2020-2021 televizyon sezonunun en iyilerini ödüllendirdiğim 7. izleryazar Dizi Ödülleri sahiplerini buldu. Sezon içerisinde izlediğim 31 dizi arasından sadece 9 tanesinin eski diziler oluşu ve bunlardan 3 tanesinin (Shameless, Mom, The Kominsky Method) final sezonlarını tamamlamış oluşu değişen dizi izleme alışkanlarımızın özeti niteliğindeydi…
Bu yılın ödüllerinin yedi yıl içerisindeki en farklısı olduğu söylenebilir. Öyle ki pandeminin de etkisiyle Amerika’da son yılların en vasat televizyon sezonu geride kaldı. Buna karşın Türkiye’de Gain, Exxen gibi yeni platformların gelişi, BluTV’nin Discovery ortaklığıyla atağa kalkması ve Netflix’in Türkiye’ye verdiği önemin artışın sonucu olarak yerli dizilerde kalite anlamında bir patlama yaşandı. Yılların “yerli dizi yersiz uzun” probleminin birikmişliğinin yansımasını gördük adeta. Bu da daha önceleri izlediğim yerli dizisi 1-2 taneyi geçmezken bir anda yerli adayların sayıca yabancılara üstünlük dahi sağlayabildiği ödül kategorilerinin oluşmasına sebep oldu…
Kazanan dizilere geldiğimizde ise uluslararası dizilerin üstünlüğü hissedilmeye devam etti. İlk sezonunu izlemeye başlayıp yıllar sonra yeniden başladığım The Crown’a dönüşüm muhteşem oldu. Dizi, bugüne kadarki açık ara en iyi sezonuyla 15 dalda 10 ödül kazanarak kırılması güç iki rekora birden imza attı. The Crown, oyunculuk kategorilerinde kendisiyle yarışırken çoğu önemli ödülü de kazanmayı bildi… 10 adaylıkla Bir Başkadır ve 8 adaylıkla This Is Us çok güçlü görüntü çizen diğer iki dizi oldu…
Komedide ise 4’er dalda 2’şer ödül kazanan iki dizi Ted Lasso ve The Flight Attendant dikkat çekerken büyük ödülü yine 4 dalda adaylık elde eden Young Sheldon kazandı. 4. sezonunu geçiren dizi nispeten zayıf yıldaki yarışta ilk ödülünü kazanmış oldu… Final yapan diziler Mom 6 adaylıkla, The Kominsky Method 5 adaylıkla ve de Shameless 4 adaylıkta 1 ödülle güçlü finaller yaptılar…
Bu arada özellikle Amerikan komedilerinde son yıllardaki düşüşü de göz önünde bulundurarak önümüzdeki yıldan itibaren hem drama hem komedi oyunculuk dallarındaki aday sayısını 6’dan 5’e düşürme kararı aldım. Böylece hem izlediğim dizi sayısını azaltmayı hem de ödüllerdeki kalite ve rekabetin artmasını hedefliyorum. Fakat yoğunluk olan kategorilerde yine şimdiki gibi 6 adayın çıkması söz konusu olabilecek…