Aylar süren film sezonu artık sona erdi. Bu gece düzenlenecek Oscar töreni öncesinde kendi ödüllerimi dağıtmanın zamanı geldi…

Sinemayla yakından ilgilenmeye başladığımdan beri her yıl izlediğim sezon filmlerinin sayısını arttırarak yola devam ediyorum. Bu yıl yine ciddi bir artış göstererek 93 filme ulaştım. Erişme imkanım olmayan birkaç film dışında hemen hemen tüm izlemek istediğim filmleri izledim. Muhtemelen bundan sonraki yıllarda bu sayı çok fazla artmayacak; benim gibi sinema eleştirmeni olma hedefi olmayan, sıradan bir izleyici için gayet ideal bir rakama ulaştığıma inanıyorum.

Ödüllere geçmeden önce genel anlamda 2014 filmlerinden bahsetmek istiyorum. 2014 aslında sinema açısından oldukça zayıf bir yıl oldu. 2013 gibi sinema açısından mükemmel geçen, onlarca harika filmin olduğu bir yıldan sonra 2014 filmleri aynı seviyeye yetişemedi. Şöyle bir istatistiği paylaşayım bu yıl izlediğim 93 filmden 33 tanesi 7 ve üstü puan almış benden. Geçen yıl ise sadece 56 film izlememe karşın bu 56 filmden 35 tanesi 7 ve üstü puan almayı başarmış. Belki bu durum artan beğeni düzeyimle alakalıdır fakat öyle olsa bile bu kadar ciddi bir oransal uçurum sadece bununla açıklanamaz…

2014’ün sinema açısından 2013’e göre epey geride olduğunu düşünmeme rağmen ilginç bir nokta bu yıl Akademi ile benim kişisel zevklerimin bir hayli örtüşmesi. Yarıştaki en güçlü filmler Boyhood, Birdman ve The Imitation Game’in üçünü de çok sevdim. Geçen seneki aynı durumdaki üç film 12 Years a Slave, Gravity ve American Hustle’ı da sevmiştim sevmesine ama hiçbirini Oscar’a tam anlamıyla yakıştıramamıştım. Üç film de benim kişisel listemde çok daha gerilerde kalmıştı.

izleryazar Film Ödülleri’nde adaylar ve kazananlar aynı anda ve sıralı şekilde açıklanacak. Ödül sayılarında üç ödül alan Kış Uykusu başı çekerken, onu ikişer ödülle Interstellar, Foxcatcher ve The Grand Budapest Hotel takip etti. Adaylık sayılarında ise Interstellar tam dokuz dalda adaylık alırken onu yedişer dalda adaylıkla Kış Uykusu ve Birdman takip etti.

Artık ödüllere geçme zamanı…

En İyi Film
1

Kış Uykusu

2

Interstellar

3

Whiplash

4

Gone Girl

5

Tangerines

6

Birdman

7

Boyhood

8

The Fault in Our Stars

9

The Imitation Game

10

Big Eyes

1. Kış Uykusu

Nuri Bilge Ceylan’ın önceki filmlerinin tutkulu bir hayranı olmasam da Altın Palmiye ödüllü Kış Uykusu gerçek bir başyapıt. Büyüleyici bir üç saat yaşatan film, benim için net bir şekilde yılın en iyisiydi…

2. Interstellar

Her ne kadar sinema dünyasını ikiye bölmüş olsa da Interstellar bana kalırsa yılın iki numaralı filmiydi. Onlarca yıl sonra bile kült olarak anılacak film, şüphesiz türünün en iyileri arasında ve Nolan’ın da en iyi filmlerinden bir tanesi…

3. Whiplash

Biz sinemaseverler için yılın en güzel sürpriziydi belki de Whiplash. Sundance’ten zaferle dönen film ilk başta kimse için pek ilgi çekici gözükmüyordu fakat filmin rüzgarı zamanla yayıldı. Beğenmeyenine neredeyse hiç rastlamadığım Whiplash, 2014 yılından bahsedildiğinde akla gelen ilk filmlerden biri olacak…

4. Gone Girl

2014’ün bende en çok şok etkisi yaratan filmlerinden bir tanesiydi Gone Girl. Her ne kadar Akademi tarafından saçma bir şekilde görmezden gelinse de David Fincher’ın unutulmaz eserleri arasına çoktan adını yazdırdı Gone Girl…

