güçlü performanslar değildi. Fakat bu birbirine yakın isimler arasında az farkla da olsa öne çıkan isim filmde Melissa McCarthy ile harika bir ikili olan Richard E. Grant oldu.
 
2) Jesse Plemons
Game Night
Yılın en iyi komedilerinden birinde oynadığı tuhaf polis karakteriyle dikkatleri çekmekte zorlanmadı. Kısa süresine rağmen filme çok şey kattı.
3) Sam Rockwell
Vice
Bush’un aynısı olmayı başardığı performansıyla bana göre geçen yıl Oscar kazandığı performansından da iyiydi.
4) Feyyaz Yiğit
Ölümlü Dünya
Sadece Türk sinema tarihine geçecek efsane tiradıyla değil, bir bütün olarak performansı çok keyifliydi ve filme çok şey kattı.
5) Murat Cemcir
Ahlat Ağacı
Komedi rollerinden tanıdığımız Cemcir, dramada da ne kadar yetenekli olduğunu gösterdi.
6) Mahershala Ali
Green Book
Aldığı onlarca ödülü hak edip hak etmediği tartışılır ama yılın başarılı performanslarından biri olduğunu kabul etmek gerek.

~ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ~

1) Elizabeth Debicki
Widows
Widows’un yıldızlarla dolu kadrosunda sürpriz şekilde öne çıkan isim oldu. Performansı kusursuza yakındı ve filmin ilgi çekiciliğine ciddi katkıda bulundu.
 
2) Kayli Carter
Private Life
Filmdeki en etkili sahnelerde onun performansının katkısı büyüktü. Performansıyla başroldeki ikiliye çok iyi ayak uydurdu.
3) Farah Zeynep Abdullah
Bizim İçin Şampiyon
Hem yeteneği, hem de doğru seçimleriyle sinemamızın değerli isimlerinden biri olduğunu bir kez daha gösterdi.
4) Claire Foy
First Man
Eğer film daha çok sevilseydi muhtemelen Oscar’ı kimselere bırakmayacaktı, yılın iyilerindendi.
5) Mackenzie Davis
Tully
Filmde gözüktüğü ilk andan itibaren filme çok şey kattı. Charlize Theron’un üst düzey oyunuyla uyumu üst düzeydi.
6) Rachel Weisz
The Favourite
Tıpkı filmin diğer iki yıldızı gibi onun da performansı çok iyiydi.

~ En İyi Toplu Performans ~

Birbirinden iddialı adaylarla seçim yapmanın zor olduğu bu kategoride bu yılın en çok öne çıkanı üç kadın yıldızıyla bir performans gösterisine dönüşen The Favourite oldu…
 

~ En İyi Senaryo ~

Senaryo bir film için en önemli unsurlardan biri şüphesiz. Bu yıl da seçenekleri altıya indirmenin bir hayli zor olduğu kategoride kazananı belirlemek de aynı şekilde zordu. Neticede üç saat boyunca bir an bile sıkmayan senaryosuyla Ahlat Ağacı, ödülün sahibi oldu. Eighth Grade, The Guilty, Bizim İçin Şampiyon, Private Life ve Capernaum da onlarca güçlü rakip içerisinden adaylığı almayı başardılar.
 

~ En İyi Kurgu ~

Neredeyse hiç düşmeyen temposuyla, finalinde ulaştığı zirveyle Bohemian Rhapsody bu kategoride ödülün sahibi oldu. En iyi film kategorisinde olanların yanı sıra Vice’ın da bu kategoride varlığı çarpıcı oldu.
 
