Amerikan bağımsız sinemasında 2016’nın en çok ses getirenlerinden biri Andrea Arnold imzalı American Honey oldu. Daha çok Fish Tank ile tanınan yönetmenin dördüncü uzun metraj filmi olma özelliğini taşıyan film, iki uç noktada tepkiler aldı. Aslında bu ayrışmanın temel nedeni ise sinemaya bakış açısıyla ilgili… Çünkü American Honey, görsel açıdan muhteşem ama içerik açısından sınıfta kalan bir film…

Adını Lady Antebullum’un şarkısından alan American Honey, Amerika’nın alt tabakasından genç bir kız olan Star’ın tuhaf bir dergi satış grubuna katılmasıyla birlikte yaşadıklarını konu alıyor. Grubun farklı kuralları ve Star’ın doğrularına uygun olmayan satış stratejileri vardır. Biz de gizemli ana karakterimiz Star’ın gözünden gruba ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bir yandan da Star’ı tanımaya çalışıyoruz…

Eğer bir filmden temel beklentiniz filmin bir şey katması, bir şey öğretmesi, ders vermesi falan ise American Honey size göre bir film değil. Her ne kadar Amerikan gençliğinin durumunu gösteriyor gibisinden kalıplar bulunabilse de işin özü American Honey’nin anlattığı bir şey yok. Peki ne var derseniz, duygulara hitap eden, sinemanın görsel ve işitsel gereklerini çok iyi yerine getiren bir seyirlik…

Fish Tank’teki yönetimini epey beğendiğim Andrea Arnold, burada da başarılı bir yönetmenliğe imza atmış. Fakat senaryo konusunda ise fena çuvallamış. Bu kadar boş bir senaryodan anca bu kadar hoş bir film çıkabilirdi, orası ayrı… Öte yandan filmin en başarılı yanlarından biri de şüphesiz görüntü yönetmenliği. Yılın görüntü yönetmenliği açısından en çarpıcı filmlerinden birinin American Honey olduğu söylenebilir.

American Honey’nin başrol oyuncusu olan Sasha Lane bu filmle ilk kez oyunculuk tecrübesini tatmış. Kendisi bu yılın en iyi keşfi olabilir. Filmi sevmemdeki en büyük etkenlerden biri Sasha Lane’in sergilediği doğal, sevilebilir performanstı. Filmin çok övülen performanslarından biri olan Shia LaBeouf’un ise ben övülecek bir yanını göremedim. Riley Keough ise tam aksine yer aldığı az sürede parlamayı başarmış…

Uzun lafın kısası American Honey, içerik açısından çok zayıf olan görsel bir şölen. Uzun süresine rağmen, rahatlıkla 1 saati kırpılabilecek nitelikte olmasına rağmen kendisini pek sıkmadan izlettiren akıcı bir film. Aslında senaryoyu bir kenara koyacak olursak sinemanın tüm gereklerini gayet iyi bir şekilde yerine getiren bir film ama ne yazık ki senaryo yetersizliği diğer tüm güzelliklerin önüne geçebiliyor…

American Honey

7

Puan

7.0/10

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.