Televizyonun en prestijli ödül töreni olan Emmylerde bu yılın kazananlarının belli olmasına 1 aydan kısa bir süre kaldı. Eğer adaylara daha bakmadıysanız veya unuttuysanız (1 ayı geçti adaylar açıklanalı) sizi öncelikle şuradan alabiliriz. Bu yazıda ise drama kategorilerine dair nacizane Emmy tahminlerimi sizlerle paylaşacağım. Fakat yazıya başlamadan önce Emmy tahminlerinin Oscar tahminlerine benzemediğini ve yanılma payının epey büyük olduğunu belirtmem lazım. Oscar’da ödül gecesinden birkaç hafta önce kazananlar üç aşağı beş yukarı belli oluyor ama Emmy geceleri her zaman sürprize açık oluyor. Hiç şans tanımadığımız kişiler bile zaman zaman ödüle ulaşabiliyor. Aslında bunu adaylarda da gördük ve pek çok sürpriz adayla bizi karşı karşıya getirdi Televizyon Akademisi. Her neyse fazla uzatmadan kategorilere geçmeye başlayalım…
En İyi Drama Dizisi
En iyi drama dizisi kategorisi Emmy gecesinin sonucu en çok merakla beklenen iki kategorisinden bir tanesi. Geçen yıl bu kategoride Breaking Bad final sezonunun ikinci yarısıyla kolay sayılabilecek bir şekilde zafere ulaşmıştı ama bu yıl işler çok daha karmaşık.
Mad Men, ilk dört sezonuyla bu kategoriye adeta ambargo koymuştu ve dört yıl üst üste kazanmıştı. Fakat sonraki üç sezonda Homeland ve Breaking Bad’e bıraktı yerini. Bu sezon final sezonunun son kısmıyla yarışacak olması ve karşısında çok iddialı bir rakip bulunmaması sebebiyle beşinci ve son kez ödüle ulaşması olası gözüküyor. Fakat bu tahminime de çok fazla güvenemiyorum. Çünkü Mad Men’in son sezonu öyle ahım şahım övgüler almadı ve diziye dört kez Emmy ödüllü ünvanını yeterli görebilir pek çok Akademi üyesi. Yine de bir numaraya yerleştirebileceğim daha iddialı bir dizi olmadığı için ilk sıraya koyuyorum.
Game of Thrones, şüphesiz son yılların en çok ses getiren dizisi. Diziyle ilgili her şey günlerce, haftalarca olay oluyor. Bu sezonun son bölümünde yaşananlar hala sık sık gündeme geliyor. Başladığı ilk sezondan bu yana her yıl Emmy adayı oldu Game of Thrones ama bir türlü büyük ödüle ulaşamadı. Bu yıl ulaşabileceği yıl olabilir çünkü artık karşısında Breaking Bad yok, ilk sezonki kadar görkemli bir Homeland yok. Üstelik bu yıl adaylık sayısını da ciddi anlamda arttırdı ve açık ara en çok adaylık kazanan dizi oldu Game of Thrones. Fakat Game of Thrones ile ilgili ciddi bir çekincem var ki o da dizinin fantastik olması. Malum Emmy ve Oscarlarda fantastik diziler kolaylıkla dışlanabiliyorlar. Benim gönlümde yatan kazanan da açıkçası Game of Thrones ama ilk sıraya yazmaya korkuyorum.
Son iki yıldır kazanan dizi olan Breaking Bad’in oylarını almaya talip olan yeni bir dizi var ki o da Better Call Saul. Breaking Bad’in spin-offu olan dizi ilk sezonuyla oldukça iyi tepkiler aldı. Özellikle sezonun sonlarına doğru yükselişe geçen dizi Emmy adaylıklarında da dikkatleri çekti. Kategoride oylamanın çetin geçeceği düşünülürse aradan sıyrılarak ödüle ulaşması söz konusu olabilir. Fakat ben Better Call Saul’un tıpkı Breaking Bad gibi ilerleyen sezonlarda daha iddialı olabileceğini düşünüyorum, bu sezon biraz erken…
House of Cards kağıt üzerinde bu sezon ödülü kazanmasını beklediğim diziydi. Özellikle dizinin ilk sezonunun şanssız ve rekabetin yoğun olduğu bir dönemde çıktığını düşünüyordum. Bu yıl Breaking Bad yokken House of Cards fazla zorlanmadan ödüle ulaşabilirdi. Lakin dizinin bu yılki üçüncü sezonu epey zayıf çıkarak beni ve dizinin hayranlarının pek çoğunu üzdü. Yine de Televizyon Akademisi’nin gözünde dizi pek değer kaybetmemiş gibi gözüküyor. Özellikle yardımcı erkek oyuncu ve konuk oyuncu dallarında aldığı adaylıklar diziye hala değer verdiklerinin göstergesi olabilir. Fakat iki tane konuk oyuncu adaylığı aldı diye de büyük ödülü vermelerini beklememek gerek. Yönetmenlik ve senaryo kategorilerinde sıfır çekti dizi.
