Sinema dünyasında ödül sezonunun tam ortasında olduğumuz şu günlerde bir yandan birbirinden iddialı filmler karşımıza çıkmaya devam ederken diğer yandan sezonun en iyilerine dair ödüller sahiplerini bulmaya başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ödüllerin startını her yeni çıkanı hızlıca tüketip yılın bitmesine dahi ihtiyaç duymayan eleştirmenler verdi. Özellikle Amerika’da hemen her gün bir bölgenin eleştirmenler birliği ödülleri sahiplerini açıklamaya devam ederken bizi asıl ilgilendiren ise çok daha geniş bir kitlenin oylarıyla seçilen ve ABD ulusal kanallarında da yayınlanan bir törenle sahiplerini bulan Critics’ Choice Ödülleri…

Critics’ Choice Ödüllerinin yani Eleştirmenlerin Seçimi Ödüllerinin önemi zaten son yıllarda giderek artıyordu. Özellikle sinema ve televizyon ödüllerini tek gecede buluşturmaları ve Oscar’da giderek daha yüksek isabet oranı tutturmaları onları Altın Küre’ye ciddi bir alternatif haline getirmişti. Fakat bu yıl Altın Küre ile aralarındaki rekabet bambaşka bir boyut kazandı. Geçtiğimiz yıl Altın Küre’yi önce rüşvet söylentileri çalkalandırmıştı, ardından ise şu dönemde birlikteki üyeler arasında tek bir siyahinin bile olmaması kendi sonlarını hazırladı. Hem tüm stüdyolar Altın Küre’yi boykot edeceklerini bildirdiler hem de yıllardır Altın Küre Ödüllerini yayınlayan NBC, Altın Küre ile ilişkilerini sonlandırdı. Hal böyle olunca Altın Küre bir anda kazanılmak istenen bir şey olmaktan çıkıp adeta yan yana anılmak istenmeyen, töreni bile yapılmayacak bir ödüle dönüştü…

Critics’ Choice ise bu noktada imdada yetişti ve Altın Küre ile törenlerini aynı güne ayarladılar. Üstelik adayların açıklanma tarihi bile Altın Küre ile birebir aynı oldu. Doğrusu Altın Küre’yi hiçbir zaman çok anlamlı bulmayan ve çok az sayıdaki, önemli niteliğe sahip olmayan kişilerin oylarıyla belirlenen ödüllerin sadece şov kısmını seven biri olarak bu kendini bitirişe pek üzüldüğümü söyleyemem. Zaten çok daha kalabalık bir oylayıcı grubuyla belirlenen Critics’ Choice’un ödül ve adaylarını her daim daha anlamlı buluyordum. Tüm sektörde de durumun bu hale gelmesi pozitif bir gelişme. Umarım işin şov kısmında da Altın Küre’yi aratmazlar…

Yazıya bu yılki Critics’ Choice adaylarını değerlendirerek devam edeceğim ancak dileyen Altın Küre adaylarını da şuradaki resmi linkten görebilir…

Eleştirmen ödüllerinde şu ana kadar ön plana çıkan iki film vardı. Biri Jane Campion’ın yıllar sonraki geri dönüş filmi The Power of the Dog, diğeri ise Kenneth Branagh’ın Roma’sı Belfast. Özellikle The Power of the Dog, bu yılın Nomadland‘i olma yolunda ilerlese de geçmiş yıllara nazaran çok daha karmaşık bir yıl içerisindeyiz. Öyle ki bu iki filmden The Power of the Dog, genel izleyicinin pek sevdiği türden bir film olmadı. Hatta şu anki 7.0 IMDb puanını korursa ve üzerine Oscar’ı kazanırsa 1963’ten bu yana bunu başaran en düşük puanlı film olacak. Elbette IMDb puanı önemli bir Oscar ölçütü değil ancak yenilmesi zor bir istatistikten bahsettiğimiz muhakkak… Öte yandan Belfast da izleyicinin tahmin edildiği kadar bayıldığı bir film olmadı. Ben dahil çoğunluğun görüşü filmin ödül için fazla aciz şekilde çabalayan bir film olduğu yönünde… İşte bu iki filmden The Power of the Dog 10 dalda, Belfast ise 11 dalda Critics’ Choice kazanarak yarıştaki iddialarını “şimdilik” perçinleştirdiler…

