Ve o büyük gün geldi. Aylardır onlarca filmin uğruna yarıştığı, türlü kampanyalarla üstlere çıkmaya çalıştığı Oscar yarışında, 90. Akademi Ödüllerinde adaylar açıklandı. Genel olarak beklenen bir tablo karşımıza çıkmış olsa da pek çok sürpriz aday da karşımıza çıktı.

The Shape of Water, tam 13 dalda birden aday olarak en çok adaylık kazanan film olma unvanını çok rahat bir şekilde aldı. Hatta geçen sene La La Land’in egale ettiği rekoru da tek bir adaylıkla kaçırdı. Fakat bu 13 adaylığa rağmen filmin en iyi film dalında rakipsiz olduğunu söylemek zor. Filmin seveni çok olsa da çok ciddi bir karşıt kesimi var ve kazandığı ödüllerle bu kesim karşıtlığını giderek arttırıyor gözüküyor. Birdman’in, Boyhood’u devirdiği gibi Moonlight’ın La La Land’i devirdiği gibi bir tabloyla karşılaşmamız epey olası. Kişisel fikrim de The Shape of Water’ın 13 adaylığı hak edecek bir film kesinlikle olmadığı, umarım bu adaylıkların çoğu adaylıkla kalır ve ödüller daha çok hak edenlerle buluşur…

Christopher Nolan’a kariyerinin ilk Oscar adaylığını getiren (evet, inanması zor ama öyle) Dunkirk 8 adaylıkla The Shape of Water’ın en yakın takipçisi oldu. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri 7 adaylıkla bir diğer öne çıkan film olsa da en iyi yönetmen adaylığını kaçırması dikkat çekici oldu. Öyle ki son yıllarda Argo – Ben Affleck istisnası dışında hiçbir film en iyi yönetmen adayı olmadan en iyi film ödülünü kazanamadı.

Darkest Hour ve Phantom Thread aldıkları 6’şar adaylıkla ödüllerin en büyük sürprizini yaptılar. İngilizlerin Darkest Hour sevgisini BAFTA adaylarında görmüştük. Bu nedenle çok da şaşırtıcı olmadı ama Phantom Thread’i Akademi’nin bu kadar sevmesini kimse beklemiyordu.

Oscar adaylıklarının en büyük şokunu ise The Post yaşadı. Steven Spielberg, Tom Hanks ve Meryl Streep’li rüya kadrosuyla film, sadece 2 adaylık alabildi. Tabii bu iki adaylıktan birinin en iyi film adaylığı olması ciddi bir teselli olsa da çok daha fazlası bekleniyordu. Anlaşılan filmdeki fazla Oscar kokusu Akademi’deki ciddi bir kesimi rahatsız etmiş.

Mudbound gibi yılın en kötü filmlerinden birinin hiç beklenmedik şekilde tam 4 adaylık alması üzerken Baby Driver’ın çok hak ettiği 3 adaylık alması ciddi bir teselli oldu.

Fatih Akın’ın Altın Küre kazanan filmi In The Fade’in adaylık alamaması da dikkat çekici bir başka sürpriz oldu.

Dilerseniz kategoriler üzerinde konuşmaya devam edelim…

En İyi Film
“Call Me By Your Name”
“Darkest Hour”
“Dunkirk”
“Get Out”
“Lady Bird”
“Phantom Thread”
“The Post”
“The Shape of Water”
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Son yılların en karmaşık en iyi film yarışı yaşanıyordu ancak bugünkü adaylardan sonra tablo iyice netleşti. Artık The Shape of Water ve Three Billboards arasındaki bir yarıştan bahsediyoruz. 9’da 8 isabet tutturduğum tahminlerimdeki tek yanılgım I, Tonya’nın yerine Phantom Thread’in gelebileceğini ön görememek oldu. The Big Sick, Mudbound, The Florida Project bu kategoride adaylığı kaçıran diğer önemli filmler oldular.

