~ En İyi Drama Dizisi ~

1) 13 Reasons Why
Son yıllarda üst üste zayıf geçen televizyon sezonlarının ardından 2016-2017 sezonu ilaç gibi geldi ve üst üste pek çok yeni kaliteli yapım izleme şansı bulduk. Önceki yıllarda izleryazar TV Ödüllerinde drama kategorilerinde 6 gerçekten iyi aday çıkarmakta bile zorlanırken bu kez tam tersi adayları seçerken zorlandım ve Feud, Big Little Lies gibi dizileri üzülerek bu kategoriye alamadım. Kategorinin en iyisine gelecek olursak… Netflix’in sürpriz bir şekilde yıla damgasını vuran dizisi 13 Reasons Why bana kalırsa yılın en iyisiydi. Uzun zamandır beni bu kadar etkileyen bir yeni diziyle karşılaşmamıştım. Kimileri dizinin intihara davetiye çıkarmak gibi tehlikeli sularda yüzdüğünü düşünse de bence verdiği mesajlar da değerliydi.
 
2) This Is Us
Yakaladığı reyting başarısıyla dikkatleri çeken dizi, o kadar farklı ve o kadar naifti ki hayran kalmamak çok zordu.
3) The Night Of
Birbirinin kopyası polisiye diziler arasından kolayca sıyrılan HBO mini dizisi bu sezonun en sağlam işlerinden biriydi.
4) Masum
Türk dizilerinden umudu tamamen kesmeye doğru giderken imdada online platformlar koştu. BluTV’nin muhteşem kadrosuyla dikkat çeken dizisi, uygun şartlarda bizim de dünya standartlarında dizi yapabildiğimizi gösterdi.
5) Better Call Saul
Üçüncü sezonuyla yüksek beklentilerimi tam anlamıyla karşılayamasa da hala ekranların en önemli yapımlarından biri. Üçüncü kez bu kategoride aday ve adaylar içindeki tek eski dizi.
6) Anne with an E
Pek çok iddialı, büyük bütçeli yapım arasından sıyrılarak en iyilerim arasına girmeyi başardı bu mütevazı ve şiirsel Netflix dizisi. Keşke daha fazla kişi değerini bilebilse…

~ En İyi Komedi Dizisi ~

1) Trial & Error
Drama dizileri bakımından ne kadar zengin bir yılı geride bıraktıysak komedi dizileri açısından ise tam tersi şekilde oldukça fakir bir yılı geride bıraktık. Fakat buna karşın NBC’nin küçük ve aslında sıfır beklentiyle yıl sonunda yayınlanan sevimli dizisi Trial & Error, sağlam bir teselli oldu. Cinayet soruşturması üzerine kurulu dizi, hem merak unsurunu koruyarak senaryosunu ilgiyle izlettirdi hem de birbirinden çatlak karakterleriyle epey güldürdü. Böyle daha çok dizi istiyoruz!
 
2) Modern Family
2015’te büyük ödülü verdiğim dizi iki yıldır ikinci sırada. Evet, ben de herkes gibi eski günlerinin gerisinde kalmaya başladığının farkındayım ama hala ekranların en eğlenceli, en komik işlerinden biri.
3) The Big Bang Theory
Geçen sezon büyük ödülü kazanan dizi bu sezon ise üçüncü adaylığını alıyor. Artık 10. sezona gelen dizi bu sezon düşüş yaşasa da ekrandaki komedi kıtlığında hala en değerlilerden.
4) A Series of Unfortunate Events
Yılın en farklı işlerinden biri klasik kitap serisinin dizi uyarlamasıydı. Birbirinden üzücü olaylar anca bu kadar eğlenceli olabilirdi. Ekranda böyle farklı tatlar görmek güzel!
5) Shameless
Yıllarca Shameless’ın komediden çok drama olduğunda diretsem de bu yıl komedi kategorileri zayıflayıp, dramalar çok güçlenince durumu bir nebze dengelemek adına Shameless’ı komediye taşıdım ve adaylığı almayı başardı.
6) The Good Place
Ölümden sonra yaşamı ele alan dizi, yılın en özgün işlerinden biriydi. Belki böyle bir konuyu daha da iyi işleyebilirdi ama bu hali de ekranlara renk kattı.

