~ En İyi Film ~

2016 yılının en iyi filmini seçmek benim açımdan zor olmadı. Sinema sanatının tüm gerekliliklerini en iyi şekilde yerine getiren Nocturnal Animals bu ödülü en çok hak eden filmdi. Son derece sürükleyici senaryosu, harika oyunculuk performansları, modacı kimliğiyle tanınan Tom Ford’un başarılı yönetimi, müthiş kurgusu gibi pek çok faktör Nocturnal Animals’ı benim gözümde yılın en iyi filmi yaptı.
 
Yeni neslin en yetenekli yönetmeni olmaya aday Damien Chazelle, ikinci filmiyle de müthiş bir iş çıkarttı. Sinemanın tüm güzellikleri bu filmde saklı.
Yaşayan en yetenekli yönetmenlerden biri olma yolunda koşan Asghar Farhadi, yine harika bir drama imzasını attı.
Bu yılın en iyi bilim-kurgusuydu. Uzaylılarla ilgili çok film izledik ama bu en ilgi çekicilerinden biriydi.
Yılın benim için en büyük sürprizlerinden oldu. Fantastik çocuk filmi görünümüne sahip olsa da yürek dağlayan kaliteli dram.
Muhteşem mekanlarda geçen bu sessiz, sakin drama yılın en başarılı işlerindendi. Keşke değeri daha çok bilinseydi.
Zemeckis beni yine yanıltmadı ve kendi tarzının dışında da olsa çok iyi bir işe imza attı. Etkileyici bir ajan hikayesiydi Allied.
Animasyon açısından zengin sayılabilecek bir yılı geride bırakırken en çok öne çıkan animasyon şüphesiz Zootopia oldu. Verdiği güzel mesajlar, eğlenceli ve günümüz popüler kültürüne bol göndermeli senaryosuyla yılın en iyilerindendi.
Harry Potter özlemimize biraz olsun derman olmayı başaran film, bizi pek çok sevimli fantastik canavarla tanıştırdı. Yılın yüksek bütçeli gişe filmleri arasında en iyisiydi.
Savaş filmlerinden pek hoşlanmayan beni bile ikna etmeyi başardı Mel Gibson. Belki kusursuz değildi ama hem teknik açıdan mükemmele yakındı hem de verdiği doğru mesajlar vardı.

~ En İyi Yönetmen ~

1) Damien Chazelle
La La Land
Onu Whiplash ile tanıyıp çok sevdik ama ikinci filmiyle de bu kadar iyi bir işe imza atabilmesini kestirmek güçtü. Başka bir yönetmenin elinde gayet sıradan bir müzikal olabilecek La La Land, bir başyapıta dönüştüyse bunun başarısındaki en büyük pay Damien Chazelle’e ait.
 
2) Asghar Farhadi
The Salesman
Çoğumuzun A Separation ile tanıdığı Farhadi, yine boş geçmedi. Kendi tarzından şaşmadan, ona yenilikler katarak A sınıfı bir işe daha imzasını attı.
İlk filmini hiç sevemediğim yönetmenin ikinci filmiyle beni fazlasıyla şaşırttı. Nocturnal Animals’ı yılın en iyi filmi yapan faktörlerden biri kesinlikle ünlü modacının başarısı. Bundan böyle daha az elbise, daha çok film lütfen.
4) Denis Villeneuve
Arrival
Incendies’tan beri takipçisi olduğumuz Villeneuve, nihayet bu yıl beklediği takdiri gördü. Kendi kariyerinin en iyi yönetmenlik performansı olmasa da yılın en iyilerindendi.
5) Derek Cianfrance
The Light Between Oceans
Başarılı dram filmlerine imza atan Cianfrance, yine en iyi bildiği işi en iyi şekilde yaptı.
6) Dan Trachtenberg
10 Cloverfield Lane
Yılın en iyi ilk filmiydi 10 Cloverfield Lane. Tek mekanda, az oyuncuyla geçen filmdeki en büyük başarılardan biri yönetmene ait.