En İyi Yönetmen
Paul Thomas Anderson, “Phantom Thread”
Guillermo del Toro, “The Shape of Water”
Greta Gerwig, “Lady Bird”
Christopher Nolan, “Dunkirk”
Jordan Peele, “Get Out”

Bu yılın en çok tartışılan konularından birisi kadın yönetmenlerin değer görmemesi ve yönetmenlik piyasasının erkek hegemonyasında olmasıydı. Akademi’den beklenen cevap geldi ve Lady Bird’ün yönetmeni Greta Gerwig ilk solo filmiyle Oscar adayı oldu. Böylece Oscar adayı ender kadın yönetmenlerin arasına adını yazdırdı. Jordan Peele’in ilk filmiyle Oscar adayı olması da sürpriz sayılabilecek ama yerinde bir gelişme oldu. Kategorinin en büyük sürprizi ise Paul Thomas Anderson oldu. Akademi’nin daha çok senaristlik yönünü takdir etmeyi sevdiği Anderson, kimselerin beklemediği şekilde adaylık kaptı. Steven Spielberg, Martin McDonagh, Luca Guadagnino gibi isimler de yarış dışı kaldı. Denis Villeneuve rüyasının gerçekleşmemesi ise üzücü oldu.

En İyi Erkek Oyuncu
Timothee Chalamet, “Call Me By Your Name”
Daniel Day- Lewis, “Phantom Thread”
Daniel Kaluuya, “Get Out”
Gary Oldman, “Darkest Hour”
Denzel Washington, “Roman J. Israel, Esq.”

En çok tartışılan adaylıklardan biri Denzel Washington’ın kimselerin izlemediği, beğenmediği filmi Roman J. Israel, Esq. ile aldığı ucuz adaylık oldu. Tamamen büyük bir sürpriz değil belki ama gerçekleşmesini hiç istemediğim bir ihtimaldi. Denzel uğruna adaylığı kaptıran ise Tom Hanks oldu. Captain Phillips, Saving Mr. Banks, Bridge of Spies, Sully gibi filmlerden sonra bir kez daha görmezden gelindi. Her ne kadar 2 tane Oscar’ı olsa da Tom Hanks’in 2001’den beri aday olamaması, diğer yandan ise Meryl Streep ve Denzel Washington’ın kılını kıpırdatsa aday olması sinir bozucu. Öte yandan taciz skandalıyla gözden düşen James Franco da The Disaster Artist ile adaylığı son anda kaçıran bir diğer isim oldu.

En İyi Kadın Oyuncu
Sally Hawkins, “The Shape of Water”
Frances McDormand, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Margot Robbie, “I, Tonya”
Saoirse Ronan, “Lady Bird”
Meryl Streep, “The Post”

Tamamen beklenen şekilde oluşan adaylarda default adayımız Meryl Streep bir kez daha yer edinmeyi başardı, 21. adaylığı oldu The Post ile gelen adaylık. Jessica Chastain, Judi Dench gibi isimlerin sürpriz umutları da boşa çıktı.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Willem Dafoe, “The Florida Project”
Woody Harrelson, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”
Richard Jenkins, “The Shape of Water”
Christopher Plummer, “All the Money in the World”
Sam Rockwell, “Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Sezonun büyük kısmında “acaba Call Me by Your Name erkekleri çifte adaylık alır mı” muhabbeti yapılırken çifte adaylık çıkaran film Three Billboards oldu. Woody Harrelson kategorinin tek sürprizi olurken Call Me by Your Name’in iki erkek oyuncusu da yarış dışı kaldı. Özellikle Michael Stuhlbarg’ın yarış dışı kalması sezonun üzücü gelişmelerinden oldu. Kevin Spacey skandalı sonrası apar topar yerine monte edilen Christopher Plummer 88 yaşında Oscar adayı olarak, Oscar adayı olan en yaşlı oyuncu oldu. Steve Carell’in adaylık sürprizi yapacağı tahminim ise tutmadı.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Mary J. Blige, “Mudbound”
Allison Janney, “I, Tonya”
Lesley Manville, “Phantom Thread”
Laurie Metcalf, “Lady Bird”
Octavia Spencer, “The Shape of Water”

Lesley Manville’in Holly Hunter ve Hong Chau’yu geride bırakarak aday olması sürpriz gözükse de Phantom Thread’in sevileceği senaryoda bu durum gayet olasıydı. Böylece Downsizing’in tek adaylık umudu da çürüdü. Octavia Spencer’ın iki yıl üst üste aday olarak en çok adaylık alan siyahi oyuncu rekorunda Viola Davis’e ortak olması da dikkat çekici. Octavia Spencer’ın herkesçe sevilen sempatik bir oyuncu olması bu durumun ana sebebi gibi gözüküyor.

En İyi Uyarlama Senaryo
“Call Me By Your Name”
“The Disaster Artist”
“Logan”
“Molly’s Game”
“Mudbound”

En İyi Özgün Senaryo
“Get Out”
“Lady Bird”
“The Big Sick”
“The Shape of Water”
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

En İyi Görüntü Yönetmeni
Roger Deakins, “Blade Runner 2049”
Bruno Delbonnel, “Darkest Hour”
Dan Laustsen, “The Shape of Water”
Rachel Morrison, “Mudbound”
Hoyte van Hoytema, “Dunkirk”

Roger Deakins, 14. adaylığıyla ilk ödülünü almaya çok yakın. Rachel Morrison ise aldığı adaylıkla tarihteki ilk  Oscar adayı kadın görüntü yönetmeni oldu.

En İyi Kostüm Tasarımı
“Beauty and the Beast”
“Darkest Hour”
“Phantom Thread”
“The Shape of Water”
“Victoria and Abdul”

En İyi Kurgu
“Baby Driver”
“Dunkirk”
“I, Tonya”
“The Shape of Water”
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı
“Darkest Hour”
“Victoria and Abdul”
“Wonder”

En İyi Prodüksiyon Tasarımı
“Beauty and the Beast”
“Blade Runner 2049”
“Darkest Hour”
“Dunkirk”
“The Shape of Water”

En İyi Müzik
“Dunkirk”
“Phantom Thread”
“The Shape of Water”
“Star Wars: The Last Jedi”
“Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

En İyi Şarkı
“Mighty River,” “Mudbound”
“The Mystery of Love,” “Call Me By Your Name”
“Remember Me, “Coco”
“Stand Up For Something, “Marshall”
“This Is Me, “The Greatest Showman”

En İyi Ses Kurgusu
“Baby Driver”
“Blade Runner 2049”
“Dunkirk”
“The Shape of Water”
“Star Wars: The Last Jedi”

En İyi Ses Miksajı
“Baby Driver”
“Blade Runner 2049”
“Dunkirk”
“The Shape of Water”
“Star Wars: The Last Jedi”

En İyi Görsel Efekt
“Blade Runner 2049”
“Guardians of the Galaxy: Vol 2”
“Kong: Skull Island”
“Star Wars: The Last Jedi”
“War for the Planet of the Apes”

En İyi Animasyon
“The Boss Baby”
“The Breadwinner”
“Coco”
“Ferdinand”
“Loving Vincent”

En İyi Belgesel
“Abacus”
“Faces Places”
“Icarus”
“Last Men in Aleppo”
“Strong Island”

En İyi Yabancı Film
“A Fantastic Woman”
“The Insult”
“Loveless”
“On Body and Soul”
“The Square”

En İyi Kısa Animasyon
“Dear Basketball”
“Garden Party”
“Lou”
“Negative Space”
“Revolting Rhymes

En İyi Kısa Belgesel
“Edith+Eddie”
“Heaven is a Traffic Jam on the 405”
“Heroin” – 4/1
“Knife Skills”
“Traffic Stop”

En İyi Kısa Film
“DeKalb Elementary”
“My Nephew Emmett”
“The Eleven O’Clock”
“The Silent Child”
“Watu Wote / All of Us”

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.