Oscar için geri sayım artık sona ermek üzere. 22 Şubat’ı 23 Şubat’a bağlayan gece merakla beklenen ödüller sahiplerini bulacak. Ben de ödüller öncesi en son tahminlerimi paylaşmak istedim.
Özellikle geçen seneki Oscar töreninin tamamen ezber sonuçlardan oluşması nedeniyle Oscar döneminin aday açıklanma faslıyla daha çok ilgilenmeye başladım. Doğrusu ödüllerin kimlere gideceğine dair pek bir heyecanım kalmamıştı. Zaten fark etmişsinizdir aday tahminlerim için sürekli güncellemeler yapıyordum ama kazanan tahminlerinde pek güncelleme yapıp, özel yazılar yazamadım. Fakat son gelişmelerin bu yılki Oscar gecesinin son yılların en heyecanlı gecesi olacağının habercisi olması biraz olsun heyecan yarattı bende de. Detayları paylaşmak üzere kategorilere geçelim…
En İyi Film
Benim Oscar sezonlarını yakından takip etmeye başladığım yıl olan 2011’den beri her sezonda en iyi film ödülü için ciddi bir favori vardı. Her ne kadar Argo’nun kazandığı yıl Ben Affleck’in yönetmen adayı olmayışı nedeniyle ödül Lincoln veya Life of Pi’a gider mi diye düşünmüştüm fakat yine de favori konumunda olan Argo kazanmıştı. Bu kez ise gerçekten bir favori yok. Sezon başından beri özellikle eleştirmenlerle ilgili tüm ödülleri Boyhood silip süpürmüştü, bu ödüllerin üstüne Altın Küre’nin de gelmesiyle birlikte pek çok kişiye göre yarış tamamlanmıştı. Fakat Altın Küre’de komedi kategorisinde bile zafer kazanamayan Birdman, meslek birliklerinden büyük destek gördü. Önce PGA ödülünü kazandı, ardından SAG ve DGA ödülleri geldi. Tüm bunlar ibreyi bir an Birdman’e çevirir gibi oldu fakat en son verilen büyük ödül olan BAFTA’nın Boyhood’a gitmesi kafaları iyice karıştırdı.
Şu an Birdman’in mi Boyhood’un mu kazanacağı tamamen muamma. Hangisi kazanırsa kazansın asla sürpriz olarak nitelendirilemez. İlla iki film arasından bir seçim yapmamı isterseniz Birdman derim. Hemen hemen her dalda iddialı olan filmin sektöre dair bir konuyu da işlemesi nedeniyle şanslı olduğunu düşünüyorum. Fakat Birdman’in müzik kategorisinden aday adaylığından diskalifiye edilmesi ve kurgu kategorisinde aday bile yapılmaması biraz düşündürüyor.
Şu ana kadar sadece iki filmden bahsettik. Peki ya diğerleri, hiç mi şansları yok? Son yıllarda en iyi film kategorisinde hiç ciddi bir sürpriz yaşanmamış. Fakat bu yıl Birdman ve Boyhood’un arasında çok büyük bir çekişme olması acaba aradan bir film çıkabilir mi diye düşündürüyor. Böyle bir ihtimali gerçekleştirebilecek tek bir film var o da The Grand Budapest Hotel. Filmin ilk başlarda aday bile olabileceğinden şüpheliydik fakat çok büyük bir destek görerek ilerledi ve son olarak BAFTA’da tam beş kategoride ödüle ulaştı. Büyük ihtimalle Oscar’da da benzer tabloyu göreceğiz ve en çok ödül alan film olacak The Grand Budapest Hotel. Belli mi olur belki de büyük bir sürpriz yaşarız ve ödüllerden biri de en iyi film ödülü olur?
Weinstein her ne kadar The Imitation Game için agresif bir kampanya yapmış olsa da filmin BAFTA’da bile sıfır çekmesi filmin Oscar şansını sıfıra indirdi. Gişede harikalar yaratan American Sniper’ın milliyetçilerden oy alacağı aşikar ama ödül ihtimalinden bahsetmek hayalcilik olur. Zaten öyle bir şey de olmasın yoksa Oscar algısı pek çok kişide geri alınması zor şekilde değişecektir. Whiplash her ne kadar yılın izleyici favorilerinden olsa da ödül için çok zayıf kalıyor, nesinin bu kadar çok sevildiğini anlayamadığımız The Theory of Everything de zayıf halkalardan biri.