~ En İyi Drama Dizisi Erkek Oyuncu ~

1) Bob Odenkirk
Better Call Saul
Performansıyla Saul karakterini Breaking Bad’den ayrı diziye taşıyan Bob Odenkirk, Better Call Saul’da ise performansını iyice derinleştirerek bambaşka bir noktaya taşımaya başladı. İkinci adaylığında ilk ödülünü almasının vakti geldi.
 
2) John Turturro
The Night Of
Daha önceden tanıyıp takip ettiğim bir oyuncu değildi ama John Turturro’nun ilgi çekici performansı olmasa The Night Of’u bu kadar çok sevebilir miydim emin değilim. Bence yılın en iyilerindendi.
3) Riz Ahmed
The Night Of
John Turturro ile birlikte dizinin diğer başrolü Riz Ahmed’in performansının da aşağı kalır yanı yoktu. Karakterini tam da olması gerektiği gibi yansıtmayı başardı.
4) Dylan Minnette
13 Reasons Why
13 Reasons Why’ın en vurucu sahnelerinin pek çoğunda Dylan Minnette’nin de payı büyüktü. Genç oyuncunun önü açık.
5) Sterling K. Brown
This Is Us
Dizinin duygusal iniş çıkışları en yüksek karakterlerinden birini canlandıran oyuncu, karakterin duygusunu en iyi şekilde vermeyi başardı. Yakında en ünlü siyahi oyunculardan biri olarak anılabilir.
6) Milo Ventimiglia
This Is Us
This Is Us’ın bir başka parlayanı. Karakterinin gösterişli ve sevilebilir olması da performansı sevmemizi kolaylaştırdı.

~ En İyi Drama Dizisi Kadın Oyuncu ~

1) Jessica Lange
Feud
Bu yılın en en zor kategorisi kesinlikle bu kategoriydi. Feud ve Big Little Lies kadınları zaten kategoriyi domine ettiklerinden geriye iki kontenjan kaldı ve onlardan birini Amybeth McNulty’ye verememek üzücü oldu. Neyse kazanana geçelim… Feud’un iki muhteşem performansından bir adım öne çıkan Joan Crawford’u canlandıran Jessica Lange oldu. Performansı muazzamdı, en iyilerin en iyisi oldu kısaca.
 
2) Reese Witherspoon
Big Little Lies
Kağıt üzerinde dizinin üçlüsünden en az oyunculuk gerektireni gibi gözükse de Witherspoon’un performansı karakteri olduğundan daha ilgi çekici kılmayı başardı. Kariyeri açısından da farklı yönde başarılı bir adım.
3) Susan Sarandon
Feud
Bir Bette Davis kolay olunmuyor ama Susan Sarandon, Bette Davis rolünde sınırlarını zorladı. Jessica Lange’e harika şekilde ayak uydurup diziyi taşıyanlardan oldu.
4) Nicole Kidman
Big Little Lies
Lion ile bu yıl film ödüllerimde aday ettiğim Kidman, televizyonda da adaylık almayı başardı. Yıldız oyuncu, tam da kendi için biçilmiş rolü hakkını vererek canlandırdı…
5) Katherine Langford
13 Reasons Why
Hem çarpıcı güzelliği, hem de etkili oyunculuğuyla genç oyuncu Katherine Langford’un 13 Reasons Why’ın başarısındaki payı çok büyüktü.
6) Evan Rachel Wood
Westworld
Westworld’ü pek sevemedim belki ama bu durum Evan Rachel Wood’u hayranlıkla izlememe engel olamadı. Dizinin her anında büyük bir hayranlıkla izledim performansını…

~ En İyi Komedi Dizisi Erkek Oyuncu ~

1) John Lithgow
Trial & Error
Hak ettiği kadar değeri göremeyen usta oyuncu John Lithgow çok iyi bir yıl geçiriyor. Çoğunluk The Crown performansına bayılsa da ben Trial & Error performansına daha da hayran kaldım. Kendisinin komedi yönüne tanıklık etmem de ayrı bir güzel oldu.
 