5. Tangerines

Oscar’a başvuran yabancı film adaylarını karıştırırken keşfettiğim Estonya yapımı Tangerines (Mandariinid), bu yılın sürpriz işlerinden biri oldu benim için. Filmi daha ilk izleyişte çok beğendim fakat izledikten sonra bendeki etkisi zamanla daha da arttı ve en iyi filmler listemde beşinci sıraya kadar yükseldi…

6. Birdman

Oscar’ın da en güçlü filmlerinden olan Birdman şüphesiz farklı bir kafadaki çok orijinal bir iş. Bazı kişiler tarafından biraz fazla abartıldığını ve senaryosunun yeterince iyi harika olmadığını düşünmüyor değilim ama bu genel anlamda Birdman’in yılın en iyilerinden olduğu gerçeğini değiştirmiyor…

7. Boyhood

Bu yılın belki de en çok tartışma konusu olan filmi Boyhood oldu. Filmi sevenler olduğu kadar nefret edenler de oldu. Çekimleri tam 12 yılda tamamlanan filmi ben sevenlerdenim. Kabul ediyorum senaryosu daha iyi olabilirmiş ama bu hali de bence oldukça iyiydi. Oscar’ı kazansa itiraz etmem…

8. The Fault in Our Stars

Her ne kadar ergen filmi yakıştırması yapılmaya çalışıp küçümsenmek istense de The Fault in Our Stars yılın ilk yarısının en iyi filmiydi. Keşke genel anlamda da adını ödül dönemine taşıyabilseydi…

9. The Imitation Game

Savaşların sadece cephede kazanılmadığını gösteren The Imitation Game yılın oldukça başarılı yapımlarından bir tanesiydi. Özellikle başarılı senaryosuyla beğenimi kazanan filmin en iyi film adaylığını hak ettiğine şüphem yok…

10. Big Eyes

Belki en iyi film adayları arasında zayıf halka olarak kalmış olabilir ama bence Tim Burton’ın en yenisi gayet başarılı bir işti. Kabul ediyorum başka bir yılda olsa ilk 10 sıra içerisine almazdım ama çok güçlü adayların olmadığı bu yılda sürpriz şekilde listeye dahil olmayı başardı Big Eyes…

The Grand Budapest Hotel, Foxcatcher, Begin Again ilk 10 sırayı kaçıran filmlerden oldular. Özellikle The Grand Budapest Hotel’in beş tane adaylık ve iki tane ödüle rağmen nasıl bu kategoriyi kaçırdığını düşünenleriniz olabilir. The Grand Budapest Hotel’in sevdiğim çok fazla yönü vardı ama senaryo ve kurgudaki ciddi eksiklikler filmi ilk 10 içerisine alacak kadar sevmemi engelledi.

İzlediğim 2014 filmlerinin sıralı tam listesini de 1-2 gün içinde blogda, ayrı bir sayfada paylaşacağım.

En İyi Yönetmen
1

Richard Linklater
Boyhood

2

Alejandro Gonzalez Inarritu
Birdman

3

Nuri Bilge Ceylan
Kış Uykusu

4

Christopher Nolan
Interstellar

5

Damien Chazelle
Whiplash

6

Wes Anderson
The Grand Budapest Hotel

En iyi yönetmen kategorisi kazananı en zor belirlediğim kategorilerden bir tanesi oldu. Boyhood’daki en büyük başarının yönetmen başarısı olduğunu düşündüğüm için ödülü Richard Linklater’a vermeye karar verdim. Tabii bu demek değil ki diğer yönetmenler başarısızdı, diğer beş yönetmen de bu yıl çok önemli işler çıkardılar.

Adaylığı kılpayı kaçıran isimler ise Two Days, One Night’ı başarıyla yöneten Dardenne Kardeşler, Foxcatcher’da özellikle oyuncu yönetiminde harikalar yaratan Bennett Miller, Tangerines’in başarısında önemli pay sahibi Zaza Urushadze ve Gone Girl’ün yönetmeni David Fincher oldular.