Benim bu kategorideki şahsi favorim Whiplash fakat ne yazık ki hiç şansı yok. Kazanma ihtimali olan filmler Birdman ve Boyhood’a eşit mesafedeyim. Galiba Birdman’i birazcık daha fazla sevdim ama son günlerde pek çok kişi tarafından Birdman’in göklere çıkarılması, Boyhood’un ise yerin dibine sokulması beni rahatsız ediyor. Galiba o nedenle Boyhood kazansa da aynı oranda sevineceğim.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Birdman (%46)
- Boyhood (%45)
- The Grand Budapest Hotel (%8)
- The Imitation Game
- Whiplash
- American Sniper
- The Theory of Everything
- Selma
En İyi Yönetmen
Tamamen muallakta olan kategorilerden biri de yönetmen kategorisi. Her ne kadar genellikle en iyi filmle en iyi yönetmen kategorileri aynı filme gidiyor olsa da son yıllarda bu durum tersine dönmeye başladı. Son iki yılda Argo ile Life of Pi, 12 Years a Slave ile ise Gravity en iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü bölüştüler. Bu yıl da benzer bir tablo görebiliriz fakat iki kategori için Birdman ve Boyhood ile ilgili dört kombinasyonda neredeyse eşit olasılıklarda. Yani en iyi film kategorisinde dediklerim bu kategori için de geçerli. Net favori yok!
The Grand Budapest Hotel’in mimarı Wes Anderson’ı senaryo kategorisinde değerlendirme ihtimalleri daha yüksek, Cannes galibi Bennett Miller ve bence sürpriz sayılabilecek bir adaylık alan Morten Tyldum’un ise hiç şansları yok…
Ben şahsen bu kategorideki Morten Tyldum dışındaki adayların itiraz edilmeyecek doğru seçimler olduğunu düşünüyorum. Alejandro Gonzelez Inarritu ve Richard Linklater’ın gerçekten filmlerin başarısında ciddi payları olduğunu düşünüyorum. İkisi arasında seçim yapmak benim için de çok zor.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Alejandro Gonzalez Inarritu | Birdman (%48)
- Richard Linklater | Boyhood (%47)
- Wes Anderson | The Grand Budapest Hotel (%4)
- Bennett Miller | Foxcatcher
- Morten Tyldum | The Imitation Game
En İyi Erkek Oyuncu
Yarışın gidişatının sonradan değiştiği kategorilerden biri en iyi erkek oyuncu kategorisi oldu. Eleştirmen ödüllerinden büyük çoğunluğunu Michael Keaton aldı ve Altın Küre’de de Keaton’ın kendi kategorisinde ödülü alması Oscar için favori olduğunu düşünmemize yol açtı. Fakat unuttuğumuz bir şey vardı The Theory of Everything’in eleştirmenlerin pek sevdiği bir film olmaması, bu nedenle Eddie Redmayne’i de ödüllendirmeye pek yanaşmadılar. SAG ve BAFTA ödüllerini kazanmasıyla birlikte Eddie Redmayne’in adı öne çıktı. Stephen Hawking’i gerçekten başarıyla canlandıran ve zor bir rolün üstesinden gelen Eddie Redmayne şu an birkaç adım önde gözüküyor. Fakat Michael Keaton’ın rolü oyuncular tarafından sevilmeye çok müsait bir rol ve hafife almamak lazım.
Ödülün Michael Keaton ve Eddie Redmayne dışına gitmesi bir hayli zor. Bradley Cooper sürpriz yaparak aday olmuştu üç yıl üst üste aday oluşu sonunda bir ödüle dönüşür mü dersiniz? Bence çok zayıf bir ihtimal…
Benim bu kategoride adaylar arasından kazanmasını istediğim isim ve performansını en çok beğendiğim ise Steve Carell fakat gerçekçi olmak gerekirse kazanma olasılığı yok. Keaton ve Redmayne arasında ise ayrım yapmakta zorlanıyorum. Fakat galiba Michael Keaton kazanırsa daha çok sevineceğim.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Eddie Redmayne | The Theory of Everything (%60)
- Michael Keaton | Birdman (%35)
- Bradley Cooper | American Sniper
- Steve Carell | Foxcatcher
- Benedicth Cumberbatch | The Imitation Game
En İyi Kadın Oyuncu
Muallakta olan kategorilerden kazananları neredeyse kesin olan kategorilere geldik. Julianne Moore, Still Alice ile birlikte yıllardır beklediği Oscar’ına sonunda kavuşacak. Julianne Moore’un Still Alice’te gerçekten çok iyi olduğunu düşünsem de sezon içerisinde bu kadar öne çıkışını biraz da kariyer ödülü olarak görülecek olmasına da bağlıyorum. Tabii bunda hiçbir sakınca yok çünkü dediğim gibi performansı da gerçekten yılın en iyi performanslarından biri.
