Uzun bir aranın ardından bir vizyon filminin yorumuyla karşınızdayım. Yılın ilk yarısını geçtiğimiz hafta tamamladık ve bu süreçte pek ilgimi çeken film de yayınlanmadı. Hal böyle olunca benim için izleyip, yorumlayacak pek bir şey de çıkmadı. (Çıktığı dönem büyük olay olup şimdilerde unutulan Fifty Shades of Grey ve izlemek isteyip henüz vakit bulamadığım 1-2 film dışında) Ta ki Pixar’ın son harikası Inside Out çıkana kadar…

Sinemada hayal gücünü gösterebilmenin en etkin yollarından biri olan animasyon filmlerle aslında aram hiç fena değildir. Up, Toy Story serisi, Finding Nemo, Frozen, Ratatouille çok sevdiğim animasyonlardan sadece birkaç tanesi. Bu saydığım animasyonların hemen hepsinin (Frozen hariç) ortak özelliği ise Pixar stüdyolarından çıkmış olması. Pek çok unutulmaz animasyonu hazırlayan Pixar, buna karşın son yıllarda biraz durgundu. Öyle ki 2009’da Up ve 2010’da Toy Story 3 ile iki yıl üst üste Oscar’da en iyi film kategorisine girerek büyük başarıya imza attıktan sonra bir daha o seviyede bir animasyon çıkaramadı Pixar. (2012 yapımı Brave kendi kategorisinde Oscar kazanabilmiş olabilir ama bence o da diğer Pixar filmlerinin gerisindeydi) Bu yıl ise ünlü animasyon şirketi yeniden harika bir yıl geçirmeye çok yakın. Bu yazıda bahsedeceğim Inside Out aldığı çok çok iyi eleştirilerle “Up’tan bu yana en iyi Pixar yapımı” tarzında pek çok övgü aldı. Bir de Pixar’ın asıl bombasının yıl sonunda çıkacak “The Good Dinosaur” olacağı ve o filmin de Oscar’da en iyi film kategorisini zorlayabileceği konuşuluyor. Kim bilir belki de “Inside Out” ve “The Good Dinosaur” ikisi birden en iyi filme aday olarak yepyeni bir tarih yazacak. Neyse şimdi The Good Dinosaur’u boşvererek Inside Out’tan bahsetmeye başlayalım…

Minik Riley'nin sevimliliği filmi sempatik kılan unsurlardan sadece bir tanesiydi...
Minik Riley’nin sevimliliği filmi sempatik kılan unsurlardan sadece bir tanesiydi…

Inside Out, her şeyden önce inanılmaz hoş, çok orijinal bir konuya sahip. Filmde beynimizin içinde aslında neler döndüğüne dair çok orijinal bir bakış açısı getirilmiş. Örnek vermek gerekirse neşeli olmamızı sağlayan Neşe adlı bir karakterimiz var beynimizin içinde, üzüntülü olmamıza neden olan Üzüntü diye bir karakterimiz var. Korkmamızı sağlayan Korku karakterimiz var. Bu şekilde kendilerini afişte görebileceğimiz beş tane ana karakter beynimiz içerisinde yer alıyor. Bunlar zaman zaman ortak hareket ediyorlar, zaman zaman ise ayrılığa düşebiliyorlar. Sonuç olarak beynin merkezinde bu beş arkadaş ne derse beyin o kararı alıyor. Tabii spesifik olarak beynine odaklandığımız da bir karakter var, küçük bir kız çocuğu olan Riley.

Hikaye aslında Riley’nin ailesinin başka bir şehre taşınma kararı almasıyla başlıyor. Riley için bu durum çok zorlayıcı bir süreçtir ve beyin merkezinde de işleri karmaşıklaştırır. Tam bu sırada da Neşe ve Üzüntü’nün beyin içinde çeşitli zorluklarla baş etmesi gerekir. Bu durum da bizim beyin içinde keyifli bir yolculuğa çıkmamıza sebebiyet veriyor.

Animasyon karakterlerin çizimleri konusunda Pixar her zamanki gibi harika iş çıkarmış...
Animasyon karakterlerin çizimleri konusunda Pixar her zamanki gibi harika iş çıkarmış…

Filmin içerisinde orijinal düşünce gerçekten güzel bir şekilde detaylandırılmış. Beynin içinde karşılaşılan şeyler gerçekten yaratıcıların hayal güçlerine hayran kalmamızı sağlıyor. Mesela uçak ile yemek yedirme sahnesine ve rüya çekimi düşüncelerine bayıldım. Bununla beraber özellikle Riley dışındaki beyinlere yaptığımız kısa yolculuklar filmin en komik sahnelerini oluşturmuş. Keşke o kısımlar biraz daha fazla tutulsaymış diye hayıflanmadım değil.

Özellikle geçen sezonki animasyon filmlerde animasyonların aksiyona boğulmasından çok şikayetçi olmuştum. Inside Out bu durumu büyük oranda yenmiş ve aksiyon olmadan da iyi animasyon yapılabileceğini göstermiş. Filmde hiç aksiyon yok denemez tabii ama o kadarı da gişeye de oynayan bir film için gayet doğal.

Uzun lafın kısası Inside Out; mutlaka izlenmesi gereken, zengin hayal gücü barındıran, iyi mesajlar veren üst düzey bir animasyon. 2015 yılındaki diğer filmler ne kadar iyi çıkar şimdiden bilemiyorum ama büyük ihtimalle benim için 2015’in en iyi filmleri listesinde de yer bulacak, tıpkı filmdeki pek çok detayın uzun süre kafamda yer edineceği gibi…

Inside Out

8.5

Puan

8.5/10

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.