2) Jim Parsons
The Big Bang Theory
İki yıldır bu kategoriye ambargo koyan Jim Parsons, bu yıl ikincilikle yetinecek. Jim Parsons’ın harika performansı diziyi sırtlamaya devam ediyor…
3) William H. Macy
Shameless
İki kez drama erkeklerinin arasında aday olduktan sonra bu kez komedi erkekleri arasında aday olan usta oyuncu Frank karakteriyle döktürmeye devam ediyor…
4) Thomas Middleditch
Silicon Valley
Canlandırdığı Zuckerbergvari karakterle dizinin başarısında büyük pay sahibi olan Middleditch, üçüncü adaylığını almayı başardı.
5) Neil Patrick Harris
A Series of Unfortunate Events
Canlandırdığı Kont Olaf karakteriyle kılıktan kılığa giren Neil Patrick Harris yılın en dikkat çeken performanslarından birine imza attı.
6) Nicholas D’Agosto
Trial & Error
Belki daha zorlu bir yılda adaylık almakta zorlanabilirdi ama Trial & Error’daki en “normal” karakteri gayet iyi oynayan Nicholas D’Agosto adaylık almayı başardı.

~ En İyi Komedi Dizisi Kadın Oyuncu ~

1) Kristen Bell
The Good Place
The Good Place’teki en güzel şeylerden biri kesinlikle Kristen Bell’in sempatik performansıydı. Diziyi neredeyse tek başına sırtladı ve bu ödülü hak etti.
 
2) Julia Louis-Dreyfus
Veep
Geçen yıl ödülü kazanan Julia Louis-Dreyfus, Veep’in gözümden düşmeye başladığı bu sezonuyla üçüncü adaylığını kazandı.
3) Emmy Rossum
Shameless
Performansı daha çok drama olsa da Shameless komediye geçince Emmy Rossum da geçti doğal olarak. Kendisinin ikinci adaylığı.
4) Allison Janney
Mom
Geçen yıl Allison Janney’i yardımcı kategoriden ana kategoriye taşımıştım ve bu yıl Emmylerde de aynı şey oldu. Üçüncü adaylığı oldu.
5) Anna Faris
Mom
Allison Janney’nin arkasında kaybolmayan Anna Faris üst düzey performans sergilemeyi sürdürüyor. Üçüncü adaylığı oldu onun da.
6) Alison Brie
GLOW
Community ile ilk adaylığını alan Alison Brie, bir yıllık aranın ardından bu kez GLOW ile aday. Belki beni GLOW’a devam etmeye tek başına ikna edemedi ama izlediğim bölümlerdeki performansı adaylığa yetti.

~ En İyi Drama Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu ~

1) Haluk Bilginer
Masum
Ne yazık ki Haluk Bilginer gibi bir değerimiz varken onun kalitesine yakışacak yapım üretmekte zorlanıyoruz. Bunu başardığımızda da Haluk Bilginer döktürüyor. Tıpkı Masumiyet’te, Tatlı Hayat’ta, Kış Uykusu’nda ve son olarak Masum’da olduğu gibi…
 