~ En İyi Erkek Oyuncu ~

1) Jake Gyllenhaal
Nocturnal Animals
Bu yıl erkek oyuncu performanslarından ziyade kadın oyuncu performanslarının ön plana çıktığı bir yıl olsa da elbette üst düzey erkek oyuncu performansları da vardı. Onlar arasında en çok öne çıkan Nocturnal Animals’taki performansıyla Jack Gyllenhaal oldu. Doğru film seçimleriyle kariyerinde ilerlemeye devam Gyllenhaal, kariyerinin en etkileyici performanslarından birini bu filmde sunarak oynadığı karakterin ruh halini çok iyi yansıttı.
 
2) Shahab Hosseini
The Salesman
Belki gösterişli bir rol değildi ama sade ve etkileyici performansıyla Shahab Hosseini yılın en iyilerindendi.
3) Michael Keaton
The Founder
Bitti gözüyle baktığımız kariyerinde yepyeni bir sayfa açan Keaton, bu yıl da çok başarılıydı. Bu arada üç yıl üst üste aday olmayı başararak rekora imza attı.
4) Tom Hanks
Sully
Sully’yi iyi bir film yapan şeylerin başında Hanks’in sade ama etkileyici performansı vardı. Karakterin psikolojisini çok iyi aktarmayı başardı.
5) Denzel Washington
Fences
Filmi sevemedim belki ama Denzel’in hakkını vermem şart. Susmak bilmeyen karakteri çok yorsa da oyunculuk performansı üst seviyeydi.
6) Lewis MacDougall
A Monster Calls
Çocuk oyuncu performansları çoğu zaman görmezden geliniyor ama A Monster Calls bu kadar etkileyici bir filmse bunda küçük yıldızı MacDougall’ın payı büyüktü.

~ En İyi Kadın Oyuncu ~

1) Natalie Portman
Jackie
Tamamen oyunculuk performansına dayalı çekilen filmleri pek sevemiyorum. Jackie de maalesef böyle filmdi. Fakat Natalie Portman’ın muhteşem performansı görmezden gelinecek gibi değil. Filmdeki her karede muhteşemdi. Hem Portman’ın kendi kariyerinin hem de yılın en iyi performansıydı.
 
2) Amy Adams
Arrival
Arrival aynı zamanda Amy Adams’ın tek kişilik gösterisi niteliğindeydi. Karakterine çok iyi bürünen Amy Adams, karakterin hislerini harika yansıttı. Kariyerinin en iyi performansı olabilir.
3) Amy Adams
Nocturnal Animals
Bu yıl kesinlikle Amy Adams’ın yılıydı. Nocturnal Animals’taki performansı da enfesti. Eğer iki performans aynı yıla denk gelmeseydi bu performansıyla da adından daha çok söz ettirecekti.
4) Emma Stone
La La Land
Son dönemin en sevdiğim aktrislerinden biri olan Emma Stone, yılın en iyi filmlerinden birini sırtlayan performanslardan birisine imza attı. Onu izlemek yine büyük keyifti.
5) Sasha Lane
American Honey
Yeni bir keşif olan genç oyuncu, ilk filmiyle harika bir performansa imza attı. American Honey haddinden uzun süresine rağmen izlenebilir bir filmse bundaki en büyük paylardan biri Sasha Lane’e ait.
6) Alicia Vikander
The Light Between Oceans
Geçen yıl yardımcı kadın ödülümü kazanan Vikander, son derece duygusal performansıyla bu kez ana kategoride adaylık aldı. Son sıra için çok sayıdaki iyi kadın performansı arasından sıyrılmayı başardı.

~ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ~

1) Michael Shannon
Nocturnal Animals
Bu yılın en zayıf kategorilerinden biriydi yardımcı erkek oyuncu kategorisi. Bu zayıf yılı fırsat bilerek ödüle ulaşan ise Nocturnal Animals’ın şerifi, tecrübeli ve renkli oyuncu Michael Shannon oldu.
 
