Netflix’in önderliğinde dünya çapında giderek yayılan online yayıncılık anlayışı ülkemizde de giderek etkisini hissettiriyor. Televizyon kanallarımızdaki diziler daha fazla reklam geliri uğruna dünyada eşi benzeri görülmeyen şekilde bölüm başına 2-3 saat yayınlanarak kendilerini genç izleyiciden uzaklaştırdılar. Fakat BluTV, PuhuTV gibi online platformlar sayesinde yabancı dizilere yönelen genç kitle ile yerli diziler arasında yeniden köprü kurulmaya başlandı. Dünyadaki örneklerinden farklı bir şekilde ücretsiz yayın anlayışını benimseyen PuhuTV, ilk dizisi Fi ile büyük ses getirerek oldukça yüksek izlenme rakamlarına ulaşmıştı. Fi, her ne kadar süresinin kısa oluşunun avantajının da etkisiyle kendi tarzının oldukça kaliteli örneklerinden biri olsa da daha konusuyla çok klasik pembe dizi kıvamındaki Türk dizilerine benzer bir çizgideydi. PuhuTV’nin ikinci büyük dizisi Şahsiyet ise çok daha yenilikçi, yurtdışındaki başarılı örnekleriyle yarışacak türden bir yapım…
Şahsiyet, kendisine konulan Alzheimer teşhisi sonrasında listesindeki suçluları öldürmeye karar veren Agah Beyoğlu’nun (Haluk Bilginer) seri katillik serüvenini ele alıyor. Beyoğlu’nda yaşamını sürdüren naif, yaşını almış bir İstanbul beyefendisi olan Agah Beyoğlu alışılmışın çok dışında bir seri katil profili çiziyor. Hikayenin esas merak unsurunu ise Agah’ın öldürdüğü birbirleriyle ilişkili gözüken bu kişilerin suçlarının ne olduğunun bilinmezliği oluşturuyor. Bu noktada da karşımıza hikayenin diğer önemli karakteri Nevra Elmas (Cansu Dere) çıkıyor. Emniyet müdürlüğünde kadın olmanın zorluklarıyla mücadele eden genç polis, Agah’ın cinayetlerinde kendisine yolladığı mesajlar sayesinde bir anda kendini ülkenin en çok konuşulan olaylarından birinin ortasında buluyor…
Gücünü toplum üzerinde derin etkiler bırakan önemli olaylardan alan Şahsiyet, önemli bir misyonu üstleniyor. Diziyi henüz izlememiş izleyicilere sürpriz kaçırıcı bilgi vermemek adına bu olayların neler olduğundan bahsetmeyeceğim ancak dizi boyunca vurgulanan “hatırla” aynı zamanda izleyiciye de mesaj içeriyor. Özellikle muhteşem finaliyle akıllardan çıkmayacak bir etki bırakan dizi, hukuk ve adalet kavramları üzerinde de düşünmeye teşvik ediyor ve tartışmaya açık bir kapı bırakıyor…
Daha çok oyuncu kimliğiyle tanıdığımız Onur Saylak, geçtiğimiz yıl çektiği ilk uzun metraj filmi “Daha” ile sinema çevrelerinde epey ses getirip beğeni toplamıştı. Şahsiyet’i de baştan sona yöneten Onur Saylak, dizinin başarısının mimarlarından biri durumunda. Dizi boyunca çekimler ve görüntü yönetmenliği mükemmeldi. Her karesi özenle hazırlandığı çok belli olan dizi, bu yönüyle sadece Türk dizileri için bir devrim değil dünyada da eşi benzeri ender görülecek türden bir başarıya sahip. Dizinin bu alandaki başarısında görüntü yönetmeni Feza Çaldıran da büyük övgüleri hak ediyor.