Eleştirmen dünyasında yarış büyük ölçüde iki film arasında geçerken sonradan dahil olup dengeleri bozmaya yaklaşan iki film çıktı. Biri efsane yönetmen Steven Spielberg’ün beklentilerin çok üzerine çıkan müzikali West Side Story, diğeri ise eleştirmenlerin her daim çok sevdiği Paul Thomas Anderson’ın bu kez genel izleyicinin de her zamankinden çok seveceği gibi duran filmi Licorice Pizza… Özellikle genelde eleştirmenlerden ziyade sektördekilerin ve Akademi’nin kalbini kazanmayı daha iyi beceren Spielberg’ün bu kez eleştirmenlerin de kalbini çalması son derece çarpıcı bir başarı oldu ki bu başarı pek çok Oscar’ın habercisi olabilir. West Side Story, tam 11 dalda Critics’ Choice adayı olarak adaylık sayısındaki zirvedeki filmlerden bir diğeri oldu. Licorice Pizza ise hiçbir kritik kategoriyi kaçırmadan 8 adaylık birden elde etti…

Denis Villeneuve’nin görkemli işi Dune, en iyi film ve en iyi yönetmen dahil 10 adaylık almayı başarırken bir önceki filmi The Shape of Water ile tartışmalı şekilde Oscar kazanan Guillermo del Toro’nun yeni filmi Nightmare Alley 8 dalda adaylık almayı başardı. Nightmare Alley’nin bu başarısı önemliydi. Çünkü film henüz az kişi tarafından izlendi ve ilk eleştiriler çok da parlak değildi. Buradaki başarısı yarışta kalmaya devam edeceğine işaret…

Critics’ Choice Ödüllerinde genellikle eleştirmenlerin çok bayılmadığı ancak Oscar şansı yüksek olan filmler de yer buluyorlar. Bu yıl da bu gelenek bozulmadı. Gelecek ay Oscar yarışında vites yükseltme şansını yüksek olarak gördüğüm King Richard, en iyi film dahil 6 dalda adaylık elde etti. Adam McKay’in yıldızlar topluluğu projesi Don’t Look Up da tam olarak aynı başarıyı elde etmeyi bildi. Oysa hayal kırıklığı yaratan eleştirileri filmle ilgili soru işaretleri yaratmıştı…

Yukarıda saydığım 8 en iyi film adayından Nightmare Alley ve Don’t Look Up dışındaki altı tanesinin yeri neredeyse garantiydi ve Oscar adaylıkları da (belki Dune dışında) çok yüksek ihtimal durumunda. Adaylıklarda daha çok merak yaratan ise yarıştaki yeri sallantıda olan filmlerdi. CODA ve tick, tick…Boom! aldıkları adaylıklarla Oscar adaylığı yolunda önemli bir adım atmış oldular. Özellikle CODA’nın bu başarısının mutlu ettiğini not düşmeliyim…

Critics’ Choice öncesindeki güncel Oscar tahminlerimde ilk 12 sırada yer verdiğim 10 film Critics’ Choice adaylığı kapmayı başardı. Adaylığı kaçıran iki film ise Aaron Sorkin’in Being the Ricardos’u ve Ridley Scott’ın The Last Duel’ı oldu. İkisinin de eleştirmenlerin çok bayılmadığı filmler olduğunu düşünürsek bu durumun pek şaşırtıcı olmadığı söylenebilir. Fakat şu ana kadar Ridley Scott’ın iki filmi için de ödül sezonu çok kötü gidiyor. En azından House of Gucci’nin Lady Gaga’nın ve Jared Leto’nun adaylıkları dahil dört adaylık alışı usta yönetmen için bir nebze teselli olmuştur…