2) Ozan Güven
Annemin Yarası
Yılın iyi yerlilerinden olan Annemin Yarası’nın en çok parlayanı Ozan Güven’di. Çılgın karakteriyle filme çok şey kattı.
3) Ralph Fiennes
A Bigger Splash
Yılın pek ilgi görmeyen iyi filmlerinden birinde oldukça ilginç bir performansa imza attı Ralph Fiennes.
4) Liam Neeson
Silence
Silence’ı sevdiğimi söyleyemem ama Liam Neeson her karede çok başarılıydı. Kariyerinin en iyi performanslarından biri.
5) John Goodman
10 Cloverfield Lane
Küçük rollerin yetenekli oyuncusu John Goodman bu yıl son dönemdeki en çarpıcı performansını sergiledi. Goodman’e kötü adam da yakışıyormuş.
6) Aaron Taylor-Johnson
Nocturnal Animals
Nocturnal Animals’ın kötüsü Aaron Taylor-Johnson da yılın çarpıcı performanslarından birini ortaya koydu.

~ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ~

1) Taraneh Alidoosti
The Salesman
The Salesman’da övgülerin çoğunu Shahab Hosseini toplasa da bana kalırsa filmin asıl yıldızı Taraneh Alidoosti idi. Belki ana kategoride de değerlendirilebilirdi ama burada değerlendirip ödül vermeyi daha uygun gördüm.
 
2) Elle Fanning
20th Century Women
Yetenekleri şimdiden ablasının çok önüne geçen Elle Fanning, bu yıl iki iyi performansa birden imzasını attı. 20th Century Women’daki performansı ise yılın en iyilerindendi.
3) Maria-Victoria Dragus
Graduation
Rumen filmi Graduation yüksek beklentilerimi tam karşılayamasa da Maria-Victoria Dragus’un performansı muazzamdı.
4) Abbey Lee
The Neon Demon
Yılın enteresan filmlerinden biri olan The Neon Demon’daki Abbey Lee’nin performansı yılın en çarpıcı performanslarından biriydi.
5) Naomie Harris
Moonlight
Moonlight’ta herkes üzerine düşen oyunculuk görevini iyi şekilde yapsa da içlerinde parlayan biri vardı ki o da Naomie Harris’ti.
6) Nicole Kidman
Lion
Son yıllarda iyi filmler seçmekte zorlanan Avustralyalı yıldız bu yıl yeniden parladı. Filmin en dokunaklı sahnelerinde o vardı.

~ En İyi Toplu Performans ~

4 oyuncusuyla adaylık kazanmayı başaran Nocturnal Animals’ta herkesin performansı çok iyiydi. Onu en çok zorlayan ise gerçekçiliği fazlasıyla hissettiren sade performanslarıyla başarılı The Salesman ekibi oldu. Hiçbir oyuncusunu bireysel olarak ön planda görmediğim Manchester by the Sea’yi toplu performans ödülüne aday göstermekte sakınca görmedim. Kötü bir film olan It’s Only End of the World kategorinin sürprizi olarak görülebilir ama bence son derece hak edilmiş bir adaylık.
 

~ En İyi Senaryo ~

Gelenek bozulmadı ve bu yıl da en iyi film ile en iyi senaryo ödülleri aynı adrese gitti. Nocturnal Animals’ı iyi bir film yapan şeylerden biri de elbette son derece sürükleyici senaryosuydu.
 

~ En İyi Kurgu ~

Günümüz, geçmiş ve roman arasındaki üçlü zaman akışının muhteşem idaresi sayesinde Nocturnal Animals seyir zevki yüksek bir iş haline gelmiş. Kötü bir kurguyla her şey berbat olabilirdi ama tam tersi olmuş ve kurgusu filmi yüceltmiş.
 

~ En İyi Görüntü Yönetmenliği ~

J.K. Rowling’in yeni serisi tıpkı Harry Potter filmlerinden alışkın olduğumuz gibi muhteşem bir prodüksiyonla başladı. Her şey yerli yerindeydi ve o büyüleyici dünya muhteşem bir şekilde tasvir edilmişti.
 

