Televizyon sektörünün ve elbette biz diziseverlerin merakla beklediği gün geldi ve bu yıl 68. kez düzenlenecek olan Emmy ödüllerinin adayları açıklandı.
Adaylar arasında her zaman olduğu gibi önceki yıllarda aday olan dizi ve oyuncular baskın olsa da pek çok yeni dizi ve oyuncu da adaylar arasına girmeyi başardılar.
Geçen yıl dramada en büyük ödülü alan Game of Thrones 24 olan adaylık sayısını 25’e çıkarıp drama kategorilerinde adaylık sayısında yine açık ara zirveyi elde etti. Yine geçen yıl komedide büyük ödülü kapan Veep de adaylıklara damgasını vurdu. Geçen sezon 9 adaylık alan dizi bu sezon büyük patlama yaparak tam 16 adaylık aldı. Yani anlayacağınız Veep‘in 5. sezonuyla çıkışa geçtiği konusunda Televizyon Akademisi de benimle hemfikir. Her iki dizinin de zafere bir kez daha ulaşacaklarına kesin gözle bakabiliriz.
Drama dizilerinden Game of Thrones’u takip edenler 13 adaylıkla House of Cards, 10 adaylıkla Downton Abbey ve 7 adaylıkla Better Call Saul oldu. House of Cards’ın özellikle konuk oyuncu kategorilerini domine ederek geçen sezona göre daha fazla adaylık alışı dikkat çekti. Downton Abbey de final sezonuyla adaylık sayısını yükseltti.
Yıllardır eleştirmenlerin aday olamayışına sitem ettiği The Americans ise nihayet en iyi dizi, erkek ve kadın oyuncu dahil 5 dalda adaylık alarak ödüllerin en büyük sürprizine imza attı. Penny Dreadful ve Ray Donovan ise en iyi dizi kategorisine aday olamasalar da sırasıyla 6 ve 5 adaylık alarak sürprize imza attılar. Özellikle Ray Donovan’ın önemli kategorilerde adaylık alması gelecek sezonlarda ana kategoride de adaylık alabilmesi için umut ışığı olabilir.
Drama kategorilerinde en büyük kaybeden şüphesiz Showtime’ın iddialı yeni dizisi Billions oldu ve dizi sıfır çekti. Özellikle erkek oyuncu kategorisinde adaylık alamaması ciddi sürpriz oldu. Geçtiğimiz yılın ana kategori adaylarından olan Orange Is the New Black sadece 1 adaylık alarak şok yaşadı. Louis C.K.’in yeni dizisi Horace and Pete de aldığı 2 adaylıkla pek ilgi görmedi.
Komedi kategorilerinde Silicon Valley adaylık sayısını 11’e yükselterek büyük başarıya imza attı ve Veep’in en yakın takipçisi oldu. Bu arada HBO’nun aynı gece yayınlanan üç dizisi Game of Thrones, Veep ve Silicon Valley’nin toplamda 52 adaylık almış olması inanılmaz bir başarı. 10 adaylık alan Transparent geçen yıl lider olduğu bu alanda liderliğini kaybetmiş gözüktü. The Big Bang Theory‘nin 7 dalda aday olmasına karşın ana kategorilerden tamamen silinmesi de epey dikkat çekici.
Komedide pek çok rekor sahibi dizi Modern Family‘nin adaylık sayısı 4’e kadar düştü. Anlaşılan dizi için artık yolun sonu geliyor. Zaten dizinin reytingleri de epey düşüşteydi bu yıl. Crazy Ex-Girlfriend 4 adaylık almasına karşın kilit kategorilerde (en iyi dizi, kadın oyuncu) adaylığı kaçırmasıyla sevenlerini üzdü.
Mini dizi ve TV filmi kategorilerinde ise American Crime Story ve Fargo tüm adaylıkları aralarına bölüştüler. FX bu alanda büyük hakimiyet kurdu anlayacağınız.
