Sinema dünyasının en prestijli ödülleri arasında gösterilen Cannes Film Festivalinde bu yıl gösterilecek ve yarışacak filmler açıklandı. 1000 küsür başvuru arasından pek çok farklı ülkeden filmler seçildi.

Doğrusu Cannes Film Festivali benim henüz çok hakim olduğum bir festival değil. O nedenle Amerikan yapımı olanlar haricindeki filmler ve yönetmenleri hakkında çok bilgim yok.

Geçen yıl hatırlanacağı gibi Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı Kış Uykusu, Altın Palmiye kazanarak hepimizi gururlandırmıştı. Bu yıl ana kategoride yarışan bir temsilcimiz olmasa da kısa film dalında Ziya Demirel’in “Salı” adlı kısa filmi yarışacak.

Biliyorsunuz Cannes Film Festivali bir şekilde Oscar sezonuna da etki ediyor. Geçen yıl en iyi yönetmen ödülü kazanan Bennett Miller ve filmi Foxcatcher sezon boyunca hep adı en çok anılan filmlerden biri oldu. Bir önceki yıl Nebraska ile ödül kazanan Bruce Dern, bu başarısını pek çok başka ödülle devam ettirdiği gibi Oscar adaylığı da aldı tıpkı filmi Nebraska’nın en iyi film adaylığı gibi. Bu yıl da Oscar sezonuna dair Sundance’ten sonraki  ilk ipuçlarını Cannes’da elde edeceğiz. Benim Oscar tahminlerimde de yer verdiğim Carol, Macbeth, The Sea of Trees, Sicario gibi filmler Altın Palmiye için yarışacaklar.

Yarışmacı filmlerin çoğu benim açımdan beklendikti, fakat Sicario’yu pek beklemiyordum ve onun için ayrıca sevindim. Denis Villenueve çok beğendiğim bir yönetmen olmasına karşın son iki filmi ödüller açısından zayıf kalmıştı. (Bence özellikle Prisoners kendi yılının en iyi filmlerindendi.) Bu yıl Cannes’da yarışıyor olması filmin iyi çıkacağına işaret olabilir. Umarım iyi eleştiriler alır ve başarılı bir sezon geçirir Sicario.

Altın Palmiye için yarışacak filmlerin yanında yarışma dışı gösterimde de önemli filmler var. Woody Allen’ın iyi çıkmasını çok istediğim filmi Irrational Man ilk kez Cannes’da gösterime girecek. İki iddialı animasyon film Up’ın yaratıcılarından çıkma Inside Out ve Disney filmi The Little Prince yarışma dışı gösterime girecek filmler arasında. George Miller’ın yöneteceği ve nedenini bilmediğim halde hakkında büyük beklenti olan devam filmi Mad Max: Fury Road açıklanan bir diğer film.

Natalie Portman’ın ilk yönetmenlik deneyimini yaptığı ve aynı zamanda oyuncu olarak da yer aldığı “A Tale of Love and Darkness” özel gösterim yapacak ilgi çekici filmler arasında.

Festivalin açılış filmi ise daha önceden Fransız yönetmen Emmanuelle Bercot imzalı “Standing Tall” olarak açıklandığını ve jüri başkanının Coen Kardeşler olduğunu hatırlatalım.

Altın Palmiye için yarışacak filmlerin tam listesi şöyle:

Jacques AUDIARD DHEEPAN (TEMPORARY TITLE)
Stéphane BRIZÉ LA LOI DU MARCHÉ
(A SIMPLE MAN)
Valérie DONZELLI MARGUERITE ET JULIEN
(MARGUERITE AND JULIEN)
Matteo GARRONE IL RACCONTO DEI RACCONTI
(TALE OF TALES)
Todd HAYNES CAROL
HOU Hsiao Hsien NIE YINNIANG
(THE ASSASSIN)
JIA Zhang-Ke SHAN HE GU REN
(MOUTAINS MAY DEPART)
KORE-EDA Hirokazu UMIMACHI DIARY
(OUR LITTLE SISTER)
Justin KURZEL MACBETH
Yorgos LANTHIMOS THE LOBSTER
MAÏWENN MON ROI
Nanni MORETTI MIA MADRE
László NEMES SAUL FIA
(SON OF SAUL)
İlk film
Paolo SORRENTINO YOUTH
Joachim TRIER LOUDER THAN BOMBS
Gus VAN SANT THE SEA OF TREES
 Denis VILLENEUVE SICARIO

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.