4) Vice

~ En İyi Görüntü Yönetmenliği ~

1) Roma
Belki Roma’ya herkes kadar bayılmadım ama genel anlamda beğendim. Bunda da ana sebep muhteşem görüntü yönetimiydi. Kategorideki diğer adaylar da büyüleyici görüntülerle kendilerine hayran bıraktılar…
 

~ En İyi Prodüksiyon Tasarımı ~

Birbirinden çok farklı kategorilerde prodüksiyon başarısına imza atan filmler arasından Alman filmi Never Look Away bir adım, hatta aslına bakarsanız birkaç adım öne çıktı. Ay atmosferini sinemaya getiren First Man, başarılı saç ve kostüm tasarımlarının yanında bizi adeta konserdeymişiz gibi yaşatan Bohemian Rhapsody, geleceğe farklı bir bakış yapan Ready Player One, nostaljik atmosferiyle Arif v 216 ve birbirinden başarılı makyajlarıyla Vice bu kategorinin diğer adayları oldular…
 
6) Vice

~ En İyi Müzik Kullanımı ~

Geçtiğimiz yıl müzik kullanımına çevrilen bu kategori genişleyen kapsamıyla tercih yapmanın zorlaştığı bir kategori haline geldi. Müziklerin, şarkıların filme katkısını ölçen bu kategoride kazanan muhteşem soundtrack albümüyle A Star Is Born oldu. Kategori eski kapsamında olsa Justin Hurwitz’in eşsiz müzikleriyle ödülü çok rahat alacak First Man kategorinin bir diğer önemli filmiydi…
 

~ En İyi Şarkı ~

1) I’ll Never Love Again
A Star Is Born
A Star Is Born’un üç adayla birden yer alarak damga vurduğu kategoride kazanan Lady Gaga’nın seslendirdiği “I’ll Never Love Again” oldu. Belki Shallow bütün övgüleri aldı ve hak etti de ancak bu şarkı da en az onun kadar etkiliydi ve filmin en duygusal anlarını yaşattı. Diğer adaylar da filmden sonra da defalarca dinlenebilecek şarkılardı.
 
2) Shallow
A Star Is Born

4) We Won’t Move
The Hate U Give

5) Wrapped Up
Vox Lux

6) Maybe It’s Time
A Star Is Born

~ En İyi Görsel Efekt ~

Steven Spielberg öylesine büyülü bir dünya yaratmış ki bu kategoride ödülü belirlemek çok kolay oldu. Çok zor olabilecek bir işin üstesinden muhteşem bir şekilde gelinmiş. Keşke daha fazla kategoride Ready Player One’a şans verebilseydim…
 

~ En İyi Ses ~

Kazananı belirlemenin zor olmadığı kategorilerden biri oldu. Bohemian Rhapsody’de ses anlamında her şey çok başarılıydı.
 

~ En İyi Komedi ~

Güldürme amacını ön planda tutan filmleri ödüllendiren bu kategoride Sundance Film Festivalinde büyük ödülü almayı başaran Tolga Karaçelik filmi Kelebekler oldu ve bu kategorideki ödül bir kez daha bir yerli yapıma gitmiş oldu.
 

~ En İyi Animasyon ~

Neredeyse her yıl olduğu gibi az sayıda film izleyip izlediklerimin hepsini sevdiğim bir kategori oldu. Özellikle Incredibles 2, yıllar sonra gelen ikinci filmle bu yılın en eğlenceli işlerinden birine dönüştü ve ödülün de sahibi oldu.
 

