Bu yılın merakla beklediğim filmlerinden bir tanesi Up in the Air, Juno gibi filmlere imzasını atmış ve 4 Oscar adaylığı bulunan Jason Reitman’ın hem yönettiği hem senaryosunu yazdığı “Men, Women & Children” idi. İlgimi çeken bir konuya sahip olan film, bunun yanı sıra pek çok sevdiğim ismi de kadrosunda bir araya toplayınca filme ilgimin artması kaçınılmazdı. Fakat ne yazık ki eleştirmenler tarafından hiç sevilmeyen film, yılın kenarda köşede kalmış ve hiçbir ödüle ulaşamamış filmlerinden biri oldu. Tabii bu durum benim beklentilerimi pek de düşürmedi. Sonuçta her ne kadar eleştirmen yorumları önemli olsa da onların yanıldığı pek çok filme de rastlamak mümkün…
Men, Women & Children; son yıllarda hızla artmakta olan teknoloji bağımlılığının aile ilişkilerine etkilerini konu almış bir film. Filmin içerisinde birbirinden bağımsız sayılabilecek birkaç hikaye var, bu hikayelerden bazıları belli noktalarda birleşiyor. Aslında hem işlediği konusuyla hem de farklı hikayeleri tek bir filmde toplamasıyla Men, Women & Children geçen yılki Disconnect’e oldukça benziyor. Belki de filmin en büyük şanssızlığı Disconnect ile çok yakın zamanlarda yayınlanmış olması. Disconnect’i izleyip oldukça beğenmiş biri olarak ben Men, Women & Children’ı da epey beğendim ama Disconnect’in gerçekçiliği daha ön planda tuttuğunu ve bu açıdan biraz daha etkileyici olduğunu söyleyebilirim.
Teknolojinin hayatımızı olumlu etkilediği yönler olduğu kadar olumsuz etkilediği yönler olduğu da aşikar. Belki de teknolojinin en çok olumsuz etkilediği noktalardan biri de aile ilişkileri. Eskiden tek bir televizyon etrafında toplanan ya da başka aktiviteler için bir araya gelen aile bireyleri bugün özellikle çocukların teknolojik oyuncakların esiri olması nedeniyle güçlükle bir araya gelebiliyor. Bir araya gelinen anlarda bile çocuklar telefonlarında ve tabletlerinde oyununu oynamaya, ya da arkadaşlarıyla mesajlaşmaya devam ediyor. Sadece çocuklar değil, eminim sizin de çevrenizde telefonunu elinden bir an olsun düşürmeyen, her yaptığını Facebook’ta ya da diğer platformlarda paylaşan tanıdıklarınız vardır. Jason Reitman işte bu sorunlara değinmiş Men, Women & Children ile. Filmin içinde ilerleyen her hikayede sorunun farklı bir türüne farklı bakış açılarından bakmaya çalışmış. Bunu yaparken de uç noktalardan örnekler vermekten kaçınmamış ve bu da biraz filmin gerçekçiliğine gölge düşürmüş doğrusu. Filme gelen eleştirileri okumadım ama tahmin ediyorum ki filme gelen kötü eleştirilerde bu durumun da etkisi yüksektir.
Filmde pek çok ünlü isim yer alıyor ama benim en çok dikkatimi çeken isim genç hatta çocuk diyebileceğimiz oyuncu Kaitlyn Dever. Geçen yıl The Spectacular Now ve özellikle de Short Term 12 ile dikkatimi çekmeyi başaran Kaitlyn Dever, yine gösterdiği iyi performansla filmin en başarılı isimlerinden biri konumunda. Geleceğinin çok parlak olduğuna inandığım oyuncu ile ilgili umarım yanılmam ve gerçekten iyi noktalara geldiğini görürüz.
Bu yılın parlayan yıldızlarından biri olan ve özellikle The Fault in Our Stars ile dikkatleri çeken Ansel Elgort burada da iyi iş çıkarmış. Vasat komedi filmleriyle tanınan ve her yıl Razzie adayı olarak adından söz ettiren Adam Sandler, alışılmışın dışındaki rolünün üstesinden gelmiş. Adam Sandler’ın ucuz komedi işlerinin çok iyi gişe yapması ve bu filmin gişede adeta dibe vurması da sinema adına üzücü. Demek ki böyle durumlar sadece Türkiye’de yaşanmıyor… Bu yıl Whiplash ile Oscar almaya hazırlanan J.K. Simmons, Breaking Bad’den Hank rolüyle tanıdığımız Dean Norris, son olarak Dallas Buyers Club’ta izlediğimiz Jennifer Garner kadrodaki dikkat çekici diğer isimler arasında. Ayrıca Emma Thompson da anlatıcı rolüyle filme biraz belgesel havası katmış. Fakat iyi mi olmuş kötü mü olmuş emin olamadım.
Özetle Men, Women & Children beklentilerimi karşılayan gayet iyi bir filmdi. Hem teknolojinin etkileri hakkında düşündürmesiyle hem de verdiği seyir zevkiyle yılın izlemeye değer ve bence hak ettiği değeri göremeyen filmlerinden bir tanesi. Aldığı düşük puanlara aldırmadan izleyin, eğer beğenirseniz Disconnect’e de bakmanızı öneririm…
Yorum Yazın