~ En İyi Drama Dizisi ~
1) Game of Thrones
Sadece son yılların değil, televizyon tarihinin en iyi dizilerinden olan Game of Thrones altıncı sezonuyla da izleyenleri mest etmeyi başardı. Dizinin ulaştığı belki de en yüksek noktaları bu sezon içerisinde gördük. Seviyeyi öyle üst noktalara çekti ki diğer dizilerin kendisiyle yarışabilmesine imkan kalmadı.
2) Better Call Saul
Büyük dizilerden yola çıkan uzantı dizilerin genellikle fiyasko olduğu tezini yıkmayı başardı Better Call Saul. İkinci sezonu da en az ilki kadar başarılıydı.
3) Horace and Pete
Yılın en güzel sürprizlerinden biri Louis C.K.’den geldi. Kısıtlı imkanlarla gizli saklı çekilen mini-dizi televizyonda çok farklı bir tat sundu.
4) House of Cards
İlk sezonun ardından hızla düşüşe geçen House of Cards son sezonuyla yeniden yükselişe geçmeyi başardı. İyi yazılan senaryosuyla yeniden televizyonun en iyileri arasında anılmayı hak ettiğini gösterdi.
5) Shameless
Her ne kadar zaman zaman eleştirsem de Gallagherlar televizyonda hala izlenmeye değer şeylerin başında geliyor. Komedi yönü de olmasına karşın son yıllarda iyi dramaların azlığını da göz önünde bulundurup dramada değerlendirmeye devam edeceğim.
6) Orphan Black
Harika bir ilk sezonun ardından düşüşe geçmeye başlayan Orphan Black de son sezonuyla yeniden yükselişe geçenlerden oldu. Kategoride yaşanan boşluğu da fırsat bilen klonlar adaylığı kaptılar.
~ En İyi Komedi Dizisi ~
1) The Big Bang Theory
Günümüzün en büyük komedi hiti dokuzuncu sezonuyla yeniden yükselişe geçti. İlerleyen sezonlara rağmen dizi hala her hafta eğlendirmeyi, güldürmeyi başarıyor. Kim ne derse desin, izlerken en çok keyif aldığım dizi ve ödülü hak ediyor.
2) Modern Family
Ödül rekortmeni Modern Family geçen yılki büyük ödülün sahibiydi. İlerleyen sezonlara rağmen dizi hala her bölümde eğlendiriyor. Muhteşem kadrosu ve performanslarıyla televizyondaki en önemli hazinelerden biri.
3) Galavant
Berbat reytinglerine rağmen sürpriz şekilde ikinci sezonu yayınlanan Galavant az sayıda kitlesine yine harika anlar yaşattı. İlk sezonun da çok üstüne koyan absürt müzikal-komedi türündeki dizi keşke uzun yıllar devam edebilseydi.
4) The Goldbergs
Amerika’da reytingleriyle en popüler dizilerden olsa da özellikle ülkemizde kimselerin bilmediği The Goldbergs üçüncü sezonuyla da çok başarılıydı. Keşke daha çok kişi farkına varsa…
5) Veep
HBO’nun bol ödüllü komedisine ilk başlarda ısınamamış olsam da yıllar gittikçe daha çok seviyorum. Özellikle beşinci sezonuyla dizi tavan yaptı ve benim de favori komedilerim arasına girmeyi başardı.
6) Mom
TBBT ile birlikte en iyi dizi adaylığı alan bir diğer Chuck Lorre dizisi Mom oldu. Sezon içerisinde zaman zaman düşüşler yaşasa da Mom izlerken en çok keyif aldığım, güldüğüm dizilerden olmayı başardı.
~ En İyi Drama Dizisi Erkek Oyuncu ~
1) Kevin Spacey
House of Cards
House of Cards
İkinci adaylığında ilk ödülünü almayı başaran Kevin Spacey, House of Cards’ın her şeyi durumunda. Dizinin yeniden yükselişe geçtiği bu sezonda Kevin Spacey de performansını arttırarak diziyi taşımayı sürdürdü.
2) Bob Odenkirk
Better Call Saul
Better Call Saul
Better Call Saul’un başarısında pek çok faktör var ama en büyük faktörlerden biri de oyuncu kalitesi. Bob Odenkirk, Breaking Bad’dekinden de daha derin bir performans sunuyor. İkinci sezonla ilk adaylığını aldı.
