2016 filmlerine yavaş yavaş noktayı koymaya hazırlandığım bugünlerde izleryazar’da daha çok ödül sezonu filmlerine dair yorumlarımı görmektesiniz. Fakat, bu hafta bunların dışında 2016’ya dair ilgimi çeken birkaç yerli filme dair yorumlarıma da yer vermeye çalışacağım. Bu filmlerden ilki ise 2016’nın ilk aylarında vizyona giren, her ne kadar çıktığı dönemde dikkatimi çekmiş olsa da bugünlerde komedi zevkine güvendiğim bir arkadaşın önerisiyle izleyip çok güldüğüm Kaçma Birader…

Kaçma Birader’in senaryosunda Murat Kaman ve Emrah Kaman kardeşlerin imzası bulunuyor. Filmi izledikten sonra öğrendim ki bu ikili ilk olarak 2012 yılında yayınlanan, hak ettiği değeri görmeyip birkaç bölümde yayından kaldırılan İbreti Ailem dizisinin de senaristleriymiş. İkili oradaki komedi anlayışlarını sinemaya iyi bir şekilde taşımayı başarmışlar. İkiliden Emrah Kaman aynı zamanda ana karakterlerinden birini canlandırırken Murat Kaman ise yönetmenlik koltuğuna Defne Deliormanlı’yla birlikte oturmuş. Daha önce Kelebeğin Rüyası, G.O.R.A., Aşk Tesadüfleri Sever gibi popüler filmlerde yönetmen yardımcılığı yapan Defne Deliormanlı’nın da Murat Kaman’ın da ilk yönetmenlik deneyimleri olmuş bu film…

Yozgat’ta başlayan filmde ailemizin küçük oğlunun sevdiği kız için İstanbul’a kaçmasıyla bir anda soluğu Beyoğlu sokaklarında alıyoruz. Hayatlarında ilk kez İstanbul’a ayak basan ailenin şehir hayatına yabancılık çekmesi ise kaçınılmazdır… Evet belki daha önce benzerleri defalarca işlenmiş, orijinalliği olmayan bir konu ama zaten filmin böyle bir iddiası yok. Salt bir komediden bahsediyoruz…

Türk sinemasında son yıllarda komedi filmlerine epey rağbet gösteriliyor ama ne yazık ki bu yapımların kalite standartları bir hayli düşük. Televizyonda yaptığı Üsküdar’a Giderken, İşler Güçler gibi iyi işlerle dikkat çeken Selçuk Aydemir bile söz konusu sinema olunca kendinden epey taviz verip izleyicinin standartlarına uydu. Böyle bir ortamda yerli komedilere ön yargı olmasını anlayışla karşılıyorum ama Kaçma Birader gerçekten türevlerinden kolayca ayrılmayı başaran düzeyli bir komedi. Zaten bunu gişesinin çok yüksek olmayışından da anlayabilirsiniz (!)

Filmin oyuncu kadrosu epey zengin ve neredeyse hepsinin rol dağılımı eşit. Komediye çok yakıştığını düşündüğüm Zafer Algöz, Cennet Mahallesi’ndeki Pembe karakteriyle efsaneleşen Melek Baykal ve son dönemin dikkat çeken isimleri Algı Eke, Cihan Ercan, Nursel Köse kadroda yer alan isimler arasındalar. Bugüne kadar pek çok dizi ve tiyatro oyununda yer alan Melek Baykal’ın bu filmle birlikte ilk sinema filmine imza atmış olması ise beni oldukça şaşırtan bir bilgi oldu. Daha önce senarist yönünden bahsettiğim Emrah Kaman için ise ayrıca konuşmak gerek. Doğrusu filmin başlarında Emrah Kaman’ın oyunculuğunu gereğinden abartılı buldum, yer yer Engin Günaydın’a çok benzettim fakat sonradan kendisine giderek ısındım ve en çok ona güldüm. Zaten senaryoda da parmağı olduğu için en komik karakteri kendisine yazarak biraz torpil geçmiş…

Özetle Kaçma Birader, ciddi filmlerden sıkılıp sadece gülmek için izleyecek film arıyorsanız iyi bir kaçış filmi. Hepimizin gülmeye ihtiyacının olduğu bugünlerde bu tarz filmlere de ihtiyacımız var. Ha bir de filmin sonunda ikinci film için açık kapı bırakılmış ama gişesinin çok parlak olmayışının ardından o iş biraz yaş gibi gözüküyor şu aşamada…

Kaçma Birader

7

Puan

7.0/10

1 Yorum

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.