Julianne Moore’u en çok zorlayacak ismin Rosamund Pike olması beklenebilirdi. Fakat Gone Girl Akademi’den en büyük kesiği yiyen filmlerden biri oldu ve Rosamund Pike dışında hiçbir kategoride varlık gösteremedi. Eleştirmenlerden en az Julianne Moore kadar ödül alan Rosamund Pike’ın Oscar gecesi sürpriz yapması bir hayli zayıf ihtimal anlayacağınız.
Yarıştaki bir diğer önemli isim Marion Cotillard. Daha önce önemli ödüllerde Julianne Moore ile karşılaşmadılar fakat Marion Cotillard’ın da kazandığı pek çok önemli eleştirmen ödülü var. Fakat daha önce kazandığı Oscar’ı olması şansını bir hayli düşürüyor. Reese Witherspoon da aynı sebepten dolayı ödüle uzak durumda. Felicity Jones’un ise niye aday olabildiğini dahi anlayabilen yok herhalde. Üstelik Jennifer Aniston’ın harika performansı yarış dışı kalmışken…
Benim bu kategoride şahsen kazanmasını istediğim isim çok sevdiğim Gone Girl’ün Oscar’daki tek temsilcisi olan Rosamund Pike. Fakat Felicity Jones dışında kim kazanırsa kazansın itiraz edemeyecek bir konumdayım.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Julianne Moore | Still Alice (%95)
- Rosamund Pike | Gone Girl (%3)
- Marion Cotillard | Two Days, One Night (%2)
- Reese Witherspoon | Wild
- Felicity Jones | The Theory of Everything
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Üzerinde konuşacak hiçbir şeyin olmadığı kategorilerden biri yardımcı erkek oyuncu kategorisi. Sene boyunca değişmeyen beşli Oscar’a aday oldu ve bütün ödülleri silip süpüren J.K. Simmons elbette Oscar’ı da kazanacak. Benim desteklediğim isim de J.K. Simmons’tan başkası değil.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- J.K. Simmons | Whiplash (%99)
- Edward Norton | Birdman
- Mark Ruffalo | Foxcatcher
- Ethan Hawke | Boyhood
- Robert Duvall | The Judge
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Bu yılın en zayıf kategorisiydi yardımcı kadın oyuncu kategorisi ve bu kategorideki zayıflığı iyi değerlendiren Patricia Arquette tüm ödülleri silip süpürdü. Şahsen performansını pek beğenmediğim Patricia Arquette’in Oscar almasını istemiyorum ama bu durumu değiştirecek hiç kimse yok.
Benim kendi beğenim açısından bu kategoride çok güçlü gördüğüm bir aday yok ama Emma Stone’un biraz daha iyi olmasını ve ödülü kazanmasını isterdim.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Patricia Arquette | Boyhood (%99)
- Emma Stone | Birdman
- Meryl Streep | Into the Woods
- Keira Knightley | The Imitation Game
- Laura Dern | Wild
En İyi Özgün Senaryo
Özgün senaryo dalında öne çıkan film The Grand Budapest Hotel gibi gözüküyor. Akademi üyeleri büyük ihtimalle Wes Anderson’ı yönetmen kategorisinde değil de senaryo kategorisinde ödüllendirmek isteyecek. Diğer güçlü iki aday ise Birdman ve Boyhood.
Sadece bu dalda adaylık alabilen Nightcrawler ve aday olduğu her kategoride ödüle uzak gözüken Foxcatcher kategorinin zayıf halkaları.
Benim kişisel fikrim The Grand Budapest Hotel’in senaryosunun kesinlikle ödüllük bir senaryo olmadığı yönünde. Aslında bu kategorideki hiçbir filmin senaryosunun çok çok iyi olduğuna inanmıyorum ama sanırım ben olsam oyumu Nightcrawler’dan yana kullanırdım…
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- The Grand Budapest Hotel (%45)
- Birdman (%35)
- Boyhood (%15)
- Nightcrawler
- Foxcatcher
En İyi Uyarlama Senaryo
Gone Girl’ün adaylar arasında yer almamasıyla herkesi şok eden bu kategoride kağıt üzerinde The Imitation Game önde gözüküyor. Fakat en son BAFTA ödüllerinde bu kategoride ödülün The Theory of Everything’e gitmesi kafaları karıştırdı. Galiba The Imitation Game’in bu kategoride de kaybedip sıfır çekmesi ciddi bir olasılık.