3) Travis Fimmel
Vikings
Vikings
Gittikçe bölüm sayısı artan, bölüm kalitesi düşen Vikings’i bırakma noktasına gelsem de Travis Fimmel’ın hakkını vermem şart. Harika performansı dizinin tek kurtarıcısı durumuna dönüştü. İkinci adaylığını almayı başardı.
4) William H. Macy
Shameless
Shameless
Shameless’taki performansıyla William H. Macy kendine hayran bırakmaya bu yıl da devam etti. İkinci adaylığını alanlardan oldu.
5) Steve Buscemi
Horace and Pete
Horace and Pete
Geçtiğimiz yıl Boardwalk Empire ile ödülü kazanan Buscemi, bu kez farklı bir diziyle aday olmayı başardı. Louis C.K. ile olan karşılıklı performanslarında biraz daha parlayan taraftı Buscemi.
6) Liev Schreiber
Ray Donovan
Ray Donovan
Ray Donovan’da diziye adını veren karakteri canlandıran Liev Schreiber üst düzey performans sunmaya devam ediyor. Özellikle sezon içindeki belli bölümlerde zirve yapan oyuncu ilk adaylığını almayı başardı.
~ En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncu ~
1) Tatiana Maslany
Orphan Black
Orphan Black
Orphan Black izleyen birisinin Tatiana Maslany’ye hayran kalmaması pek mümkün olan bir durum gibi gözükmüyor. Birbirinden farklı karakterleri büyük bir başarıyla canlandıran Maslany, televizyondaki en özel performansı sunuyor. Dizinin her anında sırtlayıcısı olan başarılı oyuncu ikinci adaylığında ilk ödülünü almayı başardı.
2) Taraji P. Henson
Empire
Empire
Amerika’da reytingleri alt üst eden Empire, ikinci sezonuyla ciddi düşüşe geçmiş olsa da Taraji P. Henson’ın harika performansında bir düşüş görülmedi. Henson, kariyerinde yeni bir sayfa açan rolüyle ikinci adaylığını kazandı.
3) Rachel McAdams
True Detective
True Detective
True Detective’in ikinci sezonu tam bir felaketti. Böylesine büyük bir felaketin arasındaki tek elle tutulur güzellik ise Rachel McAdams’ın performansıydı. Farklı yönünü izleyiciye gösteren McAdams adaylığı almayı bildi.
4) Emmy Rossum
Shameless
Shameless
Shameless’ın başarısındaki büyük pay sahiplerinden biri de şüphesiz Emmy Rossum. Hem performansının bu sezonki artışıyla hem de kategorideki boşluğu fırsat bilmesiyle ilk adaylığını aldı.
5) Shiri Appleby
UnREAL
UnREAL
Az bölüm izleyip terk ettiğim UnREAL dizisinde çoğunluk Constance Zimmer’ı övüp göklere çıkarsa da bence dizinin yıldızı Shiri Appleby. Sağlam performansı dizideki en büyük artılardandı.
6) Robin Wright
House of Cards
House of Cards
Her ne kadar oynadığı karakterden nefret etsem de Robin Wright’ın belli bir kalitenin üstünde performans gösterdiğini kabul etmek gerek. Yarışın boşluğunu da fırsat bilerek adaylığı kaptı.
~ En İyi Komedi Dizisi Erkek Oyuncu ~
1) Jim Parsons
The Big Bang Theory
The Big Bang Theory
The Big Bang Theory’nin başarısındaki en büyük pay şüphesiz Jim Parsons’ın harika performansına ait. Yetenekli oyuncu diziyi sırtlamaya devam ediyor. Emmy ödüllerinde artık ödüllendirmekten bıkmış olsalar da kendi ödüllerimde ikinci ödülü vermekte sakınca görmüyorum.
2) Will Forte
The Last Man on Earth
The Last Man on Earth
The Last Man on Earth belki beklentilerimizi tam anlamıyla karşılayamıyor ama Will Forte’nin muhteşem performansına itiraz edecek yoktur herhalde. Harika enerjisiyle bu yıl da diziyi izlenebilir kıldı ve ikinci adaylığını kaptı.