2) Okan Yalabık
Masum
Masum’da tek döktüren Haluk Bilginer değildi. Okan Yalabık’ın performansı da şaşırtıcı derecede iyiydi. Diğer işlerini pek takip etmediğim bir oyuncu olsa da Masum’daki rolüyle yılın en çarpıcı performanslarından birine imza attı.
3) Ron Cephas Jones
This Is Us
Dizinin ihtiyarını canlandıran Ron Cephas Jones, diziyi sevmemize sebep onlarca faktörden sadece biriydi.
4) Jonathan Banks
Better Call Saul
2015’te ödülün sahibi olan Jonathan Banks, önceki sezonlarına göre sönük bir sezon geçirse de üçüncü adaylığını almayı başardı.
5) Michael McKean
Better Call Saul
Evet, neredeyse diziden nefret etmeyi sağlayacak kadar berbat bir karakteri canlandırıyor Michael McKean ama bunu çok iyi yapıyor. İkinci adaylığı.
6) John Lithgow
The Crown
The Crown’u çoğunluğun aksine hiç sevemedim ama John Lithgow’un Churchill performansının muazzamlığını adaylıksız bırakmak olmazdı. Kendisinin bu yıl komedi kategorisinde ödülü de var.

~ En İyi Drama Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu ~

1) Shailene Woodley
Big Little Lies
The Descendants’tan bu yana ilgiyle takip ettiğim ve Oscar adaylığının yolunu gözlediğim Woodley, karşımıza Emmylerde çıktı. Dizinin diğer iki karakterine göre rol ağırlığı daha azdı belki ama bu Shailene Woodley’nin performansının kusursuzluğuna engel değil. Bu kategorinin ana kategori kadar güçlü olmamasının da etkisiyle kendisine bu ödülü takdim etmekten mutluyum.
 
2) Tülin Özen
Masum
Kuvvetli oyunculuklarıyla dikkat çeken Masum’un bir diğer başarılı performansı da Tülin Özen’e ait. Dizinin özellikle son bölümlerine doğru performansı muhteşemdi.
3) Millie Bobby Brown
Stranger Things
Dizilerde, filmlerde küçük oyuncuların performansları genelde gölgede kalır ve ödüllerde pek karşımıza çıkmaz. İşte Millie Bobby Brown bunu yıkmayı başardı. Eleven karakterine ve dolayısıyla diziye çok şey kattı.
4) Alisha Boe
13 Reasons Why
13 Reasons Why’ın en önemli keşiflerinden biri de Alisha Boe oldu. Başarılı performansıyla adaylığı kaptı.
5) Chrissy Metz
This Is Us
This Is Us’ın en dikkat çekici karakterlerinden birini canlandıran Chrissy Metz, gösterdiği başarılı performansla sadece kilolarından dolayı bu role seçilmediğini gösterdi.
6) Mandy Moore
This Is Us
Dizide iki farklı zaman diliminde de yer alan tek oyuncu olan Mandy Moore’u belki ana kategori daha zayıf olsa oraya alabilirdim ama hile yapıp buraya kaydırmayı uygun gördüm.

~ En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Erkek Oyuncu ~

1) Steven Boyer
Trial & Error
Trial & Error kadrosunun dikkat çeken isimlerinden biri de Dwayne karakteriyle Steven Boyer idi. İlk kez bu diziyle tanıştığım oyuncu, dizinin en komik yazılan karakterini sade ve başarılı bir şekilde canlandırdı.
 
2) Ty Burrell
Modern Family
Modern Family devam ettiği sürece Ty Burrell övmeye devam etmemiz gerek. Phil Dunphy karakterine kattığı muhteşem enerji diziyi sırtlamaya devam ediyor. İki ödülü var, üçüncü adaylığını almış oldu.
3) Tony Hale
Veep
Veep’in son sezonu epey zayıf geçse de Tony Hale’in performansına diyecek söz yok. Ekranların en eksantrik karakterlerinden birini başarıyla oynamaya devam ediyor. Üçüncü adaylığı oldu.
4) Zach Woods
Silicon Valley
Silicon Valley’in yükselen değerlerinden olan Zach Woods gittikçe parlıyor dizide. Dizinin üçüncü sezonunda bu onun ilk adaylığı oldu.
5) Charlie Day
It’s Always Sunny in Philadelphia
It’s Always Sunny in Philadelphia’nın üçlüsü birlikte o kadar iyiler ki içlerinden birini öne çıkarmak pek kolay olmuyor. Fakat bu yılki boşlukta Charlie Day dizinin adaylık alan ilk oyuncusu olmayı başardı.
6) Ed O’Neill
Modern Family
Sizi bilmem ama Modern Family’de Ed O’Neill beni hala en çok güldürenlerden. İlerleyen yaşına rağmen tek bir mimik ile bile diziye çok şey katabiliyor. Üçüncü kez aday.

