~ En İyi Film ~

Cannes’dan Altın Palmiye alarak bizleri gururlandıran Kış Uykusu, sadece bu yılın değil son yılların en iyi filmlerinden biri şüphesiz. Çok uzun süresine rağmen büyüleyici atmosferi, muhteşem diyaloglarıyla, harika görüntü ve oyuncularıyla kusursuz olan bu eser net bir şekilde yılın en iyisiydi.
 
Christopher Nolan, Inception’tan sonra bilim-kurgu anlamında bir başyapıt daha çıkarmayı başardı. Sadece bilim-kurgu ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda duygu yüklü bir hikayeydi Interstellar ve yılın en iyilerindendi.
Yılın belki de en büyük sürprizi oldu Whiplash. Sundance’ten büyük ödülü alarak ilerlediği yolda 3 Oscar ödülü kazanıp başarısını taçlandırdı. Başarıya ulaşmak için hırsın önemini gösteren yapım bu alanda tarihteki en iyilerden olabilir. Yaşattığı müzik ziyafeti de işin ekstrası.
Başarılı senaryosuyla yılın en etkileyici, sarsıcı yapımlarından biriydi Gone Girl. Her ne kadar Oscar’da hakkının yenilmesiyle üzse de sinemaseverler için 2014’ten arda kalan en değerli yapımlardan biri olduğu bir gerçek.
Kendi açımdan yılın en güzel sürpriziydi Tangerines. Az mekanda, az oyuncuyla yapılmış bu yapım iyi film yapmak için büyük bütçeler gerekmediğini bir kez daha gösteren, dokunaklı ve anlamlı bir yapımdı. Keşke böyle sürprizler daha fazla karşıma çıksa.
Yılın belki de en farklı sinema deneyimini bizlere sundu Birdman. Harika bir yönetmenlik, muhteşem görüntüler, üst düzey senaryo, müthiş ritmiyle unutulmayacak değerli yapımlardan olmayı başardı.
12 yıl boyunca aynı yönetmenle, aynı oyuncularla çekilen Boyhood ile Richard Linklater unutulmaz bir işe imza atmış oldu. Bir çocuğun 12 yıllık yaşamına göz atmak kesinlikle izlemeye değer bir deneyimdi.
2014’ün geriye bıraktığı güzelliklerden biriydi The Fault in Our Stars. Başarılı senaryosu, özellikle de kaliteli replikleriyle yılın en iyilerinden biriydi.
Olması gerektiği gibi olan başarılı bir Alan Turing biyografisiydi The Imitation Game. Her şeyin dozunda olduğu film, yılın bir başka iyisiydi.
Bana göre yılın hak ettiği değeri görmeyen yapımlarındandı Big Eyes. Tim Burton’ın büyük hayranı olmasam da en beğendiğim filmleri arasında terini aldı.

~ En İyi Yönetmen ~

1) Richard Linklater
Boyhood
Boyhood’un başarısının en büyük mimarıydı Richard Linklater. Kendi halinde küçük bağımsız filmler yapan yönetmen, 12 yıllık emek verdiği projesiyle kariyerinde zirveye ulaştı. Richard Linklater’ı ödüle layık görme sebebim sadece iyi bir fikiri hayata geçirmesi değil bunu çok başarılı bir yönetmenlikle taçlandırması.
 
2) Alejandro G. Inarritu
Birdman
Inarritu zaten neredeyse hep iyi filmler yapan bir yönetmendi ama Birdman ile yönetmenlik anlamında kariyerinde zirve yaptı. Kusursuza yakın bir yönetmenlik başarısıydı.
3) Nuri Bilge Ceylan
Kış Uykusu
Türk sinemasına gelmiş en önemli kişilerden biri olan Nuri Bilge Ceylan kendi başyapıtına bu yıl ulaştı. Lakin Kış Uykusu bana kalırsa yönetmenlikten çok senaryosuyla mükemmelliğe ulaşan bir filmdi.
4) Christopher Nolan
Interstellar
Varsın Akademi görmezden gelmeye devam etsin Christopher Nolan başyapıtlar üretmeye devam ediyor. Yine formunda olan Nolan yılın en iyilerinden birine imza attı. Filme kattığı duygu takdire şayan.
5) Damien Chazelle
Whiplash
Son yılların en iyi ilk filmine imza atmış olabilir Damien Chazelle. İlk filmde bu kadar harikalık gerçekten şaşırtıcı bir başarı, şimdi tek soru bu başarının devam edip etmeyeceği.
Her ne kadar filmini çok zayıf senaryosu nedeniyle pek sevmesem de Wes Anderson’ın ortaya koymaya çalıştığı şeye hayran kaldım. Yılın yönetmen etkisinin en çok hissedildiği filmine imza atmış olabilir.