En İyi Erkek Oyuncu
1

Steve Carell
Foxcatcher

2

Haluk Bilginer
Kış Uykusu

3

Michael Keaton
Birdman

4

Eddie Redmayne
The Theory of Everything

5

Matthew McConaughey
Interstellar

6

Benedict Cumberbatch
The Imitation Game

Bu yıl tıpkı geçen yılki gibi iddialı aday bolluğunun yaşandığı kategorilerden biriydi en iyi erkek oyuncu kategorisi. Fakat bu bolluk içerisinde ödülü aslında biraz yardımcı oyuncu gibi de gözüken Steve Carell’e vermeyi uygun gördüm. Bunun sebebi yardımcı oyuncu kategorisini çok zorlaştırmak istemememdi. J.K. Simmons veya Steve Carell’den hangisi ödülü kaçırsa yazık olacaktı, bu şekilde ikisi de ödüle kavuşmuş oldular.

Çocukluğumdan beri en sevdiğim yerli aktörlerin başında gelen Haluk Bilginer’in kariyerinin en iyi rollerini birini yakaladığı senede yarış dışı kalması düşünülemezdi. Bir diğer ilginç sayılabilecek seçimim ise Matthew McConaughey oldu. Geçen yıl Dallas Buyers Club’da McConaughey’in biraz abartıldığını düşünmüştüm ve Oscar’ı kazanmaması için adeta dualar etmiştim ama bu yıl aksi şekilde kimse McConaughey’i övmezken ben çok beğendim, yılın en etkileyici performanslarındandı ve yerini hak ettiğine inanıyorum.

Mr. Turner’dan Timothy Spall, Tangerines’ten Lembit Ulfsak, Whiplash’ten Miles Teller, Nightcrawler ve Enemy’den Jake Gyllenhaal, Inherent Vice’tan Joaquin Phoenix ve The Grand Budapest Hotel’den Ralph Fiennes çok başarılı performanslarına karşın ilk altıya giremeyen isimler oldular…

En İyi Kadın Oyuncu
1

Rosamund Pike
Gone Girl

2

Jennifer Aniston
Cake

3

Julianne Moore
Still Alice

4

Marion Cotillard
The Immigrant

5

Reese Witherspoon
Wild

6

Emma Stone
Magic in the Moonlight

Kadın oyuncu kategorisinde belki erkek oyuncu kategorisindeki kadar çok sayıda aday yoktu ama az sayıdaki adayların tamamı çok güçlüydü. Yani adayları çıkarması kolay ama kazananı belirlemesi çok zor bir kategoriydi. Özellikle Rosamund Pike, Jennifer Aniston ve Julianne Moore bence çok yakın yakınaydı fakat son kararım Gone Girl’de efsane bir karakter yaratan Rosamund Pike oldu. Bu kararımda temel etken diğer iki adayın tamamen Oscar için yazılmış rollere sahip olması nedeniyle ciddi bir avantaja sahip olmalarıydı, fakat Rosamund Pike daha zor bir karakterden unutulmayacak bir iş çıkardı.

Adaylarda en dikkat çekici seçimim Emma Stone oldu. Herkes Birdman ile Emma Stone’u konuşuyor ama ben Magic in the Moonlight’taki Emma Stone’a hayran kaldım. Marion Cotillard için de benzer bir durum var Two Days, One Night yerine The Immigrant performansını daha çok beğendiğim için onunla aday yapmayı uygun gördüm.

Aday yelpazesi çok geniş değildi dediğim gibi ama listemin üst sıralarında bulunup adaylık şansı olan diğer isimler Obvious Child’dan Jenny Slate, Tracks’ten Mia Wasikowska, Begin Again’den Keira Knightley, The Fault in Our Stars ve The White Bird in a Blizzard’dan Shailene Woodley gibi isimlerdi…

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
1

J.K. Simmons
Whiplash

2

Robert Duvall
The Judge

3

Edward Norton
Birdman

4

Mark Ruffalo
Foxcatcher

5

Mickey Rourke
Sin City: A Dame to Kill For

6

Logan Lerman
Fury

Yardımcı erkek oyuncu kategorisinde neden bu yıl hep aynı beşlinin yer aldığını kendi adaylarımı hazırlarken çok daha iyi anladım. Çünkü başka aday adayı yok! Gerçekten yarışın çok zayıf olduğu bu kategoride aday çıkarmakta zorlandım. Fakat zorlanmadığım bir nokta vardı ki o da J.K. Simmons’ın kolay zaferi. Yılın en iyi performanslarından birini sergileyen J.K. Simmons, sezon içindeki tüm ödülleri aldığı gibi izleryazar Film Ödülü’nü de almayı başardı.

