Sporun beyazperdeye en çok uygulanan, ya da beyazperdede en çok başarılı olan dallarının başında boks geliyor. Diğer spor dallarında başarılı olmuş 1-2 film bile zar zor sayılabilirken boksa ait Rocky, Million Dollar Baby, Raging Bull gibi klasikler, Warrior ve The Fighter gibi iyi yakın dönem filmleri bir çırpıda akla geliyor. Boksun insan vücudunu çok zorlayan bir spor olması (direkt Oscar adayı olma sebebi) ve hırsın en iyi yansıtıldığı spor dallarından biri olması bu filmleri ilgi çekiyor olsa gerek. Tabii boksla uğraşan sporcuların hayatlarında da karanlık işlerin daha çok görülmesi bir başka unsur olabilir. Doğrusu ben biraz önce saydığım boks filmlerinin hepsini de çok beğenmiştim. Evet belki birbirine yakın konular etrafında gelişiyor birçoğu ama sanırım bu türe ayrı bir zaafım var ve klişe görünümlü olanları bile benim için gayet olumlu olabiliyor. Gerçi tek ben de değilim saydığım filmlerin hepsi hem Akademi’den hem de izleyiciden takdir görmüş yapımlar. Bu yılın boks türündeki iki iddialı filminden ilki de Southpaw idi… (Diğerini merak edenler varsa Fruitvale Station’ın yönetmeni Ryan Coogler’ın yöneteceği Rocky’yi eğitmen olarak göreceğimiz filmi Creed)
Southpaw, çoğu boks filminin aksine sıfırdan başarıya koşan bir boksörün değil de zaten işinin zirvesinde olan bir boksörün hikayesi. Dünya şampiyonu olan boksör Billy Hope’un kurmaca hikayesinin anlatıldığı filmde boksörümüzün eşi Billy’nin oyun stilinden memnun değildir ve kendisine zarar vermesinden endişelidir. Aslında bu düşüncesinde de haksız sayılmaz çünkü Billy savunma yapmayıp yumruk yemekten hoşlanan ilginç bir boks stiline sahiptir. Neyse filmimizin asıl konusu bu değil aslında, Billy’nin ailesiyle ilgili detaylarına inmek istemediğim kritik bir olay oluyor ve film o gelişmenin üzerine kuruluyor. Bir nevi intikam hikayesi olarak da düşünebiliriz…
Her ne kadar zaman zaman klişelere başvursa da Southpaw gayet izlenebilir seviyede, gayet iyi bir boks filmi. Evet belki klasik olmayacak, 10 sene sonra hatırlayan çok az kişi kalacak ama bu yılın filmleri içerisinde iyi bir yeri olacaktır Southpaw’un. Tabii bunu ödül anlamında söyleyemiyorum çünkü çok parlak eleştiriler alamadı film.
Filmin en büyük artısı Jake Gyllenhaal’ın performansıydı. Aslında Billy Hope rolü için öncelikle Eminem düşünülüyormuş ama Eminem daha sonra filmden çekilerek sountrackleri yapmakla yetinmiş. Belki de filmin değerini yükselten önemli bir gelişme olmuş bu, çünkü film Jake Gyllenhaal için önemli bir fırsata dönüşmüş. Yetenekli bir oyuncu olduğunu her fırsatta gösteren Jake Gyllenhaal geçtiğimiz yıl Nightcrawler’la son anda kaçan Oscar adaylığı sonrası bir kez daha sınırlarını zorlayacak. Yazının başında da dediğim gibi oyuncuların Oscar kazanabilmesi için ciddi bir fırsat boks filmler. Filmde geçirdiği ciddi fiziksel değişimin yanı sıra duygusal sahnelerdeki başarısı da eklenince Jake Gyllenhaal’ın gerçekten kayda değer bir performans sergilediğini söylemek mümkün.
Rachel McAdams bu yıl yükselişe geçen oyuncuların başında geliyor. True Detective’deki rolüyle hatrı sayılır övgüler almasının dışında bu yılın Oscar yarışçılarından Spotlight’ın da kadrosunda yer alıyor. Bunların dışında da Southpaw, Aloha gibi dikkat çeken filmlerin kadrosunda yine Rachel McAdams var. Bu filmde de Billy Hope’un eşini canlandıran Rachel McAdams gayet iyi iş çıkarmış. Keşke filmdeki süresi daha fazla olabilseymiş ama konu gereği bu durumu eleştirebilmem mümkün değil.
Filmde Jake Gyllenhaal ve Rachel McAdams dışındaki dikkat çeken isimlerin başında Forest Whitaker geliyor. İzlemekten keyif aldığım oyunculardan biri olan Whitaker, bu filmde Billy’nin antrenörü olarak yine gayet iyi iş çıkarmış. 50 Cent de filmin kadrosundaki oyunculardan biriydi. Gerçi canlandırdığı karakter görmezlikten gelmek isteyeceğim cinsten, filmin eksilerinden biri olan yanlış bir karakterdi de her neyse.
Sonuç olarak Southpaw çok üst düzey bir film olmasa bile benim gibi boks filmi sevenleri tatmin etmeye yetecek, iyi bir film. Boks sahnelerinin yanı sıra duygusal sahnelerdeki başarısı da filmin benim gözümdeki değerini arttıran temel unsurlardan biri. Bunların üzerine oyunculuk başarısı da eklenince Southpaw yılın bir şans verilmeyi hak eden filmlerinden biri haline geliyor…
Yorum Yazın