Adaylık sayılarına göre dizi durumlarını da belirttikten sonra ana kategorileri tek tek incelemeye başlayalım…
Adaylık Sayılarına Göre Drama Dizileri
- Game of Thrones – 25 adaylık
- House of Cards – 13 adaylık
- Downton Abbey – 10 adaylık
- Better Call Saul – 7 adaylık
- Mr. Robot, Penny Dreadful – 6 adaylık
- Ray Donovan, The Americans – 5 adaylık
- Homeland, The Good Wife, The Knick, The Man in the High Castle – 4 adaylık
- Empire, Gotham, Masters of Sex, Narcos, Vikings – 3 adaylık
- Bates Motel, Black Sails, Bloodline, Daredevil, Jessica Jones, Horace and Pete, Outlander, The Walking Dead, Vinyl – 2 adaylık
- Hannibal, How to Get Away With Murder, Limitless, Minority Report, Orange is the New Black, Orphan Black, Rush Hour, Sense 8, The Affair, The Blacklist, The Whispers, UnREAL – 1 adaylık
Adaylık Sayılarına Göre Komedi Dizileri
- Veep – 16 adaylık
- Silicon Valley – 11 adaylık
- Transparent – 10 adaylık
- The Big Bang Theory – 7 adaylık
- Crazy Ex-Girlfriend, Master of None, Modern Family, Unbreakable Kimmy Schmidt – 4 adaylık
- Black-ish, Mom – 3 adaylık
- Brooklyn Nine-Nine, Getting On, Grace and Frankie, Shameless – 2 adaylık
- Baskets, Catastrophe, Galavant, Jane the Virgin, Last Man Standing, Mike & Molly, Mozart In The Jungle, The Last Man on Earth, Girls – 1 adaylık
Drama Kategorilerinde Emmy Adayları
En İyi Drama Dizisi
- Better Call Saul
- Downton Abbey
- Game of Thrones
- Homeland
- House of Cards
- Mr. Robot
- The Americans
Kategorinin tek önemli sürprizi Orange Is the New Black’in yerini The Americans’a kaptırması oldu. Yeni dizi Mr. Robot da beklendiği şekilde adaylık almayı başardı. Son sezonlarıyla bariz düşüşte olan Homeland’in hala adaylık alması ise artık beni şaşırtmıyor fakat anlamakta zorlanıyorum…
En İyi Drama Dizisi Erkek Oyuncu
- Bob Odenkirk (Better Call Saul)
- Kevin Spacey (House of Cards)
- Kyle Chandler (Bloodline)
- Liev Schreiber (Ray Donovan)
- Matthew Rhys (The Americans)
- Rami Malek (Mr. Robot)
Bu kategoride Matthew Rhys’ın adaylığı ciddi sürpriz oldu. Eminim dizinin sıkı fanları bile böyle bir sürprizi beklemiyorlardır. Diğer adaylar ise geçen yılla paralellik gösterdi.
En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncu
- Claire Danes (Homeland)
- Keri Russell (The Americans)
- Robin Wright (House of Cards)
- Taraji P. Henson (Empire)
- Tatiana Maslany (Orphan Black)
- Viola Davis (How to Get Away With Murder)
Tatiana Maslany geçen yılın ardından bu yıl da adaylığı alarak beni inanılmaz sevindirdi. Julianna Margulies’in dizisinin final sezonuyla adaylığı kaçırması ise kısmen sürpriz oldu. Böylece diziyi iki ödülle tamamlamış oldu.
En İyi Drama Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu
- Ben Mendelsohn (Bloodline)
- Jon Voight (Ray Donovan)
- Jonathan Banks (Better Call Saul)
- Kit Harington (Game of Thrones)
- Michael Kelly (House of Cards)
- Peter Dinklage (Game of Thrones)
Beni en çok şaşırtan kategorilerden biri bu kategori oldu. Kit Harington’ın görmezlikten gelineceğini tahmin ediyordum ama yılın sansasyonel karakteri Jon Snow’u canlandıran başarılı oyuncu nihayet ilk adaylığını aldı. Şimdi ödülü de alması en büyük temennim. Mr. Robot’tan Christian Slater’ın adaylığı kaçırması da ciddi sürpriz oldu. Pek çok kişiye göre ödülün favorilerindendi. Better Call Saul’dan Michael McKean’ın adaylığı kaçırması da bence epey talihsiz bir gelişme oldu. Jon Voight ise bir yıllık aranın ardından yeniden adaylar arasına geri döndü.