Sin City: A Dame to Kill For’da Mickey Rourke ve Fury’den Logan Lerman ilginç sayılabilecek seçimlerim oldular. İkisinin de adaylığı hak ettiğine inanıyorum.

Boyhood’dan Ethan Hawke, Force Majeure’dan Krisofer Hivju adaylığı zorlayan az sayıdaki isimlerdendiler…

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
1

Melisa Sözen
Kış Uykusu

2

Meryl Streep
Into the Woods

3

Mia Wasikowska
Only Lovers Left Alive

4

Jessica Chastain
A Most Violent Year

5

Mackenzie Foy
Interstellar

6

Reese Witherspoon
The Good Lie

Yardımcı kadın kategorisi de bu yılın zayıf kategorilerinden biriydi belki ama ben bu zayıflıkta pek çok aday adayı çıkarabildim bu kategori için. Fakat “en iyi şudur” diyebilmek bir hayli zordu gerçekten.

Kış Uykusu’nun en iyilerinden biri olduğuna inandığım Melisa Sözen’i ödül için en uygun kişi olarak seçtim. Listenin geri kalan isimleri de sezon genelinden epey farklı ve bence hoş oldu.

Birdman’den Emma Stone, Laggies ve Clouds of Sils Maria’dan Chloe Grace Moretz, Still Alice’ten Kristen Stewart, Men Women & Children’dan Kaitlyn Dever, The White Bird in a Blizzard’dan Eva Green, The Imitation Game’den Keira Knightley, Inherent Vice’tan Katherine Waterston, Snowpiercer’dan Tilda Swinton adaylık için değerlendirdiğim diğer isimler arasındaydılar.

En İyi Toplu Performans
1

Foxcatcher

2

Kış Uykusu

3

Nymphomaniac

4

Birdman

5

The Grand Budapest Hotel

6

Boyhood

Toplu performans kategorisi için en uygun gördüğüm film, büyük ölçüde oyunculuk başarısı olduğuna inandığım Foxcatcher oldu. Yönetmen Bennett Miller’ın da bunda payı büyük olduğunu belirtmek gerek. Kadrodaki herkesin iyi olduğu fakat içindeki kimseyi çok ön plana çıkaramadığım Nymphomaniac da bu kategorideki ilginç seçimlerimden biri oldu diye düşünüyorum.

Selma, Into the Woods, Force Majeure, Love Is Strange, Whiplash ve Leviathan bu kategori için düşündüğüm diğer filmlerdendi…

En İyi Senaryo
1

Kış Uykusu

2

Gone Girl

3

The Fault in Our Stars

4

Tangerines

5

The Imitation Game

6

Men, Women & Children

Kış Uykusu bu kategoride rahat bir zafer aldı. Normalde Nuri Bilge Ceylan filmlerinin senaryosunun yetersiz kaldığını düşünürdüm ama bu sefer tam tersi oldu ve filmi asıl sırtlayan harika senaryosu oldu. The Fault in Our Stars ve Men, Women & Children ise kategorinin sürpriz filmleri oldular. Bence iki filmin de senaryosu şu sıralar ilginç şekilde Oscar’a koşan The Grand Budapest Hotel’in senaryosundan çok daha başarılıydı.

