Dünya sinemasının en prestijli festivali olan Cannes Film Festivali bu yıl 70 .kez düzenlenecek. 17-28 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ve Pedro Almodovar’ın jüri başkanlığını üstleneceği festivalin yarışma filmleri bu hafta ilan edildi. Listede pek çok önemli yönetmenin filmleri yer alırken bazı sürprizler de yer aldı.

Bu yılki festival seçkisini ayrı bir merakla bekledik çünkü üç Türk yönetmenin seçkide yer alması olasıydı. Bu üç yönetmenden Fatih Akın’ın yeni filmi In The Fade yarışma filmleri arasına seçilmeyi başardı. Böylece Türk asıllı Alman yönetmen 2007’de senaryo ödülü kazandığı Yaşamın Kıyısında filminin ardından uzun bir süre yeniden Cannes’a dönmüş oldu.

Benim en çok merak ettiğim konu Nuri Bilge Ceylan’ın yeni filmi Ahlat Ağacı’nın Cannes’a yetişip yetişmeyeceği idi. Son filmi Kış Uykusu ile Altın Palmiye almayı başaran usta yönetmenin filmi anlaşılan bu yıla yetişemedi, muhtemelen bir sonraki Cannes seçkisinde kendisine rastlayacağız.

Mustang filmiyle Türkiye’de pek karşılık bulamasa da yurtdışında büyük övgüler alıp Oscar’a aday olan Deniz Gamze Ergüven’in Daniel Craig ve Halle Berry ile çektiği yeni filmi Kings’in de adaylar arasında olması bekleniyordu ama olamadı.

Festival filmlerinin en çok dikkat çeken noktası Nicole Kidman’ın tam dört yapımla birden festivalde boy gösterecek olması oldu. Şu sıralar Big Little Lies dizisiyle sıkça gündeme gelen Nicole Kidman; The Killing of a Sacred Deer, The Beguiled ve How to Talk to Girls at Parties filmlerinin yanı sıra Top of the Lake dizisinin ikinci sezonuyla festivalde olacak.

Festival filmlerini daha yakından tanıyalım…

Yarışma Filmleri

Happy End

Amour ile 2012 yılına damgasını vurup Cannes’da Altın Palmiye dahil pek çok ödülü kazanan Alman yönetmen Michael Haneke’nin uzun süredir merakla beklenen yeni filmi. Filmin başrolünde Elle sonrası Oscar adaylığına uzanan ve geçtiğimiz yılın en çok konuşulan kadın oyuncularından olan Isabelle Huppert yer alıyor. Film, mülteci krizi mağduru bir ailenin dramını anlatıyor. Altın Palmiye’nin en güçlü adaylarından, kazanırsa Haneke’nin üçüncü Altın Palmiye ödülü olacak.

Wonderstruck

Carol ile büyük sükse yapan Todd Haynes’ın yeni filmi. Birbiriyle aralarında gizemli bir bağlantı bulunan genç bir çocuk ve kızın masalı. Filmde Julianne Moore küçük kızın günümüzdeki, yaşlılık halini canlandıracak. Michelle Williams da kadroda. Muhtemelen Oscar’a dek adından söz edeceğimiz bir film olacak.

The Beguiled

Lost in Translation ile yakaladığı başarıyı diğer filmlerine taşıyamayan Soffia Coppola’nın oldukça umut vaat eden yeni filmi. İç savaş sırasında bir kız yurduna yaralı bir askerin alınmasıyla gelişen olayların anlatıldığı filmde Nicole Kidman, Elle Fanning, Kirsten Dunst, Angourie Rice ve Colin Farrell gibi ünlü isimler yer alıyor. Şahsen en çok umutlu olduğum filmlerden biri ama yönetmenin formsuzluğu korkutuyor. Keşke Elle Fanning’e Oscar adaylığı getirse!

Redoubtable

The Artist ile Oscar ödülü dahil onlarca ödül toplayan Michel Hazanavicius’ın yeni filmi. The Artist sonrası yine Cannes’da yarışan The Search hayal kırıklığı yaşamıştı ama bu kez işler değişebilir. Filmde Cannes’da çok sevilen yönetmen Jean-Luc Godard’ın film çekimi sırasında genç bir oyuncuyla yaşadığı aşk ele alınıyor. Hazanavicius’ın eşi Berenice Bejo da filmin kadrosunda.

In The Fade

Kariyeri düşüşte olarak gözüken ve kariyerine Almanya’da devam eden Fatih Akın’ın yeniden yükselişe geçmesi beklenen filmi, fakat henüz hakkında çok bilgi yok. Diane Kruger başrolde. Homeland, Prison Break gibi yabancı dizilerde karşımıza çıkan Türk oyuncu Numan Acar da kadroda.

The Meyerowitz Stories

Netflix tarafından dağıtılacak film listenin en büyük sürprizlerinden biri oldu. Frances Ha ile ünlenen yönetmen Noah Baumbach’in çektiği filmde Adam Sandler, Emma Thompson, Ben Stiller, Dustin Hoffman gibi isimler yer alıyor. Evet bir Adam Sandler filmi Cannes film festivalinde Altın Palmiye için yarışacak.

Okja

Netflix’in festivale sokmayı başardığı bir diğer yapım da Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun yönettiği Okja oldu. Son filmi Snowpiercer ile epey övgü olan yönetmenin yeni filmi için de beklentiler büyük. Kadroda Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllenhaal, Lily Collins gibi isimler yer alıyor.

The Killing Of A Sacred Deer

Benim pek sevemediğim The Lobster ile büyük övgü toplayan Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos’un merakla beklenen yeni filmi. Kadroda yine Colin Farrell var ve bu kez ona Nicole Kidman eşlik ediyor.

You Were Never Really Here

Son filmi We Need to Talk About Kevin ile beğeni toplayan İskoçyalı yönetmen Lynne Ramsay’in uzun bir aranın ardından gelen yeni filmi. Savaş gazisi bir adamın genç bir kızı seks ticaretinden kurtarmaya çalışmasını anlatacak filmin başrolünde Joaquin Phoenix yer alıyor.

Loveless

Leviathan ile Altın Palmiye’yi Nuri Bilge Ceylan’a kaptıran Andrey Zvyagintsev’in o filmden bu yana ilk filmi. Boşanmak üzere olan bir çiftin kaybolan oğullarını bulmak için bir araya gelmesini anlatıyor. İlgi çekici olmaya müsait?

Diğer yarışma filmleri:

  • The Day After, Hong Sangsoo
  • Radiance, Naomi Kawase
  • A Gentle Creature, Sergei Loznitsa
  • Jupiter’s Moon, Kornél Mundruczó
  • L’Amant Double, François Ozon
  • Good Time, Benny Safdie & Josh Safdie
  • 120 Heartbeats Per Minute, Robin Campillo
  • Rodin, Jacques Doillon

Yarışma Dışı Filmler

  • Blade of the Immortal | Takashi Miike
  • How to Talk to Girls at Parties | John Cameron Mitchell
  • Visages, Villages | Agnès Varda Jr.
  • Ismael’s Ghosts |  Arnaud Desplechin (Açılış Filmi)

1 Yorum

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.