Bu kategoride çok konuşulan bir konu ise kısa filmden uzun metraja dönüştürülen Whiplash’in orijinal senaryoda değil de burada yarışması oldu. Bu hoş olmayan durum belki de Whiplash için avantaja dönüşebilir. Çünkü bu kategorideki adaylara bakıldığında Whiplash’in kazanma ihtimali oldukça kuvvetli. Eğer ki Whiplash için sevgi gösterisinde bulunmak istenirse bunun için en uygun kategorilerden bir tanesi bu kategori…
The Theory of Everything’in senaryosunun zayıf olduğuna ve filmin asıl problemlerinden biri olduğuna inanıyorum. Fakat belki de bu kategoride tıpkı BAFTA’da yaptığı gibi Oscar’da da zafere ulaşabilir. American Sniper ve Inherent Vice ise uzak ihtimal olarak gözüküyorlar.
Benim bu kategoride kazanmasını istediğim film Whiplash, fakat The Imitation Game’in kazanması da beni rahatsız etmez. Filmin senaryosunun oldukça başarılı olduğuna inanıyorum. Inherent Vice’ı ise henüz izlemediğimi belirtmem gerekiyor.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- The Imitation Game (%35)
- Whiplash (%30)
- The Theory of Everything (%25)
- American Sniper
- Inherent Vice
En İyi Görüntü Yönetmenliği
Görüntü yönetmenliği ya da diğer adıyla sinematografi kategorisinde sene başından beri öne çıkan film Birdman. Gerçekten harika görüntülerden oluşan Birdman muhtemelen pek sorun yaşamadan bu kategoride zafere ulaşacak.
Birdman’in sürpriz bir şekilde kazanamaması halinde bunun sorumlusu olabilecek iki film var biri The Grand Budapest Hotel diğeri ise Amerika dışındaki ödüllerde bu kategoride pek çok zafer kazanan Ida.
Benim bu kategoride kazanmasını istediğim film de Birdman, fakat The Grand Budapest Hotel kazanırsa da itirazım olmaz.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Birdman (%70)
- Ida (%20)
- The Grand Budapest Hotel (%5)
- Mr. Turner
- Unbroken
En İyi Kurgu
Her ne kadar pek çok kişi Boyhood’un kazanacağını düşünse de bence tahmin etmenin en zor olduğu kategorilerden bir tanesi en iyi kurgu kategorisi. Bu kategoriyle en iyi film kategorisi genelde uyumlu oluyor. Birdman’in olmadığı bir ortamda Boyhood’un öne çıkması normal. Fakat BAFTA’da bu ödülü Whiplash aldı. American Sniper ve The Grand Budapest Hotel’in de bence alma şansı mevcut.
Benim bu kategorideki kişisel favorim Whiplash. Whiplash’in en başarılı olduğu yönlerinden birinin kurgusu olduğuna inanıyorum fakat Boyhood’un ödülü alması halinde itiraz edilemeyecek kategorilerden biri olarak görüyorum. The Grand Budapest Hotel ise bence kurgu olarak içlerinden en zayıfıydı, aday olmasa da olurdu bence.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Boyhood (%35)
- Whiplash (%30)
- American Sniper (%20)
- The Grand Budapest Hotel
- The Imitation Game
En İyi Prodüksiyon Tasarımı
Bu kategorinin favorisi net bir şekilde The Grand Budapest Hotel. Ben Mr. Turner’ın da iddialı olabileceğini düşünüyordum fakat BAFTA’da bile ödülü alamayınca Mr. Turner’ın şansını abarttığımı düşündüm.
Sürpriz yapmaya müsait olan diğer iki film ise Into the Woods ve Interstellar. Fakat her iki filme de genel anlamda çok destek gelmediği için bu kategoride de zafere ulaşmaları bana zor geliyor.