~ En İyi Prodüksiyon Tasarımı ~

J.K. Rowling’in yeni serisi tıpkı Harry Potter filmlerinden alışkın olduğumuz gibi muhteşem bir prodüksiyonla başladı. Her şey yerli yerindeydi ve o büyüleyici dünya muhteşem bir şekilde tasvir edilmişti.
 

~ En İyi Müzik ~

Sadece bu yılın değil son yılların en iyi soundtrack albümlerinden birine sahip olan La La Land’in müzikleri büyüleyiciydi. Her ne kadar yeterince orijinal olmasalar da Arrival’ın etkileyici müzikleri La La Land’in en ciddi rakibiydi.
 

~ En İyi Şarkı ~

1) City of Stars
La La Land
Geçtiğimiz yılın aksine bu yıl orijinal şarkı açısından oldukça zengin bir yıl oldu. Pek çok iyi şarkı arasından seçim yapmak kolay olmadı. La La Land’in pek çok iyi şarkısı arasından City of Stars net bir şekilde öne çıkandı. Ryan Gosling ve Emma Stone’un harika performansıyla ödülüm bu şarkıya gitti. Sia’nın Never Give Up’ı, Popstar’ın komik ve eğlenceli şarkıları, Imagine Dragons’un Levitate’i, Alessia Cara’nın How Far I’ll Go’su ve Regina Spektor’un enfes While My Guitar Gently Weeps coverı uzun süre playlistime renk katmaya devam edecek. Bu kategoride adını anmak istediğim bir film daha var ki o da American Honey. Bu film sayesinde tanıdığım God’s Whisper ve American Honey eğer orijinal şarkılar olsalardı listemin zirvesini zorlayabilirlerdi.
 
2) Never Give Up
Lion

4) Levitate
Passengers

5) How Far I’ll Go
Moana

6) While My Guitar Gently Weeps
Kubo and the Two Strings

~ En İyi Görsel Efekt ~

Belki rakiplerinden bazıları kadar gösterişli grafiklere sahip değildi ama Fantastic Beasts’teki tüm efektler tam olması gerektiği gibiydi. A Monster Calls’ın efektleri de bu yılki favorilerimdendi.
 

~ En İyi Ses ~

Belki de en teknik kategoride bu yıl ödüle Arrival’ı layık gördüm. La La Land’in müzikal performansları, Hacksaw Ridge’in savaş sahneleri, Sully’nin gerçekçi uçuş deneyimi bu kategoride diğer öne çıkanlardandı.
 

~ En İyi Komedi ~

Sadece güldürme amacı taşıyan filmlerin yarıştığı bu kategoride ne yazık ki bu yıl çok fazla iyi aday yoktu. Fakat The Nice Guys kesinlikle ödülü hak eden harika bir komediydi. Hatta en iyi film adaylığını da az farkla kaçırdı. Günümüz popstarlarına taşlama niteliğindeki Popstar: Never Stop Never Stopping ve yılın en iyi yerli komedisi Kaçma Birader bu kategorinin diğer başarılı filmleriydi. Central Intelligence da kategorinin zayıflığından da yararlanarak adaylığı kaptı.
 

~ En İyi Animasyon ~

Animasyon açısından zengin sayılabilecek bu yılın en iyi animasyonu şüphesiz Zootopia’ydı. Finding Nemo’nun yıllar sonra gelen devam filmi Finding Dory, Disney’in müzikal soslu animasyonu Moana ve değişik animasyon tekniğiyle Kubo and the Two Strings bu kategorinin diğer iyileriydi.
 