Buraya kadar daha çok dizinin artılarından bahsettik ama Şahsiyet için ne yazık ki her şey çok da mükemmel değil… Dizinin belki çok sağlam bir ana konusu var ama bunu işleyiş şekli nedeniyle senaryo mükemmellikten uzaklaşıyor. Ciddi bir akıcılık sorunu yaşayan dizi, birer saatten oluşan bölümlerine karşın gereğinden fazla uzatılmış hissi yaratıyor. Şebnem Bozoklu’nun oynadığı Agah’ın eşinden ayrılıp Avustralya’dan gelen kızı Zuhal ve onun oğlu Deva da bana kalırsa bu akıcılık sorununda ciddi pay sahibi. Ana hikayeye katkılarının bulunmamasının yanı sıra Deva’nın seri katil için fan club kuruculuğu hikayesi bana göre dizinin inandırıcılığına gölge düşüren faktörlerden biri… Dizinin kurgusu da bana göre oldukça başarısız. Özellikle Haluk Bilginer ve Cansu Dere’nin sahneleri arasındaki geçişler zaman zaman oldukça dikkat dağıtan şekilde yapılmış. Bu durum önemli sahnelerin yarattığı heyecanı da düşürmüş. 12 bölüm ve ortalama 1 saatten oluşan diziden bana kalırsa 4-5 saati çıkarılsa dahi bir şey kaybedilmez, aksine kazanılabilirmiş. Haluk Bilginer’in harika performansı, görüntü yönetmenliğinin muhteşemliği olmasaydı muhtemelen finale kadar sabredemezdim ve dizinin anlam kazandığı başarılı finali kaçırmış olurdum…
Türkiye’de oyuncu denince akla ilk gelen, ilk gelmesi gereken isimlerden olan Haluk Bilginer çoğu zaman seçtiği proje seçimleriyle de büyüklüğünü gösteriyor. BluTV’nin ilk orijinal dizisi Masum’da rol alarak online dizilerin Türkiye’de gelişmesine katkıda bulunan usta oyuncu, Şahsiyet’te de bir kez daha bu alandaki dizilere desteğini göstermiş oldu. Haluk Bilginer’in her zaman gösterdiği muhteşem performanslarına alışığız ancak Agah Beyoğlu karakterinin ilginçliği Haluk Bilginer’e de ciddi performans alanı açmış ve ortaya muhteşem bir iş çıkmış. Başrolde Haluk Bilginer’e eşlik eden isim ise bugüne kadar pek çok ünlü projede yer almış olsa da nedense hiç yollarımızın kesişmediği ve ilk kez Şahsiyet’te izlediğim Cansu Dere… Seveni kadar sevmeyeni de çok olan Cansu Dere bana kalırsa fazla gösterişe kaçmadan oldukça başarılı bir performansa imza atmış. Dizinin diğer öne çıkan kadın oyuncusu Şebnem Bozoklu için ise ne yazık ki aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Bozoklu’nun hem oynadığı karakteri hiç sevemedim, gereksiz buldum hem de performansını sevemedim. Metin Akdülger, Hüseyin Avni Danyal, Necip Memilli, Şenay Gürler ve Müjde Ar dizinin diğer tanıdık ünlüleri arasındalar. Ayrıca bahsetmek istediğim bir diğer isim ise dizide konuk oyuncu olarak gözükse de bölümlerin çoğunda yer alan Hümeyra. Tecrübeli oyuncu canlandırdığı Alzheimer hastası Feza karakteriyle dizinin yıldızlaşan isimlerinden biri olmuş…
Uzun lafın kısası Şahsiyet, Türk dizileri için oldukça önemli bir yapım. Daha muhteşem jeneriğinden itibaren kendini hissettiren kaliteyi dizinin tamamında görebilmek mümkün. Özellikle görüntü yönetimindeki başarı ve Haluk Bilginer’in bireysel oyunculuk performansı muazzam. Bununla birlikte dizinin finalde vardığı nokta toplumun kanayan yaralarından birine hatta birkaçına dokunması açısından anlamlı. Bu kadar olumlu özelliğin arasında dizinin akıcılık problemleri ise ne yazık ki bu başarıya gölge düşürmüş. Dizinin çoğu bölümü yeterince sürükleyici olmasa dahi finalinin tatmin ediciliğini de göz önünde bulundurarak izleyin derim…
Yorum Yazın