Geçen yılki hiç yapılmayan Cannes Film Festivali’nin seçkisindeki filmlerden biri olan Gagarine, uzun süren festival turunun ardından 2021’de yaygın gösterimini yapmaya başladı. Filmin ülkemizdeki ilk duraklarından biri de MUBI oldu ve genç Fransız yönetmenler Fanny Liatard ve Jeremy Trouilh’in ilk filmi olan bu film burada radarıma gimeyi başardı…
Yuri (Alseni Bathily), Paris’te çoğunlukla göçmenlerin yaşadığı Gagarine’deki toplu konutlardaki bir gençtir. En büyük hayali yaşadığı yere ve kendisine adını veren tarihin uzaya çıkan ilk astronotu Yuri Gagarin gibi uzaya çıkabilmektir. Buna karşın Yuri için gerçekler çok daha karamsar bir tablo çizmektedir, yaşadığı konutlar için yıkım kararı alınmıştır. Bu karamsar tabloda karakterimiz, bir yandan duygusal bağ sahibi olduğu binaları yıkımdan kurtarmaya çalışırken diğer yandan en büyük hayalinden vazgeçmeyerek ikisini birleştirmenin yolunu bulur…
Gagarine, kenar mahalledeki kentsel dönüşüm ve uzaya olan tutku gibi birbirinden çok uzak iki konunun ilginç bir sentezi. Bu sentezin doğuş sırrı ise Gagarine’in gerçek hikayesinde saklı. 1960’lı yıllarda Fransa’da komünist bir parti tarafından yaptırılan konutların açılışına bizzat Yuri Gagarin katılmış ve birkaç yıl önce de bu konutlar için yıkım kararı alınmış…
Her ne kadar çarpıcı bir hikayeye sahip olsa da Gagarine’in bu çarpıcılığı zenginleştirebildiğini söylemek pek mümkün değil. Büyük çoğunluğunda amaçsızca oradan oraya savruluyormuşçasına bir olay örgüsüne sahip film, zaman zaman ilginç sahnelere ev sahipliği yapıyor. Özellikle ana karakterimizin Diana’ya (Lyna Khoudri) duyduğu ilgi ve onunla kurduğu ilişki filmin pozitif yanlarından birini oluştursa da filmin genel savrukluğundan bu ilişki de nasibini alıyor… Filmin posterinden de iddialı olduğunu vurgulamaya çalıştığı görüntü yönetimi başarılı, fakat daha iyisi filmin kilit bir sahnesinde yer alan büyüleyici prodüksiyon tasarımı…
Gagarine, bende gereksizce uzatılmış bir kısa film hissiyatı yarattı. Filmi izledikten sonra öğrendim ki meğer gerçekten film, ilk olarak kısa film olarak çekilmiş ve sonra uzun metraj olarak yeniden çekilmiş. Çarpıcı anlarına karşın zayıf hikayesiyle keşke kısa film olarak kalsaymış dedirten bir filmdi…