Orange Is the New Black iki yıldır Emmy’nin en çok konuşulan dizilerinden oldu. Geçen yıl komedide yarışması tartışılmıştı. Bu sene Televizyon Akademisi yeni kararlarla diziyi dramaya geçmeye zorladı. Ben Televizyon Akademisi’nin diziye eleştirmenlerin bayıldığı kadar bayıldığını sanmıyorum. Bazı tahminciler ödül için iddialı olarak görseler de ben pek şansının olduğuna inanmıyorum.
Yıllardır bu kategoriye aday olan, fakat ödül için iddialı konuma gelemeyen Downton Abbey ve bu yıl sürpriz bir şekilde, anlam veremediğim bir şekilde zayıf dördüncü sezonuyla Homeland kategoride sadece yer dolduran diziler. İki dizinin de hiçbir şansının olduğuna inanmıyorum. Dramada tahmin sıralamam ve verdiğim yüzdeler şu şekilde:
- Mad Men (%40)
- Game of Thrones (%33)
- Better Call Saul (%12)
- House of Cards (%10)
- Orange Is the New Black (%3)
- Downton Abbey (%1)
- Homeland (%1)
En İyi Drama Dizisi Erkek Oyuncu
Bu kategoride bu yıl ödüle Jon Hamm‘in ulaşması için medya her türlü çabayı gösteriyor. Ünlü oyuncunun Mad Men ile hiç Emmy ödülü kazanmamış olması her yerde vurgulanıyor. Galiba bu kadar uğraş sonuç verecek ve her yıl aday olan Jon Hamm ilk kez Emmy ödülüne kavuşacak. Fakat unutulmamalı ki Steve Carell “The Office” ile 6 kez aday oldu ve hiç kazanamadı, Michael C. Hall “Dexter” ile 5 kez aday oldu ve hiç kazanamadı, Hugh Laurie “House M.D.” ile 6 kez aday oldu ve hiç kazanamadı. Bu örnekler çoğaltılabilir. Yani evet bence de Jon Hamm yarışın favorisi ama bu tahminimize çok da güvenmemek gerek.
Yarışa bu yıl yeni dahil olan Bob Odenkirk sürpriz bir zafere ulaşabilecek kapasiteye sahip. Breaking Bad’de yan karakter olan ve daha çok komedi tarafıyla öne çıkan Bob Odenkirk, Better Call Saul ile işin drama tarafında da ne kadar başarılı olduğunu çok iyi bir şekilde gösterdi. Breaking Bad ile hiç aday olamazken Better Call Saul ile ilk sezondan kolayca adaylık aldı. Dizinin neredeyse tamamının kendisi üzerinden gitmesi bence avantaj. Jon Hamm’i bir kez daha hayal kırıklığına uğratacak isim Bob Odenkirk olabilir.
İki Oscar ödüllü Kevin Spacey, Emmy ödülünü kazanmak için iki yıldır sırada bekliyor. Bu yıl Bryan Cranston yarıştan çekildi ve ödülü alacak diyorduk ama şimdi de önüne Jon Hamm çıktı. Üstelik dizisi House of Cards da gündemden epey düştü. Kevin Spacey’nin House of Cards ile hala Emmy kazanma şansı olduğuna inanıyorum ama o yıl bu yıl değil sanki?
Diğer üç adaydan hangisi kazanırsa kazansın bence ciddi anlamda sürpriz olmuş olacak. Kyle Chandler daha önceden bu kategoride “Friday Night Lights” ile ödül kazanmış bir oyuncu. Fakat çok fazla ilgi çekmeyen “Bloodline” ile aynı başarıyı yakalayabileceğini pek sanmıyorum. Jeff Daniels iki yıl önce kazandığı zaferle herkesi şaşırtmıştı ama ikinci bir şok yaşayacağımıza inanmıyorum. Liev Schreiber adaylar arasındaki en büyük sürprizlerden olmuştu. Bence oldukça güçlü performansıyla ödülü zorlaması gerekir ama adaylığına da şükretmemiz gerek.