Interstellar, Whiplash, PK, Enemy, Chef, Nightcrawler bu kategoride adaylığı az farkla kaçıran filmlerden oldular…

En İyi Kurgu
1

Whiplash

2

Boyhood

3

Two Days, One Night

4

The White Bird in a Blizzard

5

Tangerines

6

Gone Girl

Filmi soluksuz izlettiren kurgusuyla Whiplash bence bu kategorinin net bir şekilde en iyisiydi. Boyhood’un en başarılı noktalarından birinin kurgusunun olduğunu düşündüğümden onun da listede üst sıralarda olması kaçınılmazdı. Diğer adaylar ise bir hayli renkli seçimlerden oluştu sanıyorum…

Birdman, The Imitation Game, Nightcrawler, Enemy, Wild bu kategoride üst sıraları zorlayan filmlerdendi…

En İyi Görüntü Yönetmenliği
1

The Grand Budapest Hotel

2

Kış Uykusu

3

Birdman

4

Interstellar

5

Mr. Turner

6

Leviathan

Kazananı belirlemede epey zorlandığım kategorilerden biri oldu görüntü yönetmenliği ya da diğer adıyla sinematografi kategorisi fakat sonuç olarak harika görüntüleriyle The Grand Budapest Hotel’de karar kıldım.

Force Majeure, Ida, Gone Girl, Nightcrawler, Clouds of Sils Maria bu kategoride adını geçirdiğim diğer filmler fakat ilk altılıyı pek zorlayamadıklarını belirtmem gerekir.

En İyi Prodüksiyon Tasarımı
1

The Grand Budapest Hotel

2

Mr. Turner

3

Big Eyes

4

Into the Woods

5

Interstellar

6

The Imitation Game

The Grand Budapest Hotel bu kategorinin de net bir şekilde öne çıkan filmiydi diye düşünüyorum. Fakat Mr. Turner başta olmak üzere diğer adaylar da prodüksiyon tasarımı konusunda oldukça iyilerdi.

Birdman, Selma, Divergent, Only Lovers Left Alive, Maleficent, Inherent Vice, Snowpiercer bu kategoride değerlendirdiğim diğer filmlerden bazılarıydılar…

En İyi Müzik
1

Under the Skin

2

Birdman

3

The Grand Budapest Hotel

4

Interstellar

5

Gone Girl

6

The Imitation Game

Under the Skin’i pek fazla sevemedim belki ama müziklerinin harika olduğunu inkar edecek değilim. Bana kalırsa yılın en akılda kalıcı müziğiydi ve filmin de en iyi yanıydı. Birdman’in Akademi tarafından orijinal sayılmayıp dışlanan hoş caz müziği ve The Grand Budapest Hotel’in eğlenceli müzikleri diğer iddialı müzikler arasındaydılar…

En İyi Şarkı
1

Lost Stars
Begin Again

2

Everything Is Awesome
The Lego Movie

3

Glory
Selma

4

Warabe Uta
The Tale of the Princess Kaguya

5

Big Eyes
Big Eyes

6

Not About Angels
The Fault in Our Stars

Diğer kategorilerde maalesef yer bulamadığım Begin Again’in en güzel yanlarından biri de harika “Lost Stars” şarkısıydı ve ödülü zorlanmadan şarkıya teslim ediyorum. Bununla birlikte diğer aday şarkıları da oldukça severek adaylar arasına aldım. Hepsi de yer aldıkları filmlere değer katan başarılı işler….

En İyi Görsel Efekt
1

Interstellar

2

Divergent

3

Noah

4

Snowpiercer

Bu kategoride benim izlediğim filmler arasında net bir birinci vardı o da Interstellar. Diğer adayları belirlerken ise Godzilla, X-Men: Days of the Future Past, Guardians of the Galaxy gibi hiç beğenmediğim yapımları görmezden gelip başarılı blockbuster yapımlara yer vermeye çalıştım. (Tamam kabul ediyorum Noah başarılı falan değil ama diğer adını geçirdiğim filmlere göre daha az kötüydü en azından)

En İyi Ses
1

Interstellar

2

Whiplash

3

American Sniper

4

Fury

Interstellar ve Whiplash arasında kararsız kaldığım bir kategori olsa da tercihim Interstellar oldu. American Sniper ve Fury ise tek adaylıklarını bu kategoriden alabildiler.

En İyi Komedi
1

22 Jump Street

2

Dumb and Dumber To

3

Horrible Bosses 2

4

The Interview

Öncelikle bu kategorinin tanımından bahsetmek istiyorum. Normalde komedi filmleri pek çok açıdan ödüllere uzak filmler olduğundan ödüllerde bir şekilde geçmesini istedim ve ayrı bir kategori açmaya karar verdim. Bu kategorideki tüm filmler sadece klasik komedi olan filmler. Yani The Grand Budapest Hotel, Birdman gibi içinde başka tarzlar da barındıran ödüllük komediler bu kategoriye dahil değiller.