~ Adaylık ve Ödül Sayıları ~

Nocturnal Animals 11 adaylıkta 6 ödül
La La Land 9 adaylıkta 4 ödül
Fantastic Beasts and Where to Find Them 3 adaylıkta 2 ödül
Arrival 9 adaylıkta 1 ödül
The Salesman 6 adaylıkta 1 ödül
Zootopia 3 adaylıkta 1 ödül
Jackie 2 adaylıkta 1 ödül
The Nice Guys 1 adaylıkta 1 ödül
Toni Erdmann 1 adaylıkta 1 ödül
The Light Between Oceans 5 adaylık
A Monster Calls 5 adaylık
Hacksaw Ridge 3 adaylık
Sully 3 adaylık
Passengers 3 adaylık
20th Century Women 3 adaylık
10 Cloverfield Lane 3 adaylık
Moonlight 2 adaylık
Kubo and the Two Strings 2 adaylık
Moana 2 adaylık
Popstar: Never Stop Never Stopping 2 adaylık
Café Society 2 adaylık
Lion 2 adaylık
Allied 2 adaylık
The Neon Demon 2 adaylık
Rogue One 1 adaylık
The Fundamentals of Caring 1 adaylık
Snowden 1 adaylık
Eye in the Sky 1 adaylık
A Street Cat Named Bob 1 adaylık
Finding Dory 1 adaylık
Central Intelligence 1 adaylık
Kaçma Birader 1 adaylık
The Founder 1 adaylık
The Jungle Book 1 adaylık
Graduation 1 adaylık
Doctor Strange 1 adaylık
Fences 1 adaylık
American Honey 1 adaylık
Annemin Yarası 1 adaylık
A Bigger Splash 1 adaylık
Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children 1 adaylık
Silence 1 adaylık
Demolition 1 adaylık
It’s Only the End of the World 1 adaylık
Manchester by the Sea 1 adaylık
Tallulah 1 adaylık

~ Mansiyon ~

Çok sevmeme rağmen diğer kategorilerde yer veremediğim filmleri anmak adına oluşturduğum bu kategoride bu yılın öne çıkanı Toni Erdmann oldu. Filmi çok sevsem de hiçbir kategoride adaylık veremedim. Özellikle oyunculuk kategorilerinde adaylık almayı ucu ucuna kaçırdı. A Street Cat Named Bob, Eye in the Sky, Snowden, The Fundamentals of Caring ve Tallulah yılın değer görmeyen iyilerindendi.
 




Değerlendirmeye alınan tüm yapımlar:
10 Cloverfield Lane, 20th Century Women, A Bigger Splash, A Hologram for the King, A Man Called Ove, A Monster Calls, A Street Cat Named Bob, Allied, American Honey, Annemin Yarası, Arrival, Bad Moms, Batman v Superman: Dawn of Justice, Before I Wake, Café Society, Captain Fantastic, Central Intelligence, Certain Women, Deadpool, Deepwater Horizon, Demolition, Doctor Strange, Don’t Breathe, Don’t Think Twice, Eddie the Eagle, Elle, Elvis & Nixon, Everybody Wants Some!!, Eye in the Sky, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Fences, Finding Dory, Florence Foster Jenkins, Geniş Aile 2: Her Türlü, Graduation, Hacksaw Ridge, Hail, Caesar!, Hell or High Water, Hidden Figures, Hunt for the Wilderpeople, I, Daniel Blake, Indignation, Inferno, It’s Only the End of the World, Jackie, Julieta, Kaçma Birader, Kubo and the Two Strings, Kötü Kedi Şerafettin, La La Land, Lion, Loving, Manchester by the Sea, Me Before You, Midnight Special, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, Moana, Money Monster, Moonlight, Mr. Church, Nerve, Nocturnal Animals, Passengers, Paterson, Popstar: Never Stop Never Stopping, Rogue One, Silence, Sing Street, Snowden, Suicide Squad, Sully, Swiss Army Man, Tallulah, The Accountant, The Edge of Seventeen, The Founder, The Fundamentals of Caring, The Girl on the Train, The Handmaiden, The Hollars, The Infiltrator, The Jungle Book, The Light Between Oceans, The Man Who Knew Infinity, The Neon Demon, The Nice Guys, The Red Turtle, The Salesman, Toni Erdmann, Zootopia, İftarlık Gazoz