Bugün açıklanan Critics’ Choice adaylarının ardından ödül döneminde durgun bir döneme gireceğiz. Bu ay en iyi film kategorisine ve oyunculuk kategorilerine etki edecek olan önemli ödüller açıklandı. Ocak ayında ise daha çok diğer kategorileri etkileyecek olan meslek birliklerinin adayları açıklanacak. Ben de AFI, Altın Küre, SAG gibi önemli ödüllerin hepsinin dağıtılması üzerine en iyi film ve oyunculuk kategorilerini detaylı bir şekilde ele alacağım. Bundan sonra yarışta çok fazla bir şey değişmeyeceği için de Oscar adaylarının açıklanmasına 1 ay olmasına rağmen tahminlerim büyük olasılıkla çok fazla değişmeyecek.

“Aralık Ödülleri Sonrası” başlıklı tahmin dizisinde NBR, AFI, SAG, Altın Küre ve Critics’ Choice ödül, adaylıklarını dikkate alarak istatistikleri de göz önünde bulundurarak tahminler yapacağım. Yönetmen ve senaryo için ise gelecek ayki WGA ve DGA adaylıklarını bekleyeceğim.

En iyi film kategorisi için istatistik olarak yararlandığım dört temel kaynak prestijli eleştirmen ödüllerinden olan NBR ödülleri, Amerikan Film Enstitüsü yani AFI’ın ödülleri, Altın Küre’nin drama ve komedi kategorilerindeki adayları ve Critics’ Choice adayları…

Son 5 yılda NBR’da ilk 10’a giren 53 filmden 30 tanesi Oscar’a da aday olmuş. AFI’ın ilk 10 listesine giren 50 filmden 36 tanesi Oscar’a aday olmuş. Altın Küre’de 51 adaydan 32 tanesi Oscar’a aday olmuş ve son olarak Critics’ Choice’ta 50 adaydan 42 tanesi Oscar’a aday olmuş. Yani dört ödüllerin de ciddi bir Oscar adayı tutturma olasılığı var. Özellikle Critics’ Choice için bu oran çok daha fazla. İçlerinde en az tutturan ise NBR. Fakat onun bile %56 gibi iyi bir olasılığı var…

Öncelikle bu dört ödüle dair verinin önceki yıllarda sonuca nasıl etki ettiğini göstermek istiyorum.

Film NBR AFI GG CC Oscar
12 Years a Slave
Gravity
The Wolf of Wall Street
Her
Nebraska
Inside Llewyn Davis
American Hustle
Captain Phillips
Saving Mr. Banks
Fruitvale Station
Philomena
Dallas Buyers Club
Rush
The Secret Life of Walter Mitty
Lone Survivor
Prisoners

Geçen yılki tabloya bakıldığında 4’te 4 yapan tam 6 film çıkmış ve bu 6 filmden 5 tanesi Oscar’a da aday olmuş. Sadece Inside Llewyn Davis son anda sürpriz şekilde Oscar adaylığını kaçırmıştı. Bunun dışında çok adaylık alanlardan sadece Saving Mr. Banks adaylığı kaçırarak şaşırtmıştı. Philomena ve Dallas Buyers Club 4’te 1 yapmasına rağmen Oscar adaylığı almışlardı. Fakat Philomena’nın İngiliz yapımı olması bu sürprizi biraz açıklıyor, Dallas Buyers Club ise iki oyuncusunun Oscar için favori olmasının etkisiyle sürpriz şekilde ilk 9 arasına sızmıştı ve bunu sadece Critics’ Choice bilebilmişti.

Inside Llewyn Davis'in adaylığı kaçırması son yılların en büyük sürprizlerindendi...

Inside Llewyn Davis’in adaylığı kaçırması son yılların en büyük sürprizlerindendi…

Film NBR AFI GG CC Oscar
Argo
Django Unchained
Les Misérables
Lincoln
Silver Linings Playbook
Zero Dark Thirty
Beasts of the Southern Wild
Life of Pi
Moonrise Kingdom
The Best Exotic Marigold Hotel
Salmon Fishing in the Yemen
The Dark Knight Rises
The Master
Looper
The Perks of Being a Wallflower
Promised Land
Amour

Aynı tabloya 2013 için baktığımızda 4’te 4 yapan 6 filmin tamamı Oscar’a da aday oldu. 4’te 3 yapan 3 filmden de 2 tanesi Oscar’a aday oldu. Yani tamamen tahmin edilebilir sonuçlar ortaya çıktı. Sadece Moonrise Kingdom adaylığı kaçırırken onun yerine yabancı film kategorisinde yarışan ve bu nedenle diğer ödüllerde adı geçmeyen Amour en iyi film kategorisine sızdı.