~ En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu ~

1) Zoe Lister-Jones
Life in Pieces
Bu seneki en zayıf kategorinin parlayanı Life in Pieces’in zengin kadrosunda en çok parlayan isim olan Zoe Lister-Jones oldu. Ekranların hak ettiği değeri göremeyen performanslarından biri kesinlikle ve ikinci adaylığında ilk ödülünü sonuna kadar hak ediyor.
 
2) Julie Bowen
Modern Family
Geçen yıl ödülün sahibi olan Julie Bowen üçüncü adaylığını almayı başardı. Modern Family devam ettiği sürece de adaylıklarına devam edecek gibi.
3) Mayim Bialik
The Big Bang Theory
Amy Farah Fowler’ın The Big Bang Theory’deki favori karakterlerimden biri olduğunu söyleyemem ama Mayim Bialik’in performansının hakkını vermek gerek. Bu yıl yükselen performansıyla ilk adaylığını aldı.
4) Sherri Shepherd
Trial & Error
Trial & Error’un en tuhaf karakterlerinden birine hayat veren Sherri Shepherd takdir görmeyi hak ediyor.
5) Sofia Vergara
Modern Family
Zaman zaman performansı gereğinden fazla abartılı olsa da Sofia Vergara’yı Modern Family’de izlemek hala büyük keyif. 2015’te ödülü almıştı, üçüncü adaylığı.
6) Jayma Mays
Trial & Error
Trial & Error’un önemli renklerinden biri de dizinin güzel avukatı Carol Anne Keane’i canlandıran Jayma Mays oldu.

~ En İyi Toplu Performans ~

1) This Is Us
Herkesin işini en iyi şekilde yaptığı This Is Us bu yeni kategorinin ilk galibi oldu. Rakipleri de pek güçlüydü. Big Little Lies, Feud, Masum, 13 Reasons Why, Trial & Error yine harika kadrolardan oluşan diziler. Better Call Saul, Stranger Things, Modern Family gibi dizilere bu kategoride yer bulamamak üzücü.
 
2) Big Little Lies

3) Feud

4) Masum

5) 13 Reasons Why

6) Trial & Error

~ En İyi Senaryo ~

1) 13 Reasons Why
Bir dizinin en önemli unsuru olan senaryoyu en iyi şekilde uygulayan 13 Reasons Why oldu. Zaten dizinin en büyük artısı da senaryosuydu.
 
2) This Is Us

3) Anne with an E

4) The Night Of

5) Better Call Saul

6) Trial & Error

~ En İyi Yönetmenlik ~

1) This Is Us
Bölüm bazlı değil de genel yönetmenliğin ödüllendirildiği bu kategoride en çok This Is Us öne çıktı. Fakat seçim yapmak hiç kolay değildi. Özellikle Better Call Saul ve Big Little Lies’ın yönetmenlikleri oldukça çarpıcıydı.
 
2) Better Call Saul

3) Big Little Lies

4) 13 Reasons Why

5) The Night Of

6) Masum

~ En İyi Kurgu ~

1) This Is Us
Pek çok güçlü adayın yarıştığı bu zorlu kategoride kazananı belirlemek ise çok zor olmadı. This Is Us’ın farklı zamanlardaki olayları birleştiren kurgusu muazzamdı.
 