En İyi Drama Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu
- Constance Zimmer (UnREAL)
- Emilia Clarke (Game of Thrones)
- Lena Headey (Game of Thrones)
- Maggie Smith (Downton Abbey)
- Maisie Williams (Game of Thrones)
- Maura Tierney (The Affair)
Bu kategorinin en büyük sürprizi şüphesiz Maisie Williams’ın da adaylığının eklenmesiyle birlikte Game of Thrones’un kategorinin yarısını domine etmesi oldu. Akademi’nin çocuk oyuncu düşmanlığından dolayı uzun listelerime bile eklemediğim başarılı oyuncunun adaylığına gerçekten çok sevindim. Emilia Clarke da kendisini beğenmeyenlere inat 3. kez Emmy adayı olmayı başardı ki bence sonuna kadar hak edilmiş bir başarı. Geçen yıl ana kategorilerde varlık gösteremeyen The Affair’ın ilk adaylığının Maura Tierney ile gelişi de sürpriz oldu.
En İyi Drama Dizisi Konuk Erkek Oyuncu
- Hank Azaria (Ray Donovan)
- Mahershala Ali (House of Cards)
- Max von Sydow (Game of Thrones)
- Michael J. Fox (The Good Wife)
- Paul Sparks (House of Cards)
- Reg E. Cathey (House of Cards)
Büyük ihtimalle usta oyuncu Max von Sydow zaferini göreceğimiz bu kategoride House of Cards’ın erkekleri hakimiyet kurdular. Michael J. Fox’un kariyerine bir Emmy adaylığı daha eklemesi de ayrı güzel oldu. Umarım The Good Wife’ın bitişiyle birlikte Michael J. Fox’un son Emmy adaylığı olduğu anlamına gelmez bu durum…
En İyi Drama Dizisi Konuk Kadın Oyuncu
- Allison Janney (Masters of Sex)
- Carrie Priston (The Good Wife)
- Ellen Burstyn (House of Cards)
- Laurie Metcalf (Horace and Pete)
- Margo Martindale (The Americans)
- Molly Parker (House of Cards)
Allison Janney televizyonun Meryl Streep’i olma özelliğini sürdürüyor. Aslında Margo Martindale de biraz öyle? Molly Parker’ın adaylığına sevindim ama Laurie Metcalf’ın görmezden gelinmeyişi de mutlu etti. Başarılı oyuncu üç farklı diziyle aynı yıl üç adaylık alarak büyük başarıya imza attı.
En İyi Drama Dizisi Yönetmenlik
- Downton Abbey (Episode 9)
- Game of Thrones (Battle of the Basterds)
- Game of Thrones (The Door)
- Homeland (The Tradition of Hospitality)
- Ray Donovan (Exsuscito)
- The Knick (This is All We Are)
Battle of the Basterds’ın Emmy oylamasına yetişmemesinden çok korkuyordum ki neyse ki korktuğum olmadı. Kategorinin kazananı çok net gibi gözüküyor. Ray Donovan ve The Knick’in buradaki varlıkları ilgi çekici.
En İyi Drama Dizisi Senaryo
- Downton Abbey (Episode 8)
- Game of Thrones (Battle of the Basterds)
- Mr. Robot (eps1.0_hellofriend.mov)
- The Americans (Persona Non Grata)
- The Good Wife (End)
- UnREAL (Return)
Game of Thrones’un bu kategoride farklı bir bölümle yer alacağını tahmin ediyordum doğrusu. Sonucu kestirmenin zor olacağı kategorilerden biri. Keşke Horace and Pete de buraya girebilseydi?
Komedi Kategorilerinde Emmy Adayları
En İyi Komedi Dizisi
- Black-ish
- Master of None
- Modern Family
- Silicon Valley
- Transparent
- Unbreakable Kimmy Schmidt
- Veep
Adaylar tamamen beklendiği şekilde geldi. Black-ish sürpriz görülebilir belki ama son gelişmeler sonrası favoriydi son yer için.