A Million Ways to Die in the West ve Neighbors bu kategoride adaylığı zorlayan yapımlar oldular.

En İyi Animasyon
1

Big Hero 6

2

The Lego Movie

3

The Tale of the Princess Kaguya

4

How to Train Your Dragon 2

Bence animasyon kategorisi son dönemdeki en zayıf yıllarından birini yaşadı. Yine de adaylar arasına giren dört film de kalbur üstü yapımlar…

Özel ödül kategorisine geçmeden önce izleryazar Film Ödüllerinde birden fazla adaylık alan veya ödül kazanan filmleri paylaşmak istiyorum:

Interstellar 9 adaylıkta 2 ödül
Kış Uykusu 7 adaylıkta 3 ödül
Birdman 7 adaylık
The Grand Budapest Hotel 5 adaylıkta 2 ödül
Whiplash 5 adaylıkta 2 ödül
Gone Girl 5 adaylıkta 1 ödül
The Imitation Game 5 adaylık
Boyhood 4 adaylıkta 1 ödül
Foxcatcher 3 adaylıkta 2 ödül
Big Eyes 3 adaylık
Tangerines 3 adaylık
The Fault in Our Stars 3 adaylık
Into the Woods 2 adaylık
Mr. Turner 2 adaylık
The Lego Movie 2 adaylık
The Tale of the Princess Kaguya 2 adaylık
22 Jump Street 1 ödül
Begin Again 1 ödül
Big Hero 6 1 ödül
Under the Skin 1 ödül

 

Mansiyon
1

Begin Again

2

PK

3

Chef

4

Nightcrawler

5

Enemy

6

The Hundred-Foot Journey

Buraya kadar olan kategoriler asıl kategorilerimizdi fakat son olarak özel bir kategori daha koymak istedim. Çünkü bazı filmler var ki gerçekten sevdiğim halde ödüller içerisinde sevgimi gösterecek yer bulamadım. İşte bu filmler için “sizleri de unutmadım” diyebilmek için ek bir kategori daha ekledim.

Bu kategorinin ilk sırasına ise Begin Again’i yerleştirdim. Normalde Begin Again’i şarkı kategorisinde ele almıştım ama kabul edelim ki sadece şarkı kategorisi ilk 10’a girmeyi son anda kaçıran Begin Again için yeterli değildi…

PK, Chef, Nightcrawler, Enemy ve The Hundred-Foot Journey ise hiçbir kategoriye giremeyip burada özel ödüle aday olan filmler oldular…

Bu kategoriyi bile az farkla kaçıran filmler ise Laggies, The Way He Looks, Tracks, This Is Where I Leave You, The Drop gibi filmler oldu…

Değerlendirmeye alınan 93 filmin tam listesi ise şöyle:

A Million Ways to Die in the West, A Most Violent Year, A Most Wanted Man, American Sniper, Belle, Birdman, Blended, Boyhood, Cake, Clouds of Sils Maria, Cold in July, Edge of Tomorrow, Frank, Fury, Godzilla, Gone Girl, Guardians of the Galaxy, How to Train Your Dragon 2, Ida, Inherent Vice, Interstellar, Kış Uykusu, Leviathan, Locke, Love is Strange, Lucy, Magic in the Moonlight, Maleficent, Maps to the Stars, Mr. Turner, Need For Speed, Neighbors, Noah, Nymphomaniac: Vol. I, Nymphomaniac: Vol. II, Obvious Child, Predestination, Pride, Rosewater, Sex Tape, Snowpiercer, St. Vincent, Starred Up, Tangerines, The Angriest Man in Brooklyn, The Babadook, The Boxtrolls, The Double, The Drop, The Fault in Our Stars, The Homesman, The Interview, The Skeleton Twins, This Is Where I Leave You, Trash, Unbroken, Under the Skin, Whiplash, X-Men: Days of Future Past

izleryazar Televizyon Ödüllerinin yaz aylarında, Emmy’den bir gün önce ilan edileceğini belirteyim. Oscar sonuçlarında görüşmek üzere…

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.