2) 13 Reasons Why

3) Better Call Saul

4) Big Little Lies

5) Trial & Error

6) Modern Family

~ En İyi Görüntü Yönetmenliği ~

1) Big Little Lies
Kazananı belirlemesi en kolay kategorilerden biri oldu. Dizinin en önemli artılarından biriydi muhteşem sinematografisi.
 
2) Better Call Saul

3) Westworld

4) This Is Us

5) Stranger Things

6) A Series of Unfortunate Events

~ En İyi Prodüksiyon Tasarımı ~

1) A Series of Unfortunate Events
Belki en büyük prodüksiyon değildi ama ben A Series of Unfortunate Events’in prodüksiyonuna bayıldım. Her şey hikayeyle öyle hoş örtüşmüş ki… Westworld’ün de bu kategoride güçlü bir rekabetçi olduğunu vurgulamak gerek.
 
2) Westworld

3) Stranger Things

4) Anne with an E

5) Feud

6) Black Mirror

~ En İyi Müzik Kullanımı ~

1) Big Little Lies
Oldukça geniş kapsamı olan bu kategoride dizilerde kullanılan jenerik dahil tüm müzikler ve şarkılar dikkate alındı. Kategorinin net şekilde öne çıkanı ise Big Little Lies oldu. Muhteşem jenerik şarkısının yanı sıra her bölüm farklı şarkıları tanıtan dizi, bu konuda kusursuza yakındı.
 
2) This Is Us

3) Shameless

4) Masum

5) A Series of Unfortunate Events

6) Stranger Things

~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~

This Is Us 12 adaylıkta 3 ödül
Trial & Error 9 adaylıkta 3 ödül
Big Little Lies 8 adaylıkta 3 ödül
13 Reasons Why 8 adaylıkta 2 ödül
Better Call Saul 8 adaylıkta 1 ödül
Masum 7 adaylıkta 1 ödül
A Series of Unfortunate Events 5 adaylıkta 1 ödül
Feud 4 adaylıkta 1 ödül
The Good Place 2 adaylıkta 1 ödül
Life in Pieces 1 adaylıkta 1 ödül
Modern Family 6 adaylık
The Night Of 5 adaylık
Shameless 4 adaylık
Stranger Things 4 adaylık
The Big Bang Theory 3 adaylık
Anne with an E 3 adaylık
Westworld 3 adaylık
Silicon Valley 2 adaylık
Veep 2 adaylık
Mom 2 adaylık
GLOW 1 adaylık
The Crown 1 adaylık
It’s Always Sunny in Philadelphia 1 adaylık
Black Mirror 1 adaylık


1 Temmuz 2016 – 30 Haziran 2017 arasında yayınlanmış ve en az üç bölümlerini izlediğim diziler değerlendirmeye alınmıştır.

Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
13 Reasons Why (1. Sezon), A Series of Unfortunate Events (1. Sezon), Anne with an E (1. Sezon), Better Call Saul (3. Sezon), Big Little Lies (1. Sezon), Black Mirror (3. Sezon), Brooklyn Nine-Nine (4. Sezon), Easy (1. Sezon), Feud (1. Sezon), Fi (1. Sezon), GLOW (1. Sezon), House of Cards (5. Sezon), It’s Always Sunny in Philadelphia (12. Sezon), Life in Pieces (2. Sezon), Master of None (2. Sezon), Masum (1. Sezon), Modern Family (8. Sezon), Mom (4. Sezon), Prison Break (5. Sezon), Ray Donovan (4. Sezon), Shameless (7. Sezon), Sherlock (4. Sezon), Silicon Valley (4. Sezon), Stranger Things (1. Sezon), The Big Bang Theory (10. Sezon), The Crown (1. Sezon), The Goldbergs (4. Sezon), The Good Place (1. Sezon), The Last Man on Earth (3. Sezon), The Night Of (1. Sezon), This Is Us (1. Sezon), Trial & Error (1. Sezon), Veep (6. Sezon), Vikings (4. Sezon), Vikings (5. Sezon), Westworld (1. Sezon)