The Tragedy of Macbeth, Spencer, Mass, The Lost Daughter, C’mon C’mon, The French Dispatch umduğunu bulamayan önemli filmlerden oldular…

Lafı daha da fazla uzatmadan sizleri bu yılki Oscarların ilk ciddi habercisi olan 2022’nin Critics’ Choice adaylarıyla baş başa bırakıyorum…

FİLM KATEGORİLERİ

En İyi Film
Belfast
CODA
Don’t Look Up
Dune
King Richard
Licorice Pizza
Nightmare Alley
The Power of the Dog
tick, tick…Boom!
West Side Story

En İyi Erkek Oyuncu
Nicolas Cage – Pig
Benedict Cumberbatch – The Power of the Dog
Peter Dinklage – Cyrano
Andrew Garfield – tick, tick…Boom!
Will Smith – King Richard
Denzel Washington – The Tragedy of Macbeth

En İyi Kadın Oyuncu
Jessica Chastain – The Eyes of Tammy Faye
Olivia Colman – The Lost Daughter
Lady Gaga – House of Gucci
Alana Haim – Licorice Pizza
Nicole Kidman – Being the Ricardos
Kristen Stewart – Spencer

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Jamie Dornan – Belfast
Ciarán Hinds – Belfast
Troy Kotsur – CODA
Jared Leto – House of Gucci
J.K. Simmons – Being the Ricardos
Kodi Smit-McPhee – The Power of the Dog

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Caitriona Balfe – Belfast
Ariana DeBose – West Side Story
Ann Dowd – Mass
Kirsten Dunst – The Power of the Dog
Aunjanue Ellis – King Richard
Rita Moreno – West Side Story

En İyi Genç Oyuncu
Jude Hill – Belfast
Cooper Hoffman – Licorice Pizza
Emilia Jones – CODA
Woody Norman – C’mon C’mon
Saniyya Sidney – King Richard
Rachel Zegler – West Side Story

En İyi Toplu Performans
Belfast
Don’t Look Up
The Harder They Fall
Licorice Pizza
The Power of the Dog
West Side Story

En İyi Yönetmen
Paul Thomas Anderson – Licorice Pizza
Kenneth Branagh – Belfast
Jane Campion – The Power of the Dog
Guillermo del Toro – Nightmare Alley
Steven Spielberg – West Side Story
Denis Villeneuve – Dune

En İyi Özgün Senaryo
Paul Thomas Anderson – Licorice Pizza
Zach Baylin – King Richard
Kenneth Branagh – Belfast
Adam McKay, David Sirota – Don’t Look Up
Aaron Sorkin – Being the Ricardos

En İyi Uyarlama Senaryo
Jane Campion – The Power of the Dog
Maggie Gyllenhaal – The Lost Daughter
Siân Heder – CODA
Tony Kushner – West Side Story
Jon Spaihts, Denis Villeneuve, Eric Roth – Dune

En İyi Görüntü Yönetmenliği
Bruno Delbonnel – The Tragedy of Macbeth
Greig Fraser – Dune
Janusz Kaminski – West Side Story
Dan Laustsen – Nightmare Alley
Ari Wegner – The Power of the Dog
Haris Zambarloukos – Belfast

En İyi Prodüksiyon Tasarımı
Jim Clay, Claire Nia Richards – Belfast
Tamara Deverell, Shane Vieau – Nightmare Alley
Adam Stockhausen, Rena DeAngelo – The French Dispatch
Adam Stockhausen, Rena DeAngelo – West Side Story
Patrice Vermette, Zsuzsanna Sipos – Dune

En İyi Kurgu
Sarah Broshar and Michael Kahn – West Side Story
Úna Ní Dhonghaíle – Belfast
Andy Jurgensen – Licorice Pizza
Peter Sciberras – The Power of the Dog
Joe Walker – Dune

En İyi Kostüm Tasarımı
Jenny Beavan – Cruella
Luis Sequeira – Nightmare Alley
Paul Tazewell – West Side Story
Jacqueline West, Robert Morgan – Dune
Janty Yates – House of Gucci