Amour, 2000 yılından beri en iyi film kategorisine girmeyi başaran tek film...

Amour, 2000 yılından beri en iyi film kategorisine girmeyi başaran tek yabancı dildeki film…

Film NBR AFI GG CC Oscar
Hugo
The Descendants
War Horse
The Artist
The Tree of Life
Midnight in Paris
Moneyball
The Help
Drive
The Girl With the Dragon Tattoo
The Ides of March
J. Edgar
Bridesmaids
Extremely Loud & Incredibly Close
50/50
My Week with  Marilyn
Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

2012’de de tablo, Oscar sonuçlarını neredeyse tamamen doğru tahmin etmeyi başardı. 4’te 3 ve üstü yapan hiçbir film Oscar adaylığını kaçırmadı. Sadece Extremely Loud & Incredibly Close sürpriz bir Oscar adaylığı aldı ve onu da bilen yine sadece Critics’ Choice oldu.

Extremely Loud & Incredibly Close adaylık kazanarak herkesi şaşırtan filmlerden biri olmuştu...

Extremely Loud & Incredibly Close adaylık kazanarak herkesi şaşırtan filmlerden biri olmuştu…

Film NBR AFI GG CC Oscar
The Social Network
Inception
The Fighter
The King’s Speech
Black Swan
Toy Story 3
True Grit
Winter’s Bone
The Town
The Kids Are All Right
127 Hours
Hereafter
Another Year
Shutter Island
Alice in Wonderland
Burlesque
RED
The Tourist

2011’de de ciddi bir sürpriz yaşanmazken tablo yine doğru sonucu verdi. Sadece The Town adaylığı kaçırdı fakat aday olan The Kids Are All Right ve 127 Hours çok geride olmadığı için pek sürpriz olarak algılanmamalı bu gelişme.

Argo ile kucaklanan Ben Affleck'in The Town'ı son anda adaylığı kaçıran filmlerden...

Argo ile kucaklanan Ben Affleck’in The Town’ı son anda adaylığı kaçıran filmlerden…

Film NBR AFI GG CC Oscar
The Hurt Locker
Up in the Air
Inglourious Basterds
A Serious Man
Up
Precious
Avatar
An Education
500 Days of Summer
Invictus
The Messenger
The Hangover
Nine
Where the Wild Things Are
Coraline
Star Trek
Sugar
A Single Man
It’s Complicated
Julie & Julia
District 9
The Blind Side

Son olarak 2010’da 4’te 3 ve üstü yapan tüm filmler aday oldu olmasına fakat District 9 ve The Blind Side’ın 4’te 0 yapmasına rağmen Oscar adayı olmaları son 5 yıldaki en büyük sürpriz. Burada da sanırım o yıl ödüllerin çok fazla bölünmesi etkili olmuş…

The Blind Side, adaylık konusunda son yılların aykırı örneklerinden biri...

The Blind Side, adaylık konusunda son yılların aykırı örneklerinden biri…

Film NBR AFI GG CC Oscar
Birdman
Boyhood
The Imitation Game
Selma
Nightcrawler
Unbroken
The Theory of Everything
The Grand Budapest Hotel
Gone Girl
Whiplash
Foxcatcher
Into the Woods
American Sniper
Interstellar
Pride
St. Vincent
Fury
Inherent Vice
The Lego Movie

Bu yılın tablosuna baktığımızda ise diğer yıllara pek benzemeyen bir tablo görüyoruz. Çünkü diğer yıllarda daha net favoriler varken bu yıl Birdman, Boyhood ve The Imitation Game dışında 4’te 4 yapan film yok. Bu üç filmin Oscar adaylığının cepte olduğunu artık söylememe gerek yoktur sanıyorum.

