2016’nın merakla beklediğim filmlerinden biri de sinema dünyasının iki efsane ismi Clint Eastwood ve Tom Hanks’i ilk kez buluşturan Sully idi. Aslında konusu çok da ilgi çekici gözükmese de yer aldığı filmleri her zaman ilgi çekici hale getirmeyi bilen Tom Hanks ve her ne kadar beğenmemiş olsam da American Sniper ile teknik becerilerinin hala üst düzey olduğunu kanıtlayan Clint Eastwood’un bu projede yer alması benim merakla beklemem için yeterli sebeplerdi. Neyse ki Sully gösterime girdiği festivallerde aldığı olumlu tepkilerle beklentilerimi karşılayacağının sinyallerini verdi ve bana da filmin ilk gösterim gününde sinemaya koşmak düştü…
Sully, tüm dünyada ama özellikle de Amerika’da büyük olay haline gelen ve kamuoyunda “Hudson Mucizesi” olarak bilinen bir uçak kazasını konu alıyor. Yüzlerce yolcunun bulunduğu uçakta mucizevi bir şekilde bir kişi dahi ölmüyor ve olayın ardından pilot medyanın büyük kısmınca “Sully” kahraman ilan ediliyor. Fakat bu basit bir kahramanlık hikayesi olarak kalmıyor ve kazada Sully’nin suçlu olduğuna dair bir soruşturma başlatılıyor ve Sully hem bu soruşturmayla hem de kendi vicdanıyla karşı karşıya kalıyor…
Sully’nin aslında bir filme dönüştürülmek için elinde epey az malzemesi var. Clint Eastwood da bu durumu fark etmiş olacak ki filmin 95 dakika gibi bu tarz ağırbaşlı filmler için oldukça kısa sayılabilecek bir süresi var. Birkaç dakikalık kaza olayından Eastwood olabilecek en iyi şekilde faydalanmayı başarmış ve ortaya tatmin edici bir sonuç çıkmış. Özellikle filmin varmış olduğu “insan faktörü” sonucu Sully’yi gerçekten izlenmeye değer bir film yapan faktörlerin başında geliyor. Ayrıca filmin kurgusunun farklı zamanlar içerisinde gel-gitler şeklinde düzenlenmesi de filmi düz, sıradan bir film olmaktan kurtaran şeylerden biri olmuş.
Hollywood’un yaşayan efsanesi Clint Eastwood, 86 yaşında dahi hala formundan bir şey kaybetmediğini Sully ile bir kez daha kanıtlamış. Özellikle filme hayat veren uçak sahnelerinin başarısı pek çok genç yeteneğe taş çıkaracak cinsten. Filmin genelindeki yönetimi de çok başarılı. Eğer Eastwood, Sully ile Oscar adayı olmayı başarırsa en iyi yönetmen ödülüne aday olan en yaşlı kişi olma unvanını 79’unda aday olan John Huston’ın elinden alacak. Böylece 74’ünde ödülü kazanmasıyla sahip olduğu rekora bir yenisi de bu dalda eklemiş olacak. Mümkün mü? Evet, gayet ihtimaller dahilinde…
Üst üste yer aldığı Captain Phillips, Bridge of Spies gibi üst düzey ve Oscar adayı projelerle yeniden parlak günlerine dönmeye başlayan Tom Hanks, Sully ile bir kez daha başarılı bir işe imza atmış oldu. Tom Hanks gerçekten bu rol için olabilecek en iyi seçim ve filmin başarısında Hanks’in performansının payı büyük. Kariyerinin en iyi performanslarından biri olduğunu iddia edemem ama görünüşe göre yılın en iyi performanslarından biri olarak akıllarda kalacak. Captain Phillips’in sonundaki unutulmaz performansı gibi gösterişli bir sahnesi yok ama filmin genelindeki performansı çok başarılı ve filmin vermek istediği duyguyu en iyi şekilde vermesini sağlıyor. Oscar adaylığı ihtimalinin geçen yılki Bridge of Spies’a kıyasla daha yüksek olduğu net.
Filmde genel olarak Hanks’in canlandırdığı Sully karakterine yoğunlaşılsa da filmde ikinci pilotu oynayan Aaron Eckhart da hiç fena iş çıkarmamış. Filme komedi unsuru katan anlar genellikle onun olduğu sahnelerdi. Belki karakterinin biraz daha derinliği olsa Aaron Eckhart’ın Oscar adaylığı ihtimallerinden söz edebilirdik. Laura Linney filmde çok az sahnede yer almış ve bir şey kattığını söylemek güç. Breaking Bad’den tanıdığımız Anna Gunn da az sayıdaki sahnelerinde filme etki etmeyen bir performansa imza atmış…
Uzun lafın kısası Sully, kısıtlı bir konuya sahip olmasına rağmen bu konudan en iyi sonucu çıkarmayı bilen başarılı bir film. Clint Eastwood’un yaşlanmayan yönetmenlik becerisi, Tom Hanks’in etkileyici performansı filme değer katmayı başarmış. Senaryosu genel anlamda çok kuvvetli olmasa da verdiği “insan faktörü” mesajı değerli. Yılın en iyi filmlerinden biri mi emin değilim ama es geçilmemesi gereken filmlerinden biri olduğu aşikar…
[…] Clint Eastwood genç meslektaşlarını kıskandırırcasına üretmeye devam ediyor. 2016 yapımı Sully ile yönetmenlik yeteneklerinin hala ne kadar üst düzey olduğunu gözler önüne seren usta, […]
[…] oyuncu ve yönetmen Clint Eastwood, üretmeye tüm hızıyla devam ediyor. Eastwood, 2016’da Sully gibi üst düzey bir yapımla hala formda olduğunu gösterse de geçtiğimiz yılki iki filmiyle […]