En İyi Komedi Dizisi Erkek Oyuncu
- Anthony Anderson (Black-ish)
- Aziz Ansari (Master of None)
- Jeffrey Tambor (Transparent)
- Thomas Middleditch (Silicon Valley)
- Will Forte (The Last Man on Earth)
- William H. Macy (Shameless)
Bu kategoride ödülü 4 kez kazanıp rekor kıran Jim Parsons’ın bir kez daha aday olamayışı sürpriz olarak görülebilir ancak anlaşılan Akademi artık Parsons’ın ödüle doyduğunu düşünüyor. Thomas Middleditch’in adaylığı da güzel bir sürpriz oldu. Don Cheadle ise nihayet koltuğunu bu yıl bıraktı.
En İyi Komedi Dizisi Kadın Oyuncu
- Amy Schumer (Inside Amy Schumer)
- Ellie Kemper (Unbreakable Kimmy Schmidt)
- Julia Louis-Dreyfus (Veep)
- Laurie Metcalf (Getting On)
- Lily Tomlin (Grace and Frankie)
- Tracee Ellis Ross (Black-ish)
Beni en çok hayal kırıklığına uğratan kategori burası oldu. Rachel Bloom ve Constance Wu’nun kaçan adaylıklarına epey üzüldüm. Bir diğer favorim Gina Rodriguez de bir kez daha adaylığı ıska geçti. Ellie Kemper’ın geçen yıl hak edip alamadığı adaylığı bu kez alması ise tek teselli oldu. Laurie Metcalf ise kategorinin en büyük sürpriziydi şüphesiz.
En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu
- Andre Braugher (Brooklyn Nine-Nine)
- Keegan-Michael Key (Key & Peele)
- Louie Anderson (Baskets)
- Matt Walsh (Veep)
- Tituss Burgess (Unbreakable Kimmy Schmidt)
- Tony Hale (Veep)
- Ty Burrell (Modern Family)
Büyük ölçüde tahmin edilebilir olan bu kategorinin tek sürprizi ise ciddi bir sürpriz oldu. Veep’in çok sayıdaki yardımcı erkeklerinden Matt Walsh, Tony Hale’in yanına eklenen isim oldu. Oysa çoğunluk Hugh Laurie’yi ben ise Timothy Simons’ı sürpriz aday olarak bekliyordum. Tabii Matt Walsh da Veep’in en yeteneklilerinden ve adaylığına itirazımız yok?
En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu
- Allison Janney (Mom)
- Anna Chlumsky (Veep)
- Gaby Hoffmann (Transparent)
- Judith Light (Transparent)
- Kate McKinnon (Saturday Night Live)
- Niecy Nash (Getting On)
Son derece sıkıcı adaylara sahip olan bu kategoride Julie Bowen’ın yokluğu beni şaşırttı. Mayim Bialik’in yokluğu da üzücü oldu benim açımdan.
En İyi Komedi Dizisi Konuk Erkek Oyuncu
- Bob Newhart (The Big Bang Theory)
- Bradley Whitford (Transparent)
- Larry David (Saturday Night Live)
- Martin Mull (Veep)
- Peter Scolari (Girls)
- Tracy Morgan (Saturday Night Live)
En İyi Komedi Dizisi Konuk Kadın Oyuncu
- Amy Schumer (Saturday Night Live)
- Christine Baranski (The Big Bang Theory)
- Laurie Metcalf (The Big Bang Theory)
- Melissa McCarthy (Saturday Night Live)
- Melora Hardin (Transparent)
- Tina Fey & Amy Poehler (Saturday Night Live)
The Big Bang Theory ve Saturday Night Live’ın parsellediği bu kategoride çıkacak sonuç merak konusu. The Big Bang Theory’nin annelerinden birinin kazanması temennim.