~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~

Bohemian Rhapsody 6 adaylıkta 4 ödül
A Star Is Born 7 adaylıkta 2 ödül
A Quiet Place 6 adaylıkta 1 ödül
The Favourite 6 adaylıkta 1 ödül
Ahlat Ağacı 5 adaylıkta 1 ödül
Can You Ever Forgive Me? 3 adaylıkta 1 ödül
Ready Player One 3 adaylıkta 1 ödül
Capernaum 3 adaylıkta 1 ödül
Never Look Away 2 adaylıkta 1 ödül
Widows 2 adaylıkta 1 ödül
A Simple Favor 1 adaylıkta 1 ödül
Incredibles 2 1 adaylıkta 1 ödül
Kelebekler 1 adaylıkta 1 ödül
Roma 1 adaylıkta 1 ödül
First Man 5 adaylık
Eighth Grade 5 adaylık
Vice 4 adaylık
Bizim İçin Şampiyon 4 adaylık
Searching 3 adaylık
Leave No Trace 3 adaylık
Private Life 3 adaylık
Burning 3 adaylık
Avengers: Infinity War 2 adaylık
Green Book 2 adaylık
Spider-Man: Into the Spider-Verse 2 adaylık
Isle of Dogs 2 adaylık
Thunder Road 2 adaylık
Arif v 216 2 adaylık
The Guilty 2 adaylık
Ölümlü Dünya 2 adaylık
Game Night 2 adaylık
The Wife 1 adaylık
Bad Times at the El Royale 1 adaylık
Love, Simon 1 adaylık
Ralph Breaks the Internet 1 adaylık
Utøya: July 22 1 adaylık
The Hate U Give 1 adaylık
Instant Family 1 adaylık
Solo: A Star Wars Story 1 adaylık
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald 1 adaylık
Annihilation 1 adaylık
Vox Lux 1 adaylık
Under the Silver Lake 1 adaylık
The Ballad of Buster Scruggs 1 adaylık
Tully 1 adaylık
Müslüm 1 adaylık

~ Mansiyon ~

Çok sevmeme rağmen diğer kategorilerde yer veremediğim filmleri anmak adına oluşturduğum bu kategoride bu yılın öne çıkanı A Simple Favor oldu. Pek çok kategoride adaylığa çok yaklaşıp son anda kaçıran film, pek çok yönden yılın izlemeye değer iyi filmlerindendi. Adaylar arasına giren diğer filmler de aynı şekilde genel anlamda çok iyiydiler. Özellikle nicelik anlamında zengin bir yıl olan 2018’de mansiyon listesini dahi es geçen ve buraya dahi giremeyen pek çok iyi film kaldı…
 




Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
22 July, A Kid Like Jake, A Quiet Place, A Simple Favor, A Star Is Born, Adrift, Ahlat Ağacı, Andhadhun, Annihilation, Arif v 216, At Eternity’s Gate, Avengers: Infinity War, Bad Times at the El Royale, Beautiful Boy, Ben Is Back, Bird Box, Bizim İçin Şampiyon, BlacKkKlansman, Black Panther, Bohemian Rhapsody, Border, Boy Erased, Burning, Can You Ever Forgive Me?, Capernaum, Christopher Robin, Climax, Cold War, Crazy Rich Asians, Creed II, Custody, Daha, Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot, Dumplin’, Eighth Grade, Every Day, Everybody Knows, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, First Man, First Reformed, Game Night, Green Book, Güvercin, Happy as Lazzaro, Hearts Beat Loud, Hereditary, If Beale Street Could Talk , Incredibles 2, Instant Family, Isle of Dogs, Juliet, Naked, Kar, Kelebekler, Leave No Trace, Life Itself, Love, Simon, Mamma Mia! Here We Go Again, Mary Queen of Scots, Mid90s , Mission: Impossible – Fallout, Müslüm, Never Look Away, Ocean’s Eight, Private Life, Ralph Breaks the Internet, Ready Player One, Red Sparrow, Roma, Searching, Set It Up, Shoplifters, Sofra Sırları, Solo: A Star Wars Story, Sorry to Bother You, Spider-Man: Into the Spider-Verse, Suspiria, The Ballad of Buster Scruggs , The Favourite, The Front Runner, The Guilty, The Hate U Give, The House That Jack Built, The Kindergarten Teacher, The Miseducation of Cameron Post, The Old Man & the Gun, The Tale, The Wife, Thoroughbreds, Thunder Road, Tomb Raider, Transit, Tully, Under the Silver Lake, Upgrade, Utøya: July 22, Vice, Vox Lux, What Will People Say, Widows, Wildlife, You Were Never Really Here, Ölümlü Dünya