Ben şahsen The Grand Budapest Hotel’in bu kategoride zaferi hak ettiğine inanıyorum ama Into the Woods veya Interstellar kazansa sanırım daha çok sevineceğim.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- The Grand Budapest Hotel (%75)
- Into the Woods (%10)
- Interstellar (%8)
- Mr. Turner
- The Imitation Game
En İyi Kostüm Tasarımı
Yine The Grand Budapest Hotel’in favori olduğu ama Into the Woods’un sürpriz yapabileceği bir kategorideyiz. Diğer adayların şansı ise bir hayli az.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- The Grand Budapest Hotel (%55)
- Into the Woods (%35)
- Mr. Turner
- Maleficent
- Inherent Vice
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı
Sadece üç aday bulunmasına karşın tahmin etmenin en zor olduğu kategorilerden biri makyaj ve saç kategorisi. Üç adayın da şansının olduğunu belirtmekle beraber genel olarak yarışta güçlü olan The Grand Budapest Hotel’e bir ödülün de buradan verilebileceğini düşünüyorum. Fakat Guardians of the Galaxy ve Foxcatcher da kazanabilir.
Benim bu kategorideki favorim Foxcatcher ama kazanacağına inancım pek yok. Guardians of the Galaxy’nin ödüle ulaşmaması en büyük arzum, yılın en kötülerinden olan bir filmin “Oscar ödüllü” durumuna geçmesi kesinlikle istemeyeceğim bir durum olurdu.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- The Grand Budapest Hotel (%45)
- Guardians of the Galaxy (%35)
- Foxcatcher (%20)
En İyi Müzik
Bu kategorideki yarış The Theory of Everything ve The Grand Budapest Hotel arasında geçecek gibi gözüküyor. The Theory of Everything kategorinin favorisi olarak öne çıkıyordu fakat BAFTA’da bile ödülü The Grand Budapest Hotel’in alması kafaları karıştırdı.
Bu yılın izleyici tarafından en çok konuşulan müzikleri Hans Zimmer imzalı Interstellar müzikleriydi fakat Oscar’da Interstellar zaferi zayıf ihtimal olarak gözüküyor bu kategoride. The Imitation Game’in de sürpriz yapma potansiyeli bulunduğunu unutmamak gerek.
Benim şahsen adaylar arasında favorilerim Interstellar ve The Grand Budapest Hotel. Çoğu kategoride görmezden gelinen Interstellar’ı Oscar’la tanıştıracak her kategori kabulümdür zaten.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- The Theory of Everything (%40)
- The Grand Budapest Hotel (%35)
- Interstellar (%10)
- The Imitation Game (%10)
- Mr. Turner
En İyi Şarkı
Selma’nın her ne kadar en iyi film adaylığı alsa da pek çok kategoriden dışlanması Oscar adayları açıklandığında en çok konuşulan konulardan biri olmuştu. En iyi şarkı kategorisinin favorisi Selma’dan “Glory” şarkısı ve Selma en azından bu kategoriyle “Oscar ödüllü” unvanına kavuşturulmak istenecek gibi.
Glory’yi tahtından edebilecek şarkı ilginç şekilde Oscar adayları açıklandığında en çok konuşulan bir diğer film olan The Lego Movie’den. Animasyon kategorisinde sürpriz şekilde aday edilmeyen The Lego Movie’nin hit olmuş şarkısı Everything Is Awesome’un ciddi bir şansı olabilir. Diğer adayları da küçümsememek ve sürprizlere hazırlıklı olmak gerek.
Benim bu kategorideki kişisel favorim yılın görmezlikten gelinen harika filmi Begin Again’deki en güzel şeylerden biri olan “Lost Stars”. Dinlemeye doyamadığım şarkının Oscar kazanması harika olurdu fakat The Lego Movie’nin en güzel şeyi olan Everything Is Awesome’un kazanması da beni aynı derecede sevindirirdi.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Selma | Glory (%60)
- The Lego Movie | Everything Is Awesome (%30)
- Glen Campbell: I’ll Be Me | I’m Not Gonna Miss You
- Begin Again | Lost Stars
- Beyond the Lights | Grateful
En İyi Görsel Efekt
Son yıllarda hep kazananı çok önceden belli kategorilerden biriydi bu kategori ama bu kez gerçekten sıkı bir rekabet var. Interstellar’ın normal şartlarda favori olması bekleniyordu ama hem filmin yeterince herkesçe benimsenememesi hem de Paramount’un kampanya işinde çok beceriksiz olması nedeniyle Interstellar’dan ziyade Dawn of the Planet of the Apes öne çıkmış gözüküyor. Guardians of the Galaxy de küçümsenmemesi gereken bir diğer ihtimal.