Bu kategorideki tahmin sıralamam ve yüzdelerim şöyle:
- Jon Hamm (Mad Men) %40
- Bob Odenkirk (Better Call Saul) %33
- Kevin Spacey (House of Cards) %20
- Kyle Chandler (Bloodline) %5
- Jeff Daniels (The Newsroom) %1
- Liev Schreiber (Ray Donovan) %1
En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncu
Kazananı tahmin etmenin yine çok kolay olmadığı bir kategorideyiz. Evet, bir favorimiz mevcut ama sürpriz yapmaya müsait çok aday var.
Kategorinin favorisi olarak gördüğüm isim hemen herkes gibi How to Get Away With Murder dizisinden Viola Davis. Daha birkaç yıl önce Oscar’ı son anda kaçıran aktris bence sürpriz bir kararla ulusal kanalda televizyona başladı. Her ne kadar ciddiye alınmayacak bir dizi gibi gözükse de Televizyon Akademisi elbette Viola Davis ismini es geçemedi. Pek çok yerden ödülle dönen Viola Davis burada da favori.
İkinci sıradaki tahminim House of Cards’tan Robin Wright. Doğrusu bu istemeye istemeye yaptığım bir tahmin çünkü Robin Wright’a House of Cards’ta katlanmakta çok güçlük çekiyorum. Beğeneni çok olsa da bana göre diziden soğuma sebebi. Bu rolle kazandığı Altın Küre ödülü var ama Emmy’de henüz hiç kazanamadı. Son sezonda Robin Wright’ın rolünün önemi biraz daha arttı ve bu durum ödüle kavuşmasını sağlayabilir. Yine de bu ihtimale inanmak istemiyorum…
Taraji P. Henson, Empire’da gösterdiği performansla yılın en çok konuşulan isimlerinden biri olmayı başardı. Gerçekten renkli performansıyla diziyi sırtlayan Henson’ı normalde ikinci sıraya koyardım ama Empire’ın Televizyon Akademisi tarafından ciddi bir dışlanmaya uğraması beni bu konuda düşünmeye itti.
Emmy adaylarının en güzel sürprizi Tatiana Maslany‘nin nihayet Emmy adaylığına kavuşması oldu. Amerika’da çok az popüler olan BBC America kanalında yayınlanan Orphan Black dizisi doğal olarak Televizyon Akademisi tarafından ciddiye alınmamıştı ama özellikle geçen yıl Tatiana Maslany, Emmy aday olamadığında medya öyle bir baskı yaptı ki bu yıl Televizyon Akademisi durumu ciddiye alıp Tatiana Maslany’yi aday gösterdiler. Belki bunu bir adım daha öteye götürüp ödülü de verirler. Mükemmel olmaz mıydı?
Mad Men’den geçen sene dışında her yıl aday olan Elisabeth Moss ve Homeland ile iki kez bu ödülü kazanan Claire Danes kategorinin zayıf halkaları arasında. Aslında Claire Danes’in ben Homeland’deki muhteşem performansıyla ikiden daha fazla ödülü hak ettiğine inanıyorum ama dizi çok gözden düştü ve bunca yeni aday arasında biraz demode kaldı?
En iyi kadın oyuncu tahminlerim şöyle:
- Viola Davis (How to Get Away With Murder) %60
- Robin Wright (House of Cards) %15
- Tarai P. Henson (Empire) %11
- Tatiana Maslany (Orphan Black) %8
- Elisabeth Moss (Mad Men) %3
- Claire Danes (Homeland) %3
En İyi Drama Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu
Bu kategorinin benim gözümde net bir favorisi var o da Better Call Saul’daki göz dolduran performansıyla Jonathan Banks. Breaking Bad ile de bu kategoriden aday olmayı başaran Jonathan Banks, aynı karakteri Better Call Saul’da daha da etkileyici bir performansla canlandırıyor. Evet, sezon içindeki bazı bölümlerde konuk oyuncu gibi kaldı ama belli bölümlerdeki performansı mükemmele yakındı. Ben zafere ulaşması için karşısında ciddi bir engel göremiyorum?
Geçen yıl bu kategorideki yarış Aaron Paul ve Peter Dinklage arasında geçmişti ve kazanan Aaron Paul olmuştu. Bana kalırsa geçen yıl Peter Dinklage gösterdiği muhteşem performansla ikinci kez bu kategoride ödüle kavuşmayı hak etmişti. Bu yıl ise Peter Dinklage’in geçen yılki kadar etkili bir performansı yoktu. Tabii ki beş sezondur sürekli belli bir çizginin üstünde performans gösteriyor ama Jonathan Banks’i yenebilecek kadar iyi bir performans yok elinde. Eğer geçen yılki borcu ödeme gibi bir işe kalkışmazlarsa şansı çok fazla yok.
Sürpriz olarak söyleyebileceğim isim ise Bloodline’dan Ben Mendelsohn. Ben şahsen performansına tanıklık etmedim ilk bölümler dışında ama kendisi hakkında çok fazla olumlu yorum var. Sürpriz yapmaya müsait bir aday görüntüsünde ama çok iddialı konuşmak istemiyorum tüm sezonu izleyemediğimden dolayı.
Diğer adaylar Michael Kelly, Alan Cumming ve Jim Carter ise büyük bir sürpriz yaşanmaması halinde sadece adaylıkla yetinecekler. Yalnız House of Cards ile bu yıl ilk kez adaylık elde eden Michael Kelly’nin şansı azıcık daha fazla.
Yardımcı erkek oyuncu kategorisindeki tahmin sıralamam:
- Jonathan Banks (Better Call Saul) %60
- Peter Dinklage (Game of Thrones) %20
- Ben Mendelsohn (Bloodline) %15
- Michael Kelly (House of Cards) %3
- Alan Cumming (The Good Wife) %1
- Jim Carter (Downton Abbey) %1
En İyi Drama Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu
Çoğunlukla takip etmediğim dizilerden adaylar çıktığından mıdır bilmem ama benim için en zayıf kategori bu yıl bu kategori. Dolayısıyla zayıf bir yarışın olduğu ortamda hemen her ismin kazanma ihtimali mevcut olabilir.
Lena Headey tıpkı Robin Wright gibi çoğunluğun beğendiği benim ise beğenmediğim bir isim. Tabii Robin Wright’ın aksine Lena Headey’nin performansını takdir ediyorum sevemesem de. Bu yıl özellikle son bölümlerdeki sahneleri çok konuşuldu ve yarışın da zayıf olduğu düşünülürse Lena Headey ödüle yakın.
Uzo Aduba, Orange Is the New Black için en büyük ödül umutlarından biri durumunda. Her ne kadar performansı komediye de dönük olsa bile burada ödüle kavuşabilir bence. (Geçen yıl komedide konuk oyuncu kategorisinde ödülü kazanmıştı.)
Mad Men’in her sene aday olup bir türlü ödül kazanamayanlar kulübünün üyesi Christina Hendricks, The Good Wife’ın daimi adayı ama ödül kazanamayanı Christine Baranski, Maggie Smith’in önüne geçerek aday olan Downton Abbey oyuncusu Joanne Froggatt ve Lena Headey’i bu yıl geride bırakması zor gözüken Emilia Clarke yarışın diğer isimleri durumunda.
Benim tahmin sıralamam:
- Lena Headey (Game of Thrones) %30
- Uzo Aduba (Orange Is the New Black) %25
- Christina Hendricks (Mad Men) %20
- Christine Baranski (The Good Wife) %12
- Joanna Froggatt (Downton Abbey) %8
- Emilia Clarke (Game of Thrones) %5
En İyi Drama Dizisi Yönetmenlik
Bu kategoride Game of Thrones’un kazanmasını bekliyorum ve iddialı olan bölümü sezon finali yani “Mothers Mercy”. Onu zorlayacak dizi ilk bölümüyle The Knick olabilir. Farklı ve ilgi çekici bir yönetime sahipti bölüm ve benim ilgimi çekmeyi başarmıştı, her ne kadar sonra bu ilgi çekiciliği koruyamasa da… Homeland‘in de yönetmenlik konusunda iddialı bir bölüme sahip olduğunu söyleyeyim. Boardwalk Empire gönüllerin şampiyonu olsa da ne yazık ki ana kategorilerde yetersiz adaylık alışı bu kategoride de geri planda kalacağına işaret, keşke kazansa…
Tahmin sıralamam:
- Game of Thrones (Mothers Mercy) %40
- The Knick (Method and Madness) %25
- Homeland (From A to B and Back Again) %20
- Game of Thrones (Unbowed Unbend Unbroken) %10
- Boardwalk Empire (Eldorado) %5
En İyi Drama Dizisi Senaryo
Bu kategorideki beş adaydan yalnızca iki tanesini izleyebildiğim için sağlıklı tahmin yapmam çok zor. Özellikle Mad Men’in bölümlerinden hangisinin daha iyi ve iddialı olduğu konusunda en ufak bir fikrim yok, fakat ödülü Mad Men dışında bir diziye yedirmeyeceklerini düşünüyorum. Sürpriz gelirse de Better Call Saul’dan gelir…
Tahmin sıralamam:
- Mad Men (Person to Person) %35
- Mad Men (Last Horizon) %35
- Better Call Saul (Five-O) %20
- Game of Thrones (Mothers Mercy) %5
- The Americans (Do Mail Robots Dream of Electric Sheep) %5
Gelecek hafta komedi kategorisi tahminlerinde görüşmek üzere…
Yorum Yazın