En İyi Saç ve Makyaj
Cruella
Dune
The Eyes of Tammy Faye
House of Gucci
Nightmare Alley

En İyi Görsel Efekt
Dune
The Matrix Resurrections
Nightmare Alley
No Time to Die
Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

En İyi Komedi
Barb & Star Go to Vista Del Mar
Don’t Look Up
Free Guy
The French Dispatch
Licorice Pizza

En İyi Animasyon
Encanto
Flee
Luca
The Mitchells vs the Machines
Raya and the Last Dragon

En İyi Yabancı Dilde Film
A Hero
Drive My Car
Flee
The Hand of God
The Worst Person in the World

En İyi Şarkı
Be Alive – King Richard
Dos Oruguitas – Encanto
Guns Go Bang – The Harder They Fall
Just Look Up – Don’t Look Up
No Time to Die – No Time to Die

En İyi Müzik
Nicholas Britell – Don’t Look Up
Jonny Greenwood – The Power of the Dog
Jonny Greenwood – Spencer
Nathan Johnson – Nightmare Alley
Hans Zimmer – Dune

TELEVİZYON KATEGORİLERİ

En İyi Drama Dizisi
Evil (Paramount+)
For All Mankind (Apple TV+)
The Good Fight (Paramount+)
Pose (FX)
Squid Game (Netflix)
Succession (HBO)
This Is Us (NBC)
Yellowjackets (Showtime)

En İyi Drama Dizisi Erkek Oyuncu
Sterling K. Brown – This Is Us (NBC)
Mike Colter – Evil (Paramount+)
Brian Cox – Succession (HBO)
Lee Jung-jae – Squid Game (Netflix)
Billy Porter – Pose (FX)
Jeremy Strong – Succession (HBO)

En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncu
Uzo Aduba – In Treatment (HBO)
Chiara Aurelia – Cruel Summer (Freeform)
Christine Baranski – The Good Fight (Paramount+)
Katja Herbers – Evil (Paramount+)
Melanie Lynskey – Yellowjackets (Showtime)
MJ Rodriguez – Pose (FX)

En İyi Drama Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu
Nicholas Braun – Succession (HBO)
Billy Crudup – The Morning Show (Apple TV+)
Kieran Culkin – Succession (HBO)
Justin Hartley – This Is Us (NBC)
Matthew Macfadyen – Succession (HBO)
Mandy Patinkin – The Good Fight (Paramount+)

En İyi Drama Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu
Andrea Martin – Evil (Paramount+)
Audra McDonald – The Good Fight (Paramount+)
Christine Lahti – Evil (Paramount+)
J. Smith-Cameron – Succession (HBO)
Sarah Snook – Succession (HBO)
Susan Kelechi Watson – This Is Us (NBC)

En İyi Komedi Dizisi
The Great (Hulu)
Hacks (HBO Max)
Insecure (HBO)
Only Murders in the Building (Hulu)
The Other Two (HBO Max)
Reservation Dogs (FX on Hulu)
Ted Lasso (Apple TV+)
What We Do in the Shadows (FX)

En İyi Komedi Dizisi Erkek Oyuncu
Iain Armitage – Young Sheldon (CBS)
Nicholas Hoult – The Great (Hulu)
Steve Martin – Only Murders in the Building (Hulu)
Kayvan Novak – What We Do in the Shadows (FX)
Martin Short – Only Murders in the Building (Hulu)
Jason Sudeikis – Ted Lasso (Apple TV+)

En İyi Komedi Dizisi Kadın Oyuncu
Elle Fanning – The Great (Hulu)
Renée Elise Goldsberry – Girls5eva (Peacock)
Selena Gomez – Only Murders in the Building (Hulu)
Sandra Oh – The Chair (Netflix)
Issa Rae – Insecure (HBO)
Jean Smart – Hacks (HBO Max)

En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu
Ncuti Gatwa – Sex Education (Netflix)
Brett Goldstein – Ted Lasso (Apple TV+)
Harvey Guillén – What We Do in the Shadows (FX)
Brandon Scott Jones – Ghosts (CBS)
Ray Romano – Made for Love (HBO Max)
Bowen Yang – Saturday Night Live (NBC)