En İyi Komedi Dizisi Yönetmenlik
- Master of None (Parents)
- Silicon Valley (Daily Active Users)
- Silicon Valley (Founder Friendly)
- Transparent (Man on the Land)
- Veep (Kissing Your Sister)
- Veep (Morning After)
- Veep (Mother)
Veep adaylıkların yarısını alarak kategorinin tek hakimi oldu. Özellikle Kissing Your Sister bölümünün adaylığı hak ettiğine şüphe yok.
En İyi Komedi Dizisi Senaryo
- Catastrophe (Episode 1)
- Master of None (Parents)
- Silicon Valley (Founder Friendly)
- Silicon Valley (The Uptick)
- Veep (Morning After)
- Veep (Mother)
Master of None’ın bence yanlış bölümü aday oldu ama yine de bu kategoride varlığı sevindirici. Catastrophe ise aldığı adaylıkla şaşırttı. Galiba en azından ilk bölümünü izlemeliyiz?
Mini Dizi / TV Filmi Kategorilerinde Emmy Adayları
En İyi Mini Dizi
- American Crime
- Fargo
- Roots
- The Night Manager
- The People v O.J. Simpson: American Crime Story
American Horror Story sanırım uzun yıllar sonra ilk kez bu kategoride yer almadı.
En İyi TV Filmi
- A Very Murray Christmas
- All the Way
- Confirmation
- Luther
- Sherlock: Abominable Bride
All the Way’in favori olduğu bu dalda zaten çok az aday adayı vardı ve dolayısıyla favoriler zorlanmadı adaylıkta.
En İyi Mini Dizi / TV Filmi Erkek Oyuncu
- Benedict Cumberbatch (Sherlock: Abominable Bride)
- Bryan Cranston (All the Way)
- Courtney B. Vance (The People v O.J. Simpson: American Crime Story)
- Cuba Gooding Jr. (The People v O.J. Simpson: American Crime Story)
- Idris Elba (Luther)
- Tom Hiddleston (The Night Manager)
Bryan Cranston bir yıllık aranın ardından yeniden Emmy almaya geliyor. Rakipleri arasında ise pek şaşırtıcı kimseler yok.
En İyi Mini Dizi / TV Filmi Kadın Oyuncu
- Audra McDonald (Lady Day at Emerson’s Bar & Grill)
- Felicity Huffman (American Crime)
- Kirsten Dunst (Fargo)
- Lili Taylor (American Crime)
- Kerry Washington (Confirmation)
- Sarah Paulson (The People v O.J. Simpson: American Crime Story)
Rachel McAdams’ın sürpriz yapıp adaylık almasını isterdim ama olmadı. Sanırım Kerry Washington ve Sarah Paulson arasında bir yarış izleyeceğiz bu kategoride. Bu arada Altın Küre sonrası Lady Gaga hayali kuranlar vardı ama olmadı tabii.
En İyi Mini Dizi / TV Filmi Yardımcı Erkek Oyuncu
- Bokeem Woodbine (Fargo)
- David Schwimmer (The People v O.J. Simpson: American Crime Story)
- Jesse Plemons (Fargo)
- John Travolta (The People v O.J. Simpson: American Crime Story)
- Hugh Laurie (The Night Manager)
- Sterling K. Brown (The People v O.J. Simpson: American Crime Story)
The People v O.J. Simpson erkekleri kategoriye hükmettiler tabii Fargo ile birlikte. David Schwimmer’ın adaylığı şaşırttı ve çok sevindirdi. Breaking Bad’den bu yana takdir ettiğimiz Jesse Plemons da sevindirdi
En İyi Mini Dizi / TV Filmi Yardımcı Kadın Oyuncu
- Jean Smart (Fargo)
- Kathy Bates (American Horror Story: Hotel)
- Melissa Leo (All the Way)
- Olivia Colman (The Night Manager)
- Regina King (American Crime)
- Sarah Paulson (American Horror Story: Hotel)
American Horror Story’nin hakimiyet kurabildiği tek kategori bu oldu. Kathy Bates ve Sarah Palson adaylık almaya devam ettiler…
Teknik dallar dahil tüm kategorilerdeki detaylı aday listesi için tıklayın
Yorum Yazın