~ En İyi Erkek Oyuncu ~

1) Steve Carell
Foxcatcher
Tüm oyunculukların zirve yaptığı Foxcatcher filminin en iyisi Steve Carell idi. Muhteşem performansıyla filmi izlenir hale getiren Steve Carell bana göre yılın en iyisiydi.
 
2) Haluk Bilginer
Kış Uykusu
Her daim çok sevdiğim Haluk Bilginer, kariyerindeki en güzel fırsatlardan birini Nuri Bilge Ceylan sayesinde yakalamış oldu. Keşke tekrar tekrar bir araya gelseler.
3) Michael Keaton
Birdman
Birdman ile kariyerinde ikinci baharını yaşamaya başlayan Michael Keaton karakterini adeta yaşadı ve yılın en iyi performanslarından birini ortaya koydu.
4) Eddie Redmayne
The Theory of Everything
Eddie Redmayne kendini kolay gösterebileceği Stephen Hawking rolünde beklentileri karşıladı. Olması gerektiği gibi bir performanstı.
5) Matthew McConaughey
Interstellar
Bir önceki yıl Dallas Buyers Club ile Oscar kazandı belki ama benim McConaughey’i asıl beğendiğim yapım Interstellar oldu. Karakterin yaşadığı duyguyu izleyiciye aktarmada harikaydı.
6) Benedict Cumberbatch
The Imitation Game
Kendini kolay gösterebileceği bir performansla Benedict Cumberbatch, kariyerinin en iyi performanslarından birine imza attı.

~ En İyi Kadın Oyuncu ~

1) Rosamund Pike
Gone Girl
Benim için birinciyi tayin etmenin en zor olduğu kategorilerden biriydi kadın oyuncu kategorisi. Üç harika performanstan en iyisi sinema dünyasının unutulmaz kadın karakterlerinden birini canlandıran Rosamund Pike’a aitti.
 
2) Jennifer Aniston
Cake
Friends sonrası Jennifer Aniston’ın sinema dünyasında yeterince değer gördüğünü söylemek zor. Bunda tercihlerini genellikle ucuz komedilerden yana kullanması etkili ama Cake ile dramada ne kadar harika performans sergileyebileceğini kanıtladı.
3) Julianne Moore
Still Alice
Alzheimer hastası bir kadını canlandıran Julianne Moore uzun süredir peşinde olduğu Oscar’ı kazanmak için aradığı rolü bulmuş oldu. Benim en iyim değil belki ama Oscar kazanmasına itiraz etmem mümkün değil.
4) Marion Cotillard
The Immigrant
Herkes Two Days, One Night ile övdü Cotillard’ı ama bence gözden kaçan The Immigrant filmindeki performansı daha da iyiydi. Hakkı yenen filmdeki en iyi şeydi Cotillard.
5) Reese Witherspoon
Wild
Wild’ın kusursuz bir film olduğunu söylemek zor ama Reese Witherspoon’un performansı kusursuza yakındı. 2014’ün yaradığı isimlerdendi Witherspoon.
Birdman’de de Emma Stone’u izlemek zevkti ama Woody Allen filmi Magic in the Moonlight’taki performansı bence harikaydı ve filmi izlenilebilir kılan şeydi.

~ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ~

1) J.K. Simmons
Whiplash
Pek çok açıdan harika bir film olan Whiplash’in en iyi noktalarından biri J.K. Simmons’ın unutulmaz performansıydı. Zayıf olan bu kategorinin net bir şekilde en iyisiydi.
 