En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu
Hannah Einbinder – Hacks (HBO Max)
Kristin Chenoweth – Schmigadoon! (Apple TV+)
Molly Shannon – The Other Two (HBO Max)
Cecily Strong – Saturday Night Live (NBC)
Josie Totah – Saved By the Bell (Peacock)
Hannah Waddingham – Ted Lasso (Apple TV+)

En İyi Mini Dizi
Dopesick (Hulu)
Dr. Death (Peacock)
It’s a Sin (HBO Max)
Maid (Netflix)
Mare of Easttown (HBO)
Midnight Mass (Netflix)
The Underground Railroad (Amazon Prime Video)
WandaVision (Disney+)

En İyi TV Filmi
Come From Away (Apple TV+)
List of a Lifetime (Lifetime)
The Map of Tiny Perfect Things (Amazon Prime Video)
Robin Roberts Presents: Mahalia (Lifetime)
Oslo (HBO)
Zoey’s Extraordinary Christmas (The Roku Channel)

En İyi Mini Dizi / TV Filmi Erkek Oyuncu
Olly Alexander – It’s a Sin (HBO Max)
Paul Bettany – WandaVision (Disney+)
William Jackson Harper – Love Life (HBO Max)
Joshua Jackson – Dr. Death (Peacock)
Michael Keaton – Dopesick (Hulu)
Hamish Linklater – Midnight Mass (Netflix)

En İyi Mini Dizi / TV Filmi Kadın Oyuncu
Danielle Brooks – Robin Roberts Presents: Mahalia (Lifetime)
Cynthia Erivo – Genius: Aretha (National Geographic)
Thuso Mbedu – The Underground Railroad (Amazon Prime Video)
Elizabeth Olsen – WandaVision (Disney+)
Margaret Qualley – Maid (Netflix)
Kate Winslet – Mare of Easttown (HBO)

En İyi Mini Dizi / TV Filmi Yardımcı Erkek Oyuncu
Murray Bartlett – The White Lotus (HBO)
Zach Gilford – Midnight Mass (Netflix)
William Jackson Harper – The Underground Railroad (Amazon Prime Video)
Evan Peters – Mare of Easttown (HBO)
Christian Slater – Dr. Death (Peacock)
Courtney B. Vance – Genius: Aretha (National Geographic)

En İyi Mini Dizi / TV Filmi Yardımcı Kadın Oyuncu
Jennifer Coolidge – The White Lotus (HBO)
Kaitlyn Dever – Dopesick (Hulu)
Kathryn Hahn – WandaVision (Disney+)
Melissa McCarthy – Nine Perfect Strangers (Hulu)
Julianne Nicholson – Mare of Easttown (HBO)
Jean Smart – Mare of Easttown (HBO)

En İyi Yabancı Dilde Dizi
Acapulco (Apple TV+)
Call My Agent! (Netflix)
Lupin (Netflix)
Money Heist (Netflix)
Narcos: Mexico (Netflix)
Squid Game (Netflix)

En İyi Animasyon Dizi
Big Mouth (Netflix)
Bluey (Disney Junior)
Bob’s Burgers (Fox)
The Great North (Fox)
Q-Force (Netflix)
What If…? (Disney+)

En İyi Talk Show
The Amber Ruffin Show (Peacock)
Desus & Mero (Showtime)
The Kelly Clarkson Show (NBC)
Last Week Tonight with John Oliver (HBO)
Late Night with Seth Meyers (NBC)
Watch What Happens Live with Andy Cohen (Bravo)

En İyi Komedi Spesiyali
Bo Burnham: Inside (Netflix)
Good Timing with Jo Firestone (Peacock)
James Acaster: Cold Lasagne Hate Myself 1999 (Vimeo)
Joyelle Nicole Johnson: Love Joy (Peacock)
Nate Bargatze: The Greatest Average American (Netflix)
Trixie Mattel: One Night Only (YouTube)