Benim bu kategoride kazanmasını istediğim film harika görselliğiyle Interstellar fakat Dawn of the Planet of the Apes’i izlemedim. Eğer övüldüğü kadar efektleri başarılıysa belki de ödülü kazanmasına itiraz etmemem gerekiyordur.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Dawn of the Planet of the Apes (%42)
- Interstellar (%40)
- Guardians of the Galaxy (%15)
- X-Men: Days of Future Past
- Captain America: The Winter Soldier
En İyi Ses Kurgusu
American Sniper ve Interstellar arasında geçmesi beklenen bu kategoride American Sniper’ın iyi kampanyası, Interstellar’ın yetersiz kampanyası bizi American Sniper sonucuna götürüyor gibi. Birdman de sürpriz için kenarda bekliyor.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- American Sniper (%50)
- Interstellar (%35)
- Birdman (%10)
- Unbroken
- The Hobbit: The Battle of the Five Armies
En İyi Ses Miksajı
Ses kurgusunun kardeşi olarak gördüğüm bu kategoride American Sniper ve Interstellar yarışına Whiplash de dahil durumda. Hatta ben Whiplash’in kazanmak için en avantajlı olan film olduğunu düşünüyorum. Fakat American Sniper ve Interstellar’ın da ciddi anlamda şansı mevcut.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Whiplash (%35)
- American Sniper (%30)
- Interstellar (%25)
- Birdman
- Unbroken
En İyi Yabancı Film
Kış Uykusu’nun adaylar arasında olmayışının üzüntüsünü yaşadığımız bu kategoride en büyük favori benim hiç sevmediğim Ida. Ida’nın zaferi çok yüksek ihtimal olarak gözükse de bir sürpriz olabilme ihtimaline inanmak istiyorum. Bu sürprizi yapmaya en müsait aday ise Altın Küre galibi Leviathan.
Benim bu kategorideki kişisel favorim Tangerines fakat sanırım filmin hiç şans tanınmamasına rağmen ilk beşe girmesiyle yetinmek durumunda kalacağım.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Ida (%80)
- Leviathan (%15)
- Wild Tales
- Tangerines
- Timbuktu
En İyi Animasyon
Bu kategorinin normal şartlarda en büyük favorisi The Lego Movie idi fakat sürpriz şekilde The Lego Movie’nin aday olamaması nedeniyle yarışın favorisi durumuna How to Train Your Dragon 2 geldi. Çok iyi bir kampanya yapan film zafere ulaşmaya çok yakın. Sürpriz olasılığından bahsedecek olursak Big Hero 6 bunu yapmaya en yakın film durumunda. The Tale of Princess Kaguya da çok beğenildi ama ödülü uzanmaya gücü yetmeyecektir.
Benim bu kategorideki kişisel favorim ise Big Hero 6. Düşük bir olasılık olsa da umarım kazanabilir. Eğer How to Train Your Dragon 2 kazanırsa ödülü ilk film için almış gibi düşünerek kendimi avutmaya çalışacağım.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- How to Train Your Dragon 2 (%80)
- Big Hero 6 (%15)
- The Tale of Princess Kaguya
- Song of the Sea
- The Boxtrolls
En İyi Belgesel
Kısa film kategorileri hakkında pek çok kişi gibi hiçbir şey bilmediğim için bir şey yazamayacağım. Dolayısıyla son kategorimiz belgesel kategorisi. Aslında belgesel kategorisi de maalesef hala çok uzak olduğum bir kategori. Bu yıl özellikle Citizenfour’u izlemek için niyetlendiysem de tek bir belgesel filmi bile izlemedim. Umarım gelecek yıldan itibaren film izleme düzenimi iyice yerine oturturum ve belgesel kategorisinden de filmler izlemeye başlayabilirim.
Her ne kadar filmler hakkında çok bilgim olmasa da kategorinin gidişatı hakkında az çok bilgi sahibiyim elbette. Citizenfour çoğu ödülü kazanarak en büyük favori olduğunu kanıtladı. Fakat Leonardo DiCaprio’nun yapımcıları arasında olduğu Netflix belgeseli Virunga için yoğun bir kampanya yürütülüyor. Yine de bu kampanyanın yeterli olması bence zor.
Tahmin sıralamam ve bana göre kazanma olasılıkları şöyle:
- Citizenfour (%70)
- Virunga (%20)
- Finding Vivian Maier
- Last Days in Vietnam
- The Salt of the Earth
Oscar 2016 tahminlerine ilişkin yazılarda görüşmek üzere…
Yorum Yazın