2) Robert Duvall
The Judge
Nedense pek ilgi görmeyen filmlerden olan The Judge filminde Robert Duvall, ilerleyen yaşına rağmen gösterdiği üst düzey performansla takdiri hak etti.
3) Edward Norton
Birdman
Oldukça yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen son yıllarda iyi yapımlarda yer almakta zorlanan Edward Norton için çok iyi bir fırsattı Birdman ve bu fırsatı çok iyi değerlendirdi.
4) Mark Ruffalo
Foxcatcher
Foxcatcher kadrosunun iyilerinden bir diğeri de Mark Ruffalo’ydu. Oyuncunun kariyerindeki en iyi performanslarından olduğunu söylemek mümkün.
Sin City’nin devam filmi ne yazık ki beklentileri karşılayamadı ama Mickey Rourke beklenti altı kalan filmde yıldızlaştı. Bence bu kategoride yılın iyilerindendi.
6) Logan Lerman
Fury
Vasat bir film olan Fury’deki nadir iyi şeylerden biriydi Logan Lerman. Potansiyel vaat eden bir oyuncu olduğunu bir kez daha göstermiş oldu.

~ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ~

1) Melisa Sözen
Kış Uykusu
Kış Uykusu’ndaki en iyi şeylerdendi Melisa Sözen’in performansı. Bu kategoride zayıf bir yıl olduğunu da düşünürsek bence yılın en iyisiydi.
 
2) Meryl Streep
Into the Woods
Meryl Streep’in sürekli her filmle ödül, adaylıklar alması pek çok kişiye bıkkınlık getirtse de Meryl Streep harika performanslar sergilemeye devam ediyor. Cadı karakterinden bile Oscarlık performansı anca Meryl Streep çıkarabilirdi herhalde.
3) Mia Wasikowska
Only Lovers Left Alive
Yılın en iyi çıkış yapan kadınlarından biriydi Mia Wasikowska. Pek çok filmde iyi olsa da en iyi olduğu film garip vampir hikayesi Only Lovers Left Alive idi.
4) Jessica Chastain
A Most Violent Year
A Most Violent Year izlemesi zor, gereksiz ağır bir film olsa da oyunculuk performansları takdiri hak ediyor. Jessica Chastain de kadronun en iyisiydi.
5) Mackenzie Foy
Interstellar
Interstellar’daki en güzel şeylerden biri de küçük oyuncu Mackenzie Foy’un performansıydı. Onun olduğu sahneler filmin değerini arttırdı.
6) Reese Witherspoon
The Good Lie
Küçük kitlelerle sınırlı kalan A Good Lie iyi bir filmdi ve filmin en iyisi de Reese Witherspoon’du. Her ne kadar başrol gibi pazarlanmaya çalışılsa da aslında yardımcı oyuncuydu filmde.

~ En İyi Toplu Performans ~

Foxcatcher’ı iyi film yapan şeylerin başında üç erkek oyuncusunun performansı geliyordu. Steve Carell, Channing Tatum ve Mark Ruffalo’nun birbirleriyle yarışan harika performansları filmi taşıdı. Bunda yönetmen Bennett Miller’ın büyük payı inkar edilemez tabii.
 
Hemen her şeyi muhteşem olan Kış Uykusu’nun oyunculukları da öyleydi. Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbağ, Serhat Kılıç, Nadir Sarıbacak hepsi ayrı ayrı harikaydı.
Film ne kadar iyiydi tartışılır ama oyunculuk kalitesi tartışılmaz. Başta Charlotte Gainsbourg ve Stacy Martin olmak üzere filmde gözüken neredeyse herkes harikaydı.
Birdman’i yılın en iyilerinden yapanlardan biri de harika kadrosuydu. Michael Keaton, Emma Stone, Edward Norton, Naomi Watts hepsi çok iyiydi.
Kadrosunda onlarca yıldızı barındıran film bu konuda yılın en iyilerinden biriydi.
Boyhood’daki hiç kimse bireysel olarak benim gözümde çok çok iyi değildi ama kadro bir bütün olarak yılın en iyileri arasına girebilir, benim için girdi de.

~ En İyi Senaryo ~

Kış Uykusu’nun mükemmellikleri içinde en mükemmeli senaryosuydu. Zengin diyaloglarla dopdolu olan film bu alanda yılın en iyisiydi. Şaşkınlık yaratan senaryosuyla Gone Girl ve kaliteli replikleriyle The Fault in Our Stars bu alanda Kış Uykusu’nu zorlamaya en çok yaklaşan filmlerdi.
 

~ En İyi Kurgu ~

Whiplash’in mükemmele yakın olduğu pek çok konu vardı ve bunlardan biri de kurgusuydu. Hiç düşmeyen ritmiyle izleyen herkesi mest eden film, bu alanda yılın en iyisiydi. 12 yıllık çekimlerin kurgulanması olan Boyhood ve yılın en akıcı yapımlarından olmayı başaran Two Days, One Night bu alanda yılın diğer en iyilerindendi.
 

~ En İyi Görüntü Yönetmenliği ~

Üç filmin öne çıktığı bu kategoride karar vermek epey zor oldu ama her karesi özenle hazırlanan The Grand Budapest Hotel’in en iyi olduğunda karar kıldım. Bu Kış Uykusu ve Birdman’in de mükemmel görüntü yönetmenlikleri içerdiği anlamına gelmiyor. Bir başka harika olan Interstellar’ın şanssızlığı ise üç güçlü rakibinin olmasıydı.
 

~ En İyi Prodüksiyon Tasarımı ~

Bu kategorideki tüm adaylar iddialı olsalar da az farkla öne çıkan bana göre The Grand Budapest Hotel oldu. Mr. Turner ve Big Eyes yani ressamlarla ilgili iki film ise onu takip ettiler.
 

~ En İyi Müzik ~

Under the Skin pek sevdiğim bir film olmadı belki ama filmle ilgili aklıma ilk gelen şey kesinlikle muhteşem müzikleri. Birdman’in muhteşem caz müziği ve The Grand Budapest Hotel’in eğlenceli müzikleri de yılın en iyilerindendi.
 

~ En İyi Şarkı ~

1) Lost Stars
Begin Again
Muhteşem bir müzik ziyafeti yaşatan Begin Again’in en iyi ve en akılda kalıcı şarkısı Lost Stars oldu. Bence yılın en iyisi de bu filme yakışırdı. The Lego Movie’nin en iyi şeyi Everything is Awesome ve Selma’nın en iyi şeylerinden Glory de kesinlikle harika çalışmalardı.
 
2) Everything Is Awesome
The Lego Movie

3) Glory
Selma

5) Big Eyes
Big Eyes

6) Not About Angels
The Fault in Our Stars

~ En İyi Görsel Efekt ~

Interstellar’ın güçlü yanlarından biri de şüphesiz kusursuza yakın görsel efektleriydi.
 
3) Noah

~ En İyi Ses ~

Interstellar’ın teknik başarısı tartışmaya açık bir konu değil bana kalırsa. Onu takip eden muhteşem müziklerin en iyi şekilde bize iletildiği Whiplash ve savaş filmleri American Sniper, Fury oldu.
 
4) Fury

~ En İyi Komedi ~

Sadece güldürme amacı güden klasik komedilerin yarıştığı bu kategoride aday dört film de beni eğlendirdi ve birbirine epey yakındılar. Kazananı az farkla 22 Jump Street olarak belirledim. Bu arada dört adaydan üçünün devam filmi olması da ilginç bir sonuç oldu.
 

~ En İyi Animasyon ~

Animasyon açısından aslında zengin bir yıl oldu 2014 ama ne yazık ki ben hiçbirine tutkuyla yaklaşamadım. Dört film arasından en iyisi ise sevimli bir robot hikayesi olan Big Hero 6 oldu.
 

~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~

Kış Uykusu 7 adaylıkta 3 ödül
Interstellar 9 adaylıkta 2 ödül
The Grand Budapest Hotel 5 adaylıkta 2 ödül
Whiplash 5 adaylıkta 2 ödül
Foxcatcher 3 adaylıkta 2 ödül
Begin Again 2 adaylıkta 2 ödül
Gone Girl 5 adaylıkta 1 ödül
Boyhood 4 adaylıkta 1 ödül
Under the Skin 1 adaylıkta 1 ödül
Big Hero 6 1 adaylıkta 1 ödül
22 Jump Street 1 adaylıkta 1 ödül
Birdman 7 adaylık
The Imitation Game 5 adaylık
Tangerines 3 adaylık
Big Eyes 3 adaylık
The Fault in Our Stars 3 adaylık
The Tale of The Princess Kaguya 2 adaylık
Mr. Turner 2 adaylık
The Lego Movie 2 adaylık
Fury 2 adaylık
Into the Woods 2 adaylık
Noah 1 adaylık
Snowpiercer 1 adaylık
Divergent 1 adaylık
Horrible Bosses 2 1 adaylık
American Sniper 1 adaylık
Dumb and Dumber To 1 adaylık
The Interview 1 adaylık
PK 1 adaylık
Chef 1 adaylık
Nightcrawler 1 adaylık
Enemy 1 adaylık
How to Train Your Dragon 2 1 adaylık
Nymphomaniac 1 adaylık
Selma 1 adaylık
The Judge 1 adaylık
The Theory of Everything 1 adaylık
Cake 1 adaylık
Still Alice 1 adaylık
The Immigrant 1 adaylık
Wild 1 adaylık
Magic in the Moonlight 1 adaylık
Sin City: A Dame to Kill For 1 adaylık
Leviathan 1 adaylık
Only Lovers Left Alive 1 adaylık
A Most Violent Year 1 adaylık
The Good Lie 1 adaylık
Men, Women & Children 1 adaylık
Two Days, One Night 1 adaylık
White Bird in a Blizzard 1 adaylık
The Hundred-Foot Journey 1 adaylık

~ Mansiyon ~

Çok sevmeme rağmen diğer kategorilerde yer veremediğim filmleri anmak adına bu özel ödül kategorisini oluşturdum. Kategorinin kazananı ise en iyi film adaylığını az farkla kaçırmasına rağmen şarkı dışında hiçbir kategoride yer veremediğim Begin Again oldu. Yılın en güzel sürprizlerinden biriydi Begin Again ve daha çok kategoride yer ayırabilmeyi isterdim. Aamir Khan’ın son harikası PK, sıcak yemekleriyle Chef, iyi bir suç gazeteciliği filmi olan Nightcrawler, Denis Villenueve’nin pek ilgi göremeyen filmi Enemy ve The Hundred-Foot Journey oldu.
 
2) PK

3) Chef






Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
22 Jump Street, A Million Ways to Die in the West, A Most Violent Year, A Most Wanted Man, American Sniper, Begin Again, Belle, Big Eyes, Big Hero 6, Birdman, Blended, Boyhood, Cake, Chef, Clouds of Sils Maria, Cold in July, Divergent, Dumb and Dumber To, Edge of Tomorrow, Enemy, Force Majeure, Foxcatcher, Frank, Fury, Godzilla, Gone Girl, Guardians of the Galaxy, Horrible Bosses 2, How to Train Your Dragon 2, Ida, Inherent Vice, Interstellar, Into the Woods, Kış Uykusu, Laggies, Leviathan, Locke, Love Is Strange, Lucy, Magic in the Moonlight, Maleficent, Maps to the Stars, Men, Women & Children, Mommy, Mr. Turner, Need for Speed, Neighbors, Nightcrawler, Noah, Nymphomaniac: Vol. I, Nymphomaniac: Vol. II, Obvious Child, Only Lovers Left Alive, PK, Predestination, Pride, Rosewater, Selma, Sex Tape, Sin City: A Dame to Kill For, Snowpiercer, Song of the Sea, St. Vincent, Starred Up, Still Alice, Tangerines, The Angriest Man in Brooklyn, The Babadook, The Boxtrolls, The Double, The Drop, The Fault in Our Stars, The Good Lie, The Grand Budapest Hotel, The Homesman, The Hundred-Foot Journey, The Imitation Game, The Immigrant, The Interview, The Judge, The Lego Movie, The Skeleton Twins, The Tale of The Princess Kaguya, The Theory of Everything, The Way He Looks, This Is Where I Leave You, Tracks, Trash, Two Days, One Night, Unbroken, Under the Skin, Whiplash, White Bird in a Blizzard, Wild, X-Men: Days of Future Past