4’te 3 yapan filmlere baktığımızda ise Selma, Nightcrawler ve Unbroken’ı görüyoruz. Selma’yı NBR ödülünü kaçırmasına rağmen yukarıdaki gruba rahatlıkla ekleyebiliriz. Nightcrawler ve Unbroken ise 4’te 3 yapmasına rağmen yerleri hiç de garanti olmayan filmler. Özellikle Nightcrawler’ı hiç ciddiye almıyorduk ama Critics’ Choice sonrası görüldü ki artık tamamen ciddiye alınması gereken bir aday adayı. Unbroken ise pek beğenilmediği için şüpheli durumda olsa da galiba adaylığı kaçırmayacak. Yine de ben yerinin çok güvende olduğunu düşünmüyorum. Bir de The Theory of Everything’i de bu gruba ekleyebiliriz. Çünkü İngiliz yapımı olduğundan dolayı AFI şartlarına uygun değildi ve orada yarışmadı. Yarışsa o da 4’te 3 yapabilirdi. Bence The Theory of Everything’in yeri hem Unbroken hem de Nightcrawler’dan daha güvende.

4’te 2 yapan filmler The Grand Budapest Hotel, Gone Girl, Whiplash, Foxcatcher, Into the Woods ve American Sniper arasından kimlerin boşlukları dolduracağı merak konusu. Biraz da kaç aday çıkacağıyla ilgili bu durum elbette. Bence bu filmler arasında Into the Woods ve American Sniper zayıf halka konumundalar. İkisinin de Critics’ Choice adaylığını kaçırması temel sebep. Ayrıca Into the Woods’un Altın Küre’den komedide yarışmasından dolayı kolay adaylık alması ve American Sniper’ın Warner Bros yapımlarını çok seven NBR tarafından ödüle layık görülmesi bu düşüncemdeki temel nedenler.

The Grand Budapest Hotel’in yarışta geride olduğunu düşünüyorduk fakat son dönemde önemli atağa kalkıp iyi bir destek görmeye başladı. Moonrise Kingdom’ı aday etmeyen Akademi belki Wes Anderson’a borcunu bu şekilde öder. Gone Girl ve Whiplash’in de adaylığı kaçırabileceğini pek sanmıyorum doğrusu bu da Foxcatcher’ın yarış dışı kalması yönünde tahmin yapmaya zorluyor. Gone Girl, belki Altın Küre’de aday olamadı fakat Altın Küre’de yönetmen adaylığı kazanması Altın Küre’den de dışlanmadığını gösteriyor. Sadece AFI adaylığını kaçırdı ki o da AFI istisnaları arasına girebilir…

Diğer filmler ise aday olmaları halinde büyük sürpriz kategorisine girecekler. Ben Interstellar’ın sadece AFI desteğine sahip olmasına rağmen şansının tamamen bitmediğini düşünüyorum. Özellikle filmin teknik kategorilerde büyük favori olması ve pek çok adaylığının cepte olması beni bu yönde düşünmeye itiyor. Belki de öyle olmasını istediğim için böyle düşünüyorumdur… Sezon içinde tüm ödülleri silip süpürecek gibi duran Ida’nın Amour gibi bir sürpriz yapmasını çok çok düşük ihtimal olarak görsem de yine de filmi akılda tutmakta fayda var. A Most Violent Year, Wild, Mr. Turner ve Still Alice ise çok büyük bir sürpriz olması durumunda listeye girebilirler. Fakat gördüğünüz gibi bu durumun 2010 dışında bir örneği bulunmuyor…

Tüm yukarıdaki bilgileri de göz önünde bulundurarak tahmin listemi birazdan paylaşacağım önce biraz listeyi açıklamak istiyorum. Listenin ilk dört sırasındaki filmlerin bence adaylığı kesin, aksi mümkün değil. Beşinci sıradaki film de ilk dört kadar olmasa da güvende fakat gerisi gerçekten birbirine çok yakın filmler. Özellikle 6-11 arasındaki 6 filmden hepsi de hemen hemen eşit şansa sahipler. Hiçbirinin yeri garanti değil. Son tahmin listem şu şekilde:

  1. Boyhood
  2. Selma
  3. The Imitation Game
  4. Birdman
  5. The Theory of Everything
  6. Whiplash
  7. Gone Girl
  8. Unbroken
  9. The Grand Budapest Hotel
  10. Nightcrawler
  11. Foxcatcher
  12. Into the Woods
  13. American Sniper
  14. Interstellar
  15. A Most Violent Year

Uzak ihtimaller:

  • Mr. Turner
  • The Lego Movie
  • St. Vincent
  • Ida
  • Wild
  • Still Alice

Olası güncellemeleri şuradan takip edebilirsiniz: https://izleryazar.com/oscar-en-iyi-film-tahminleri/

1 Yorum

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.