3) Thomas Middleditch
Silicon Valley
Silicon Valley
Silicon Valley’in en sağlam performansına sahip olan Thomas Middleditch bu yıl da adaylık almayı başardı.
4) Aziz Ansari
Master of None
Master of None
Yılın güzel sürprizlerinden birine dönüşen Master of None’da dizinin her şeyi durumunda olan Aziz Ansari, sempatik performansıyla adaylığı hak edenlerden oldu.
5) Andy Samberg
Brooklyn Nine-Nine
Brooklyn Nine-Nine
Brooklyn Nine-Nine üçüncü sezonuyla ciddi düşüş yaşasa da Andy Samberg hala olağanüstü enerjisiyle diziyi ayakta tutmaya çalışıyor. İkinci adaylığını alanlardan oldu.
6) Paul Rust
Love
Love
Çok ısınamadığım dizilerden olsa da Love, oyunculuk açısından yılın kayda değer işlerinden biriydi. Paul Rust’ın performansı da adaylığı hak etti.
~ En İyi Komedi Dizisi Kadın Oyuncu ~
1) Julia Louis-Dreyfus
Veep
Veep
Televizyonda komedinin rekortmen kadını Julia Louis-Dreyfus, Veep’in yükselişe geçtiği bu sezonda da harika bir performans gösterdi. Selina Meyer karakteriyle ikinci adaylığında ilk ödülünü almayı başardı.
2) Constance Wu
Fresh Off the Boat
Fresh Off the Boat
Fresh Off the Boat ikinci sezonuyla gözümden düşse de Constance Wu’nun harika performansında herhangi bir düşüşten söz etmek mümkün değil. İkinci adaylığını almayı başardı.
3) Allison Janney
Mom
Mom
Pek çok ödül töreninde yardımcı kadın oyuncu ödülü alsa da doğruları konuşmamız gerekirse Allison Janney, Mom’da gayet başrollerden biri. Ben de ilk sezonda yardımcı dalda aday göstermiştim, bu kez ise ana kategorideki boşluğu da göz önünde bulundurarak ana kategoride aday gösteriyorum.
4) Rachel Bloom
Crazy Ex-Girlfriend
Crazy Ex-Girlfriend
Jane the Virgin sürprizi sonrası CW bu yıl da bir eleştirmen favorisi çıkarmayı başardı. Her ne kadar sezonunu tamamlayamasam da olumlu baktığım müzikal komedi Crazy Ex-Girlfriend’de Rachel Bloom’un performansı enfes.
5) Anna Faris
Mom
Mom
Rol arkadaşı Allison Janney’nin gölgesinde kalsa da Anna Faris, Mom’da harika performans sergilemeyi sürdürüyor. İkinci adaylığını almayı başardı.
6) Gillian Jacobs
Love
Love
Community ile ünlenen Gillian Jacobs, Love ile şaşırtıcı bir geri dönüş yaptı ve kendisinden pek beklemediğim tarzda iyi bir oyun ortaya koydu. Zaten zayıf olan bu kategoride adaylığı kaçırması düşünülemezdi.
~ En İyi Drama Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu ~
1) Kit Harington
Game of Thrones
Game of Thrones
Yılın en çok konuşulan karakterine can veren Kit Harington harika performansıyla dizinin son sezonuna damgasını vurdu. Sezonun en can alıcı noktalarında hep o vardı ve gayet iyi üstesinden geldi. İkinci adaylığında ilk ödülü de hak etti.
2) Jonathan Banks
Better Call Saul
Better Call Saul
Geçen yıl ödülün sahibi olan Jonathan Banks bu yıl da dizinin taşıyıcılarından olmayı sürdürdü. Ekrandaki en sağlam oyunculuklardan birisini gösteriyor Banks.
3) Alan Alda
Horace and Pete
Horace and Pete
Horace and Pete’de çok süre almamasına rağmen Alan Alda her sahnesinde parlamayı başardı. Dizinin önemli artılarından birini oluşturdu.
4) Michael McKean
Better Call Saul
Better Call Saul
Dizinin sevilmeyen adamını canlandıran Michael McKean, performansıyla takdiri hak ediyor. Better Call Saul’un önemli artılarından biri şüphesiz ve ilk adaylığını hak etti.
5) Dash Mihok
Ray Donovan
Ray Donovan
Ray Donovan senaryo olarak beklentileri bir türlü tam karşılayamasa da oyunculukları gayet doyurucu. Üçüncü sezonda yardımcı oyuncular arasında bir adım öne çıkan Dash Mihok oldu ve ilk adaylığını aldı.
6) Peter Dinklage
Game of Thrones
Game of Thrones
Game of Thrones’un geneline bakıldığında dizinin en başarılı oyuncusunun Peter Dinklage olduğu rahatlıkla iddia edilebilir ama son sezonda Dinklage ilk kez bu kadar geri planda kaldı. Yine de adaylığı hak ediyor, bu onun ikinci adaylığı.
~ En İyi Drama Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu ~
1) Emilia Clarke
Game of Thrones
Game of Thrones
Game of Thrones’ta parlayan o kadar çok oyuncu var ki çok küçük süreler alan isimler bile parıldıyor. Dizinin çok sayıdaki yardımcı kadın oyuncularından en başarılısı ise Emilia Clarke idi. Bu sezon karakterinin de yeniden dizideki etkisinin artmasıyla birlikte Emilia Clarke ikinci adaylığında ilk ödülüne ulaşmayı başardı.
2) Sophie Turner
Game of Thrones
Game of Thrones
Game of Thrones’un altıncı sezonunun en çok çıkış yakalayan isimlerinden biri Sophie Turner oldu. Sansa’nın hikayedeki ağırlığının da artmasıyla Sophie Turner güçlü bir performans sundu, ilk adaylığını aldı.
3) Alanna Masterson
The Walking Dead
The Walking Dead
İlk sezonlarını hayranlıkla izlediğim The Walking Dead’e artık tahammül edemez hale geldim ve diziyi en azından bir süreliğine bıraktım. Lakin bu kötü giden sezonda parlayan birisi vardı ki o da Alanna Masterson’du. Aslında hikayede çok rolü olmasa da yer aldığı her sahnede parladı. Onun da ilk adaylığı oldu.
4) Maisie Williams
Game of Thrones
Game of Thrones
Dizinin en sevilen karakterlerinden Arya’yı canlandıran Maisie Williams bu sezon oyunculuk performansıyla da öne çıkmayı başardı. İlk adaylığını kaptı.
5) Lena Headey
Game of Thrones
Game of Thrones
Dizide en nefret ettiğim karakteri canlandırsa da Lena Headey’in hakkını vermem gerekiyor. İlk adaylığını hak ederek kazandı.
6) Edie Falco
Horace and Pete
Horace and Pete
Dizinin en nefret edilesi karakterini canlandırsa da Edie Falco zayıf sayılabilecek bu kategoride bir adaylığı hak etti.
~ En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu ~
1) Ty Burrell
Modern Family
Modern Family
Ty Burrell, ilerleyen sezonlara rağmen performansından hiç kayıp vermeden, aksine performansını daha da yükselterek devam ediyor. Muhteşem performansı Modern Family’yi de her daim ilgi çekici kılmaya katkıda bulunuyor. Bu onun ikinci ödülü oldu.
2) Tony Hale
Veep
Veep
Veep’in kalabalık yardımcı erkek oyuncu kadrosunda en çok öne çıkan isim yine Tony Hale oldu. Her sahnesinde parlayan Hale, şüphesiz dizinin en büyük artılarından. İkinci adaylığını kazandı.
3) Timothy Simons
Veep
Veep
Veep’in her daim ilgi çekici olan karakterlerinden birini canlandıran Timothy Simons bu sezon iyice coştu. Sezonun en çok yükselen isimlerindendi. İlk adaylığını kaptı.
4) Timothy Omundson
Galavant
Galavant
Galavant’ın başarısındaki en büyük paylardan biri Timothy Omundson’a ait. Ekranların en underrated performanslarından birinin hakkını vermek bana düştü. İkinci adaylığı oldu.
5) Troy Gentile
The Goldbergs
The Goldbergs
The Goldbergs’i çok iyi dizi yapan şeylerin başında Troy Gentile’ın harika enerjisi geliyor. Belki abartılı bir oyun gösteriyor ama bunu üzerine yakıştırmayı çok iyi başarıyor. İlk adaylığı oldu.
6) Ed O’Neill
Modern Family
Modern Family
Televizyonun efsane isimlerinden Ed O’Neill ilerlemeye başlayan yaşına rağmen hala performansından ödün vermiyor. Dizinin en çok parlayanlarından.
~ En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu ~
1) Julie Bowen
Modern Family
Modern Family
Modern Family’nin muhteşem kadrosunun en önemli yıldızlarından biri de Julie Bowen. Bitmek tükenmek bitmeyen enerjisi diziyi canlı tutmayı başarıyor. İkinci adaylığında ilk ödülünü almış oldu böylece.
2) Noel Wells
Master of None
Master of None
Master of None’ı sevdiysem bundaki en büyük paylardan biri Noel Wells’e ait. Dizide yer aldığı her an parlayan Wells yılın en çok dikkat çekici performanslarından birine imza attı.
3) Zoe Lister-Jones
Life in Pieces
Life in Pieces
Geniş kadrolu dizilerden biri olan Life in Pieces’ta ilk sezon itibariyle en çok parlayan isim Zoe Lister-Jones oldu. Yer aldığı her sahneyi performansıyla yukarıya taşımayı bildi.
4) Sofia Vergara
Modern Family
Modern Family
Geçen yıl ödülün sahibi olan Sofia Vergara hala Modern Family’de döktürmeye devam ediyor. Bu yıl da adaylığı hak etti.
5) Sarah Sutherland
Veep
Veep
Dizinin arka plandaki karakterlerinden birini canlandıran Sarah Sutherland bu yıl ilk kez bu kadar ön plana çıktı. Başarılı performansı sezonun artılarından oldu ve ilk adaylığını aldı.
6) Sarah Hyland
Modern Family
Modern Family
Modern Family’nin başarısında büyüklerin olduğu kadar küçüklerin de payı büyük. Sarah Hyland yıllardır gösterdiği başarılı performansla dizinin en keyifli yanlarından birini oluşturuyor. İlk adaylığının vakti gelmişti.
~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~
Game of Thrones | 7 adaylıkta 3 ödül |
Modern Family | 6 adaylıkta 2 ödül |
The Big Bang Theory | 2 adaylıkta 2 ödül |
Veep | 5 adaylıkta 1 ödül |
House of Cards | 3 adaylıkta 1 ödül |
Orphan Black | 2 adaylıkta 1 ödül |
Better Call Saul | 4 adaylık |
Horace and Pete | 4 adaylık |
Shameless | 3 adaylık |
Mom | 3 adaylık |
Love | 2 adaylık |
Master of None | 2 adaylık |
Ray Donovan | 2 adaylık |
Galavant | 2 adaylık |
The Goldbergs | 2 adaylık |
Vikings | 1 adaylık |
Empire | 1 adaylık |
True Detective | 1 adaylık |
UnREAL | 1 adaylık |
The Last Man on Earth | 1 adaylık |
Silicon Valley | 1 adaylık |
Brooklyn Nine-Nine | 1 adaylık |
Fresh Off the Boat | 1 adaylık |
Crazy Ex-Girlfriend | 1 adaylık |
The Walking Dead | 1 adaylık |
Life in Pieces | 1 adaylık |
Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
46: Yok Olan (1. Sezon), Better Call Saul (2. Sezon), Billions (1. Sezon), Brooklyn Nine-Nine (3. Sezon), Crazy Ex-Girlfriend (1. Sezon), Empire (2. Sezon), Fargo (2. Sezon), Fresh Off the Boat (2. Sezon), Galavant (2. Sezon), Game of Thrones (6. Sezon), Grandfathered (1. Sezon), Horace and Pete (1. Sezon), House of Cards (4. Sezon), It’s Always Sunny in Philadelphia (11. Sezon), Life in Pieces (1. Sezon), Love (1. Sezon), Master of None (1. Sezon), Modern Family (7. Sezon), Mom (3. Sezon), Orphan Black (4. Sezon), Ray Donovan (3. Sezon), Shameless (6. Sezon), Silicon Valley (3. Sezon), The Big Bang Theory (9. Sezon), The Goldbergs (3. Sezon), The Last Man on Earth (2. Sezon), The Real O’Neals (1. Sezon), The Walking Dead (6. Sezon), True Detective (2. Sezon), UnREAL (1. Sezon), Veep (5. Sezon